PRIJEM ZA DARIVATELJE KRVI: Rijeka je u samom vrhu po broju prikupljenih doza!

Svake godine, povodom Dan darivatelja krvi 25. listopada, jubilarnim darivateljima uručuju se priznanja

Dan darivatelja krvi se obilježava 25. listopada. Toga dana želi se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ovaj datum odabran je u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske, koja je započela 25.10.1953. godine tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.

Tim povodom, gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković održali su u Salonu Grada Rijeke prijam za višestruke darivatelje krvi.

Prijamu su uz darivatelje nazočili i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka prof. Kim Anić, predsjednik Savjeta Dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Marija Vičić i v.d. Voditeljica Odsjeka darivatelja krvi Željka Pauković , prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

U ime Grada Rijeke, na plemenitoj gesti darivanja krvi riječki gradonačelnik uručio je višestrukim darivateljima prigodne poklone, u vidu monografije, medaljona i srebrnjaka Sv. Vida, ovisno o broju darivanja koji se kreće od 35 do 150 puta .

Priznanje za 150 puta darovanu krv dobio je Franko Francetić koji kako kaže, četiri puta godišnje daruje krv, pa kad se sve zbroji nesebično je pomogao drugima s preko 60 litara darovane krvi, još od 1973.g.

Franko Francetić darovao krv 150 puta

Priznanja za 100 puta darovanu krv dobili su, Željko Čošić, Željko Sabo, Rikard Rovan Savelli, Krešimir Trtanji i Zvonko Velčić, priznanja za 125 puta darovanu krv, Branko Stegnjaić, Pero Šteković i Milan Đipalo.

Priznanja su dobile darovateljice, Draginja Sladić za 55 puta darovanu krv te Slavica Lulić, Ljubica Tihi, Ines Čehulić i Jadranka Pavlak Frančišković za 35 puta darovanu krv.

Gradonačelnik Obersnel, i sam višestruki darivatelj krvi, zahvaljujući darivateljima kazao je kako je on u odnosu na njih još uvijek amater. Raduje podatak da je Riječki Crveni križ u prvih devet mjeseci ove godine prikupio 11 242 doze krvi, što je više od 6 doza na 100 stanovnika, s obzirom na to da je hrvatski prosjek 4.61, no još bismo više trebali motivirati mlade ljude da i oni daruju krv, kazao je Obersnel, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

U ime svih darivatelja na prijemu se zahvalio predsjednik Savjeta Dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto koji je naglasio kako je Rijeka u zadnje četiri godine izbila u sam vrh po broju prikupljenih doza krvi, no 6 doza na 100 stanovnika još uvijek nije dostatno s obzirom na mikroregiju oko Rijeke.

„Kad zatreba krv, Rijeka je tu uvijek prva“, rekao je Vidotto te dodao kako bi poslodavci trebali imati više razumijevanja prema svojim djelatnicima koji daruju krv te ujedno biti ponosni na njih.

Riječki Crveni križ je u prvih devet mjeseci ove godine prikupio 11 242 doze krvi

Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske. U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari