PROŠIRENA RIBARSKA LUKA KLENOVICA: Izgrađen novi lukobran i produljena obala za privez ribarskih brodova

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uplovljavanjem u luku Klenovica, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i župan Zlatko Komadina otvorili su ribarsku luku Klenovica

U 2017. i 2018. godini izrađen je nastavak uređenja ribarske luke, odnosno II. faza rekonstrukcije luke. II. faza obuhvaća izgradnju sekundarnog lukobrana i produljenje operativne obale za privez ribarskih brodova uključujući uslugu nadzora nad gradnjom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Radovi koji su izvedeni obuhvaćaju izgradnju novog sekundarnog lukobrana u dužini od 56 m, tlocrtne širine 8 m koji se proteže do dubine od 12,5 metara i dogradnju tj. produženje postojeće operativne obale do sekundarnog lukobrana u dužini od 58 m i 17 m širine.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S novim lukobranom unutar lučkog akvatorija ostvarit će se povećanje kapaciteta za privez ribarskih brodova (3 nova veza za ribarske brodove) kao i povećanje sigurnosnih uvjeta u luci.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ukupna vrijednost projekta je 16.415.778,50 kuna.

Županijska lučka uprava Novi Vinodolski je županijska lučka uprava koja upravlja sa 6 luka otvorenih za javni promet. Jedna luka je i luka Klenovica u kojoj su tijekom 2011. i 2012. godine izvršeni radovi na I. fazi izgradnje ribarske luke Klenovica u sklopu kojih je izgrađen primarni lukobran.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Ovo su generacijski projekti. Kad se na vrijeme krene sve se može završiti u zajedništvu. U lučkom sustavu i zajedno sa županijskim proračunom imamo potencijal od oko 60 milijuna kuna, a s udruženim desecima milijuna iz ministarstva stvaramo kapitalnu infrastrukturu koja još od Austro-ugarske nije ovdje stvorena. Ovo je još jedan doprinos našim mjestima na obali, a uskoro ćete biti svjedoci daljnjim projektima iz ovog investicijskog ciklusa“, rekao je župan Komadina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Butković istaknuo je kako je ovaj projekt započet još 2016. godine.

„U ovaj projekt ukupno je uloženo 28 milijuna kuna, a danas otvaramo II. fazu koja je započela u rujnu prošle godine. Veseli me da je puno ovakvih sličnih projekata u Republici Hrvatskoj za koje nam je ukupno na raspolaganju oko 80 milijuna eura iz EU fondova i to je velika prilika za sva mjesta uz more“, rekao je ministar Butković.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon završetka II. faze projekta planirana je i III. faza projekta koja uključuje postavljanje fiksnih pontona za povećanje kapaciteta za privez brodica domaćeg stanovništva kao i realizacija vezova za potrebe sportskih i drugih brodica te nautičare povremenog karaktera. III. fazom bi se dobilo cca. 65 vezova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari