RIJEKA OBILJEŽAVA DAN OSLOBOĐENJA: Obersnel uputio znakovitu poruku hrvatskoj predsjednici

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Mislim da se neki poigravaju s identitetom jedne zemlje koja je, ne tako davno, bila sigurna da je iz Drugog svjetskog rata izašla na strani pobjedničkih sila, onih koje su uz velike žrtve obranile Europu i svijet od fašizma, diskriminacije, nasilja, ubijanja…“ rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja održana je svečana akademija u znak sjećanja na 3. svibnja 1945. godine, dan kada je grad Rijeka oslobođen od njemačkih okupatora.

Na akademiji u povodu Dana oslobođenja Rijeke govorili su potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Tamarut: Rječina simbol spajanja i slobode

Pozvavši uzvanike da minutom šutnje odaju počast svim poginulim u NOB-u i Domovinskom ratu, Tamarut podsjetio je na početak borbi za Rijeku u travnju 1945. godine, veliki otpor neprijatelja i ogromne žrtve boraca.

– Bitka za Rijeku bila je odlučujuća jer su se s njom rješavala vojna i politička pitanja, značajna za uređenje novonastale države. Pazinskim odlukama donesenim u rujnu 1943., potvrđenim od ZAVNOH-a i AVNOJ-a, otuđeni krajevi, Istra, Rijeka, Cres, Lošinj i ostali krajevi trebali su biti vraćeni matici domovini. – kazao je Tamarut. U svom povlačenju neprijatelj je , nastavio je Tamarut, uništio luku, tvornice, mostove, ali porušeno je izgrađeno i naša Rijeka se od 1948. godine, kao jedinstveni grad, razvija u moderan grad, ugodan za život, a Rječina postaje simbol spajanja i slobode – kazao je Tamarut dodavši kako antifašizam ostaje trajna poruka svih nas kao jedina garancija mira, suživota i boljeg života u demokratskom društvu.

Obersnel: Kakvu poruku šaljemo našoj djeci?

Čestitavši svim građanima Rijeke 3. maj, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako Dan oslobođenja Rijeke od fašizma, Riječankama i Riječanima, brojnim svjedocima tadašnjih mračnih ratnih vremena, nikako nije dân – nije poklonjen niti darovan. Za taj dan, za to vrijeme, za slobodu i za bolje sutra brojni su sudionici Narodnooslobodilačke borbe položili svoje živote, prkoseći tako fašističkom režimu, stvarajući put za sve one nakon.

„Danas kada su etičke vrijednosti postale roba i tek puki temelj za trgovinu, a opet raspravljamo o osnovnim ljudskim pravima, o slobodi izbora i življenja, o pravima žena… na nama je, da zajednički očuvamo one vrijednosti na kojima ovaj grad počiva. To danas sigurno nije lak zadatak, ali nitko me neće uvjeriti da je to uzaludan, pogrešan i nepotreban cilj,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Osvrnuvši se na nicanje povjerenstva za suočavanje s prošlošću, gradonačelnik je upozorio da ne samo da nas zbog njegova rada u međunarodnim krugovima svrstavaju uz bok zemalja koje negiraju zločine fašističkih, ustaških snaga u 2. svjetskom ratu, već se njegovim osnivanjem relativiziraju činjenice koje su zapisane u mnogim knjigama povjesničara.

„Predsjednica Republike Hrvatske, štoviše, predlaže i osnivanje međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu. Povjesničar Ivo Goldstein nedavno je taj prijedlog nazvao besmislenim. Ja mislim da je to i puno gore od toga. Mislim da je to poigravanje s identitetom jedne zemlje koja je, ne tako davno, bila sigurna da je iz Drugog svjetskog rata izašla na strani pobjedničkih sila, onih koje su uz velike žrtve obranili Europu i svijet od fašizma, diskriminacije, nasilja, ubijanja… Kakvu poruku takvim prijedlozima šaljemo našoj djeci? Mi zapravo time kažemo: vidite, da, pobijedili smo u 2. svjetskom ratu, ali ni ta NDH nije baš bila tako loša… Hrvatske ne bi bilo bez NDH… To je poruka koju šaljemo, a ona je jednako neistinita koliko i zastrašujuća,“ poručio je gradonačelnik Obersnel dodajući kako promjenom i poboljšanjem obrazovnog sustava, uvođenjem građanskog odgoja koji potiče kritičko razmišljanje, riječkoj djeci pružamo znanja i vještine kojima sami mogu doći do istinskih vrijednosti našeg društva. Istina koju promiču građani ovog grada, vrijednosti koje s ponosom nosimo, dovele su Rijeku kao Luku različitosti do kulturnog trona Europe 2020. godine.

Ponosni na rekaciju s početka devedesetih

„Na istim vrijednostima iskovanim sada već daleke ’45. počivala je i žrtva brojnih hrvatskih branitelja ovoga kraja, koji su jednakim žarom i prkosom, različiti i drugačiji, branili našu Domovinu. Ponosni smo što su Riječani, Primorci, Gorani, otočani bili prvi kada je trebalo braniti Hrvatsku početkom devedesetih. Volio bih da danas ima više tog prkosa kada treba braniti neke druge slobode koje potiho postaju upitne,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Uz brojne uzvanike svečanosti su prisustvovali i zamjenici riječkog gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Tihomir Čordašev, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar, predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić i drugi gosti iz javnog i društvenog života grada i županije.

Mješoviti pjevački zbor Kulturno umjetničke udruge „Jeka Primorja“

U sklopu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor Kulturno umjetničke udruge „Jeka Primorja“, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, riječki glumac Damir Orlić koji je izrecitirao dio poeme Ivana Gorana Kovačića “Jama” te učenici Osnovne škole Brajda koji su izveli recitale „A ča nan koristi plakat“ i „Naša bura“ te pjesmu „Volim grad koji teče“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views