UNATOČ KORONI

FOTO: Raste riječki kvart kulture! Kompleks Benčić pretvara se iz ružnog pačeta u riječkog labuda

Rekonstrukcije objekata Palače Šećerane, Ciglene kuće (Dječja kuća) i T-objekta (budućeg doma Gradske knjižnice Rijeka) unutar bivšeg industrijskog kompleksa Benčić, odvijaju se i nadalje unatoč krizi koju je uzrokovala epidemija koronavirusa.

Na gradilištima se poštuju mjere epidemiološke zaštite, dio radova je usporen radi otežane nabave materijala i opreme, ali to neće bitno ugroziti realizaciju samih projekta. Sredstva dobivena iz EU fondova pristižu bez zastoja, a Grad Rijeka svoj udio u projektima redovito isplaćuje kako bi se investicije mogle nesmetano i nadalje realizirati i povlačiti EU sredstva.

Palača Šećerane uskoro će udomiti Muzej grada Rijeke

Planirano je da će radovi na Palači Šećerane, budućem domu Muzeja grada Rijeke, završiti 1. lipnja 2020. godine, ali uslijed okolnosti uzrokovanih koronavirusom, moguće je da će se rok i produžiti. Do sada je izvedeno radova u vrijednosti 34.893.045,54 kuna (bez PDV-a), s time da ukupna ugovorena vrijednost radova s dodacima ugovora iznosi 39.495.352,32 kuna (bez PDVa), odnosno 49.369.190,40 s PDV-om. Radove izvodi tvrtka VG5 iz Ljubljane.

Radovi na krovištu i fasadi Palače Šećerane su većinom izvedeni, kameni vijenci na južnoj fasadi su gotovi, a zapadna fasada će se završiti nakon montaže evakuacijskog stubišta koje je u izradi. Dok su prozori montirani, slijedi montaža unutarnjih i vanjskih vrata. Teretni lift je gotov, a putničko dizalo se montira i uskoro bi trebalo biti u pogonu.

Završavaju se ličilački radovi u cijelom objektu. Troetažni hodnici su gotovi, ostaje ugraditi kovane ograde. Strojarske i elektroinstalacije su u završnoj fazi izvođenja.Kamene podne obloge su gotove na svim etažama, a parket treba izvesti još na drugom katu.

Od ostalih podnih obloga ugrađen je terazzo u velikoj dvorani. Terazzo treba još izbrusiti, ali izvođač radova na oblozi poda je iz Italije pa radi okolnosti uzrokovanih epidemijom korona virusa trenutno nije u mogućnosti završiti započete radove.

Slijede radovi na izvođenju sprinkler bazena koji je izmješten izvan objekta zbog čega je za novo rješenje ishodovana građevinska dozvola.

U tijeku izvođenja radova na rekonstrukciji objekta, izvode se paralelno i restauratorski radovi na zidnim oslicima te štuko ukrasima koje izvodi Hrvatski restauratorski zavod. Restauratorski radovi na čišćenju marmoriziranih zidova i stropova te ukrasnih štukatura na stropu u velikoj dvorani su gotovi. Također su gotovi restauratorski radovi na stropnom osliku u sobi Fumi na prvom katu. Trenutno se izvode radovi na čišćenju zidnih oslika i retuširanju u sobi s vedutama i budoiru na drugom katu, a u sobi 213 u izradi su vijenci koji su izgubljeni tijekom adaptacija u prošlosti. Također se završavaju domodeliravanja stropnih štukatura i dočišćavanje stropnih oslika u istoj sobi. Na stubištu su radovi na čišćenju i retuširanju marmorizacija vijenaca na trećem katu i stropnih štukatura gotovi, a slijede radovi na domodeliranju i retuširanju vijenaca špaleta oko prozora i vrata na podestima.

Palača Šećerane budući je dom Muzeja Grada Rijeke u kojem će se na dva kata postaviti stalni postav Muzeja Grada Rijeke, čiji je autor poznata i nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. U tu su svrhu, provedeni postupci javne nabave za opremu stalnog muzejskog postava Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerane koji po grupama uključuju; projektiranu opremu (vitrine, police i sl.), gotovu opremu (fotelje i stolići), rasvjetu i multimedijalnu opremu, ukupne vrijednosti  5.085.066,00 HRK s uključenim PDV-om, te su sklopljeni ugovori sa četiri dobavljača. Gotova oprema je isporučena te će se uskoro početi ugrađivati na prvom i drugom katu.

Objekt će imati video-nadzor i protuprovalnu zaštitu, za koji su već izabrani izvođači, a do 4. svibnja otvoren je postupak javne nabave rasvjetnih tijela Palače Šećerane procijenjene vrijednosti 2.500.000,00 HRK s uključenim PDV-om.

Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore – knjižaru sa suvenirnicom, kafe bar/slastičarnu i turističke sadržaje, a kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja Grada. Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta.

Iz bivše Ciglene zgrade izrasta Dječja kuća

Očekuje se da će radovi na pretvaranju Ciglene zgrade u Dječju kuću, prvu takve vrste u Hrvatskoj, završiti u lipnju. Do sada je izvedeno radova u vrijednosti 26.354.151,27 kuna (bez PDV-a), s time da ukupna ugovorena vrijednost radova s dodacima ugovora iznosi 34.709.917,19 kuna (bez PDV-a). Radove izvodi tvrtka ING-GRAD iz Zagreba.

Gips kartonski radovi  unutar kuće su pri kraju, izvode se na 4. katu. U tijeku je montaža elektro ormara kao i strojarski radovi, dok su elektroinstalacije pri kraju. Lift je montiran i pod konstrukcija za ogledala u prizemlju gotova. U sanitarijama se ugrađuje keramika.

Vanjska stolarija je montirana, kućice na krovu su također gotove, sjeverna i zapadna fasada se obnavljaju, a u tijeku su limarski radovi na krovu. Idući tjedan kreće protupožarno brtvljenje, a nakon toga radovi na podovima.

Ovog tjedna trebala bi započeti izvedba svjetlarnika, koji će dati posebnu zanimljivost prostoru. Radi se o širokom stošcu koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, raspršujući svjetlost cijelim objektom.

Uskoro se pokreće javna nabava za opremu Ciglene kuće koja po grupama uključuje; namještaj za opremanje, audiovizualnu i multimedijsku opremu, RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja Dječje knjižnice u Ciglenoj kući, računalnu opremu, ugostiteljsku opremu i opremu za telefonsku mrežu, ukupne procijenjene vrijednosti 9.541.513,75 HRK s uključenim PDV-om.

Sve je to potrebno kako bi se ostvarila zamisao Dječje kuće kao mjesta gdje djeca neće biti samo konzumenti, već i stvaratelji kulture. Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran i slobodan dnevni boravak.

Na prvom odnosno drugom katu smještena je s jedne strane višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom, a s druge strane više radioničkih prostora te filmski i glazbeni studio. Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel gradske knjižnice za djecu, a na krovu mali krovni amfiteatar.

T-objekt pretvara se u Gradsku knjižnicu Rijeka

Radovi na T-objektu, koji će se pretvoriti u sjedište Gradske knjižnice Rijeka, neko su se vrijeme odvijali usporenom dinamikom. Radove izvodi tvrtka VG5 iz Ljubljane.

Izvedeni su radovi na čišćenju objekta (rušenja i demontaža) od zaostalog materijala i  instalacija, rušenju svih pregradnih zidova i stropova te, između ostaloga, i uklanjanju podova prvog i drugog kata do nosive konstrukcije te uklanjanje tzv. nožice uz pažljivu razgradnju kamenog stubišta.

No, tijekom izvođenja tzv. stupnjaka (tlačno ubrizgavanje cementne smjese u tlo) u svrhu stabilizacije temeljnog tla objekta, došlo je destabilizacije nosive konstrukcije uz vidljive pukotine i oštećenja.

Došlo je i do povećanih otklona od vertikale svih zidova, posebice južnog. Kako je ojačanje tla neophodna mjera, potrebno je bilo poduprijeti i stabilizati konstrukciju. U tu svrhu nađeno je rješenje kroz projekte podupiranja i izrade konstrukcije stabilizacije zidova koji su omogućili daljnju izvedbu radova.

Zbog navedenog stanja konstrukcije, moralo se pristupiti i novim konstruktivnim rješenjima te su se izradile izmjene i dopune glavnog projekta konstrukcije, dok će izvedbeni projekt koji mu slijedi biti dovršen u svibnju.

Ovim novim rješenjem osigurat će se nesmetan i izvediv nastavak radova, a sastoji se od dodatnih armirano-betonskih stupova uz postojeće kamene stupove/zidove pročelja s unutrašnje strane, međukatne konstrukcije od poprečnih i uzdužnih greda istih dimenzija kao i zatečene te pune ploče umjesto trenutno sitnorebričastog stropa. Temeljna ploča debljine 50 cm izvodi se cijelom površinom sve do vanjskog ruba zidova, dok se krovište izvodi u postojećim gabaritima, ali umjesto kombinacije drvo/čelik sada je  konstrukcija u potpunosti od čelika.

Unutar objekta je kompletno izvedena staza od specijalnog morta kao pripreme stabilizacije površine za postavljanje karbonskih ojačanja vanjskih zidova objekta, dok je izvan objekta izvođenje stabilizacije u tijeku. Završeni su radovi na podbetoniranju unutarnjih kamenih stupova uz vanjske zidove objekta.

U tijeku su pripremni radovi na završetku rušenja nožice T-objekta, te su izvedeni stupnjaci (temelji) kao oslonci konstrukcije stabilizacije zidova tzv. “teške skele”.

Predviđeni rok završetka radova je travanj 2021. godine. Ugovorena vrijednost radova s dodacima ugovora iznosi  54.789.913,72 kuna (bez PDV-a), odnosno 68.487.392,15 kn (sa PDV-om). Do sada ukupno je izvedeno radova u vrijednosti 3.787.522,44 kuna (bez PDV-a).

U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika. Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom. Iz ulaznog prostora stubište se penje na 1. kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubištem penjati na odjel stručne literature koji će biti na 2. katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Objekti kulture u kompleksu Benčić rekonstruiraju se uz sredstva EU fondova

Za Dječju kuću i novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka kroz projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ a u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” osigurano je sufinanciranje Europske unije u visini od 68,21 milijuna kuna.

Također, kroz isti operativni program, ali putem Integriranog programa „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ Europska unija osigurala je bespovratno sufinanciranje uređenja Palače Šećerane i broda Galeb s iznosom od 68,89 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari