Predstavljena knjiga o Židovima u Rijeci i liburnijskoj Istri u vrijeme fašističkog antisemitizma

Autorica knjige Sanja Simper

Knjiga dr. Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“, pionirski rad na ovu temu u hrvatskoj historiografiji, predstavljena je u Gradskoj vijećnici.

Knjiga dr. Sanje Simper nastala je na temelju doktorata koji je autorica obranila 2012. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je proširen i dopunjen novim saznanjima iz arhivske građe, novinskih tekstova i recentne literature.

Posebni dodatak knjige čini poglavlje „Sramotni zakoni — protužidovski zakoni u Italiji i Njemačkoj”, u kojem autorica usporednom analizom fašističke i nacističke protužidovske zakonodavne prakse izvodi nepobitan zaključak o suodgovornosti fašističkog režima za stradavanje Židova na području tadašnje Italije.

Promocija knjige Sanje Simper

Autorica donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Riječ je o podacima prikupljenim istraživanjem izvorne arhivske građe pohranjene u fondovima Državnog arhiva u Rijeci, ali i inozemnih arhiva, koja se dijelom objavljuje po prvi put.

Osobitu vrijednost knjizi daju fotografska građa i usmeni iskazi koje je autorica prikupila u intervjuima s preživjelim sudionicima fašističkih i nacističkih progona i njihovim potomcima koji čuvaju sjećanje na njih. Time je autorica produbila analizu uzroka i provedbe protužidovskih progona fašističke Kraljevine Italije i njihovih učinaka na položaj dviju vrlo uspješnih i integriranih židovskih zajednica u Rijeci i liburnijskoj Istri: Izraelitičke općine Rijeka (Comunitá israelítica di Fiume) i Izraelitičke općina Opatija (Comunitá israelítica di Abbazia), od uvođenja državnog antisemitizma 1938. do pada fašističkog režima u ljeto 1943. godine.

Izlazak ove knjige 2018. osobito je značajan jer se u toj godini navršava 80 godina od proglašenja fašističkih zakona protiv Židova (1938. – 2018.). Vrijednost joj daje i činjenica da se u Hrvatskoj dosad najčešće pisalo o progonima na teritoriju bivše Nezavisne Države Hrvatske, a vrlo rijetko o progonima u Istri i Dalmaciji pod fašističkom Italijom. Rezultat toga bio je, nažalost, takav da se o talijanskim zakonima protiv Židova i do danas razmjerno malo zna, čak bi se moglo reći daje njihov učinak marginaliziran i relativiziran u odnosu na njemačke zakone i praksu progona, premda među njima ima brojnih analogija.

Željko Bartulović i Sanja Simper

Čestitajući na izdavanju knjige gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio važnost obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta upravo na ovakav način, prisjećanjem na žrtve jedne sulude ideologije koja je ljude tjerala da progone i ubijaju one koje se smatralo ljudima krive vjere, krive nacionalnosti ili krivog političkog opredjeljenja. Upravo zato, Rijeka je otvorena za ovakve teme kako bi se ukazalo na to što se događalo u prošlosti i kakve je posljedice imalo, da se takve stvari više nikada ne bi dogodile.

„No, da to još uvijek svima nije jasno govori i činjenica da smo dobili protest jednog građanina koji se bunio protiv predstavljanja knjige “Jasenovac” Ive Goldsteina, prije dva dana. Nadam se da se to neće dogoditi I za ovu knjigu “ rekao je gradonačelnik te dodao kako će se za desetak dana u Rijeci, ispred desetak kuća ponovno postaviti “Kameni spoticanja” kakvi su svojedobno bili postavljeni ispred ulaza zgrade na adresi Ante Starčevića 5, kao spomen obilježje za riječku obitelj Lipschitz koja je stradala u holokaustu. Postavljanje „Kamena spoticanja” inicirao je Alberto Heimler, Talijan iz Rima čiji su baka i djed, Fiumani Eugenije i Giannetta Lipschitz živjeli i radili na adresi Via Mameli 5 (današnja Starčevićeva 5), a koji je također nazočio i predstavljanju knjige dr. Simper.

glavni urednik knjige Rabin Kotel DaDon

O knjizi su govorili glavni urednik knjige dr. Kotel DaDon, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj, te jedan od recenzenata, prof. dr. Željko Bartulović.

Prof. dr. Željko Bartulović je u kraćim crtama iznio najbitnije karakteristike ove knjige naglašavajući njen znanstveni doprinos pojašnjenju pitanja antisemitizma na rubnom prostoru Kraljevine Italije, u Kvarnerskoj pokrajini, osobito tadašnjoj Rijeci i Opatiji.

„Riječ je znanstvenom djelu koje ukazuje na minucioznost istraživanja velikog broja literature, izvorne arhivske građe i do sada neobrađivanih pravnih propisa, čime je, premda nije pravnik, bitno unaprijedila istraženost ove materije“, kazao je prof. Bartulović te dodao kako autoričini zaključci izneseni u knjizi o pitanju koje nadilazi mjesni i regionalni značaj te predstavljaju važnu obradu pitanja talijanske, europske i svjetske povijesti.

Izložba Od emancipacije do Holokausta – u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

Dr. Simper ovom se tematikom bavi godinama, objavljuje radove u znanstvenim i stručnim publikacijama, te je aktivna u različitim forumima vezanim za učenje o Holokaustu.

Nakladnik knjige Židovska vjerska zajednica Bet Israel. Izdavanje knjige su financijski podržali Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, kao uvod u promociju knjige, na gradskim panoima na Korzu postavljena je izložba fotografija autorice Sanje Simper “Od emancipacije do holokausta: Židovi u Rijeci i Opatiji 1867. – 1945”.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari