PRVI U HRVATSKOJ: U Rijeci otvoren Dom za osobe s demencijom

Grad Rijeka bogatiji je za još jednu ustanovu socijalne skrbi – Dom za osobe s demencijom Riječke nadbiskupije na Sušaku. Dom vodi Riječka nadbiskupija i njen Caritas.

Dom se nalazi na adresi Bulevar oslobođenja 15, pored crkve župe sv. Ćirila i Metoda, a namijenjen je dementnim osobama s riječkog područja, od kojih će njih petero početkom prosinca biti primljeni kao prvi stalni korisnici.

U svojem punom funkcioniranju, predviđeno je kako će u stacionarnom smještaju Doma boraviti 18 osoba koje se nalaze u srednjem i terminalnom stadiju bolesti, odnosno osobe kojima se pružaju viši stupnjevi zdravstvene njege, dok će dnevni boravak osiguravati njegu za 15-20 osoba u početnom stadiju bolesti. Također, Dom će imati i savjetovalište te usluge senzorne terapije koja će biti na raspolaganju korisnicima Doma i njihovim skrbnicima, ali i ostalim potrebitim osobama. Kako je najavljeno, o korisnicima će skrbiti medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, socijalni radnik, radni terapeut te ostalo pomoćno osoblje, uz predviđenu suradnju vanjskih suradnika – liječnika primarne medicine, psihologa, psihijatra, fizijatra i neurologa, a rad ustanove širit će se postepeno, prema organizacijskim i financijskim mogućnostima osnivača.

Prema riječima nove ravnateljice Doma Mirjam Jerković, osobe s demencijom potpuno su ovisne o drugima, što je težak zadatak za obitelji oboljelih koji se s ovom kompliciranom bolesti moraju boriti u nedostatku specijaliziranih i prilagođenih institucija.

„Čovjekova veličina se ogleda u skrbi prema najpotrebitijima i najslabijima, a ova je ustanova dokaz nesebične ljubavi u kojoj će se pružati skrb na stručnom i visokom nivou“, rekla je ravnateljica Jerković.

Za potrebe Doma, Riječka je nadbiskupija prije nekoliko godina započela s renoviranjem derutne zgrade, što je intenzivirano sredinom 2019. godine. Proteklih je mjeseci uređivana unutrašnjost zgrade, kao i njen vanjski prostor koji su prilagođeni potrebama i izazovima s kojima se osobe s demencijom i njihovi skrbnici suočavaju.

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić naveo je kako je nadbiskupija odgovorila na velike potrebe za ovakvom ustanovom te se osvrnuo na problem stigmatizacije dementnih osoba. „Tu bolest ne treba skrivati, nego odgovoriti na nju kao i na svaku drugu bolest, a bolest je poziv nama da pomognemo oboljelima da se sa svojim stanjem lakše nose“, rekao je Devčić.

U ime grada Rijeke, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović ovom je prilikom naglasio kako se stupanj razvoja društva može vrednovati prema brizi koju to društvo pokazuje prema svojim najranjivijim segmentima, navevši kako Rijeka prednjači u Hrvatskoj po brizi za najpotrebitije članove svoga društva. Ističući kako je sinergija brojnih i raznolikih lokalnih institucija glavni faktor uspješnog lokalnog sustava socijalne skrbi, Filipović se zahvalio Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu Devčiću na prepoznavanju potreba lokalne zajednice, dok je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina najavio kako će se županija priključiti suradnji u daljnjem opremanju Doma.

Svečanosti otvorenja nazočila je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja je u svom obraćanju istaknula potrebu za održavanjem dostojanstva starijih osoba, kojima ovakvi domovi ne služe samo kao socijalne ustanove, već mjesto trajne posvećenosti i svakodnevnog, humanog angažmana stručnog osoblja.

„Život dostojan čovjeka ne smije biti privilegija bogatih, nego pravo svih građana, posebno starijih koji su kroz svoj vijek stvarali društvenu vrijednost i imaju pravo na skrb“, rekla je ministrica Bedeković te najavila kako će se Ministarstvo u budućnosti financijski uključiti u funkcioniranje Doma.

Bedeković je izjavila kako je demencija je progresivna bolest koja smanjuje funkcionalnost čovjeka u starosti, stvara individualne potrebe koje zahtijevaju različite pristupe skrbi i pomoći te velik stupanj podrške svih okruženih osoba. Prema procjenama, 90 tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od demencije, od čega između 3500 i 4000 njih živi u Primorsko-goranskoj županiji. Čak 50-60% slučajeva demencije povezano je s Alzheimerovom bolesti, zasad još uvijek nedovoljno istraženom bolesti čije simptome oboljeli mogu skrivati od najbližih.

Dom za osobe s demencijom peta je ustanova socijalne skrbi koju vodi Riječka nadbiskupija i njen Caritas. Ovu mrežu čine Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ koji pruža palijativnu skrb umirućima, Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“, Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ pod vodstvom Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat, te Kuća utočišta sestara milosrdnica – dnevni centar za beskućnike i ostale osobe na margini riječkog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari