Saslušanje za aferu 3.maj: Trojica osumnjičenih idu na slobodu, ostalima 30 dana istražnog zatvora

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu većina se branila šutnjom

NOVO:

Sudac istrage donio je odluku da se jedino bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić te bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković mogu braniti sa slobode, javlja reporterka RTL-a Maja Brkljača.

Domagoj KlariĆ uhiĆen je u akciji 3. maj/Uljanik, ali je pušten da se brani sa slobode.
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U istražnom pritvoru idućih 20 dana ostaju svi ostali uhićenici u slučaju Uljanik.

RANIJE:

Osumnjičeni u aferi Uljanik za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, od 1,2 milijarde kuna, dovedena su na Županijski sud u Rijeci gdje je počelo saslušanje kod suca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

Zdravko Pliško i Anton Brajković izlaze iz Županijskog suda nakon sto su pušteni da se brane sa slobode. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu većina se branila šutnjom. Za devetoricu je predložen istražni zatvor, dok su trojica puštena da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna.

Anton Brajković izlazi iz Županijskog suda nakon sto je pušten da se brani sa slobode. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna. Za sve, osim za Šorca, Pahljine i Milovana Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo određivanje istražnog zatvora.

Prema kaznenoj prijavi policije njih 12 se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva – zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 246. (stavka 1. i 2.) Kaznenog zakona te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna, navelo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari