Pripadnicima riječkog Pričuvnog sastava HV-a dodijeljena priznanja ŠTIT ’91

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je svečana dodjela plaketa i povelja ŠTIT ’91 pripadnicima Pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka

Svečanost je organizirana u povodu obilježavanja 17 godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske a skupu su nazočili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Nikola Ivaniš.

Minuta šutnje za sve preminule pripadnike pričuvnog sastava HV-a

Pozvano je četrdesetak pripadnika kojima je uz prigodno obraćanje priznanja uručio zapovjednika Ratnog štaba Teritorijalne obrane i Zapovjedništva pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka Šime Radulić. Tom prilikom istaknuo je kako su često puta sugrađani pitali tko su ti ljudi koji organiziraju Hrvatsku vojsku i rukovode obranom Rijeke.

„Odgovor na to i slična pitanja bio je jednostavan i 1991 i sada: To su građani grada Rijeke koji su bili spremni dati sve, a nisu tražili ništa!,“ poručivši kako su članovi Pričuvnog sastava bili pripadnici Hrvatske vojske organizirane po legalnoj instituciji i u to vrijeme važećem Zakonu o obrani u kojem stoji da je Teritorijalna obrana republička vojska.

Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim pripadnicima Pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka na njihovom angažmanu, istaknuvši kako itekako mogu biti ponosni na sve učinjeno, iako možda razvojem Hrvatske vojske i formiranjem brigada njihov angažman u javnosti nije bio dovoljno istaknut.

Naime, više se pažnje posvećivalo brigadama, u kojima su Riječani imali izuzetno značajnu ulogu, no upravo su 128. brigadu HV-a u najvećem dijelu činili upravo pripadnici Teritorijalne obrane.

„Vi i svi ostali pripadnici Hrvatske vojske iz Rijeke dali ste ogroman doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske. Unatoč činjenici da Rijeka nije bila neposredno ugrožena, veliki broj Riječana je prepoznao važnost uključivanja u obranu RH, kako kroz teritorijalnu obranu, ili u brigama ili na svojim radnim zadacima u industriji koja je u tom trenutku počela prelaziti na vojni program. Na to svi možemo biti izuzetno ponosni, kao i na činjenicu da je upravo takvim angažmanom konačno izvoljevana ne samo politička pobjeda, koja je stigla na današnji dan prije 17 godina kada je Hrvatska i međunarodno priznata, već i vojna pobjeda, koja je onda to priznanja i potvrdila u granicama RH,“ kazao je gradonačelnik Obersnel istaknuvši kako će Grad Rijeka pružiti podršku bivšim pripadnicima Pričuvnog sastava budu li željeli povijest zapisati i u monografiji.

Dodijeljene plakete i povelje ŠTIT ’91

Plakete su dobili Šime Radulić, Vladimir Vuković, Arsen Ivić, Zdrave Zafirov, Zdravko Turk, Ljubomir Mičetić, Jasenko Kolić, Miro Marušić, Ratko Hinić, Ivan Juričić, Igor Štrucelj, Stjepan Smolčić, Branko Jeličić, Veselko Dika, Dinko Tamarut, Milivoj Biondić, Branko Mrvčić, Elio Belušić, Rešid Selimović, Petar Lelas, Milan Đaković, Vladimir Golac, Čedomir Benac, Zoran Tuhtan, Kazimir Piršić, Zvonko Stegić, Zdravko Kamhi, Ivica Brletić, Janko Romano, Renato Hlača, Radenko Srdoč, Božo Polović, Vilim Blažić, Stjepan Jedvaj, Nikola Troskot, Rajko Sandrovac, Željko Kunstović, Branimir Kruljac, Bojan Jurinčić, Igor Jurčić i Vojmir Dukić.

U ime dobitnika plaketa i povelja zahvalio se Jasenko Kolić, istaknuvši kako su ova danas uručene plakete ujedno i priznanja za sve one tisuće građana koji su pomagali teritorijalnoj obrani.

„Najveće priznanje svima nama je da smo uspjeli ostvariti cilj, a da nije došlo do rušenja grada te da uz pojedinačna stradavanja nije bilo većih ljudskih gubitaka,“ kazao je Kolić.

Predstavnici Zapovjedništva pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka položili su na Mostu hrvatskih branitelja. Polaganju vijenaca nazočio je zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš.

Zapovjednik i pripadnici Pričuvnog sastava HV Općine Rijeka polažu vijenac na Mostu hrvatskih branitelja

Zapovjedništvo pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka ustrojeno je u 27. studenog 1991., a rasformirano do kraja lipnja 1992. godine. Ratni štab Teritorijalne obrane, a kasnije Zapovjedništvo PSHV Općine Rijeka obavilo je niz zadataka, od organizacije obavještajno-sigurnosne mreže i formiranja i obuke jedinica HV-a za obranu Rijeke, preko izvlačenja oružja i opreme iz miniranog skladišta na Zahumu i osvajanja skladište vojne opreme u Dragi do razminiranja skladišta i uništavanja minsko-ekslopivnih sredstava razbacanih nakon eksplozija na Katarini, Pulci i Zahumu, uz osujećivanje napad aviona na Rafineriju na Urinju.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari