U Ri Hubu održana konferencija civilnih udruga iz Rijeke, Splita i Zagreba

U Ri hubu je održana konferencija “Volontiranje – za zajednicu, sa zajednicom” na kojoj su govorili predstavnici/e organizacija iz Rijeke, Splita i Zagreba, a koje pružaju pomoć i podršku osjetljivim skupinama građana.

Na početku konferencije predstavljen je Priručnik za učinkovit menadžment volontera u organizacijama civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku osjetljivim skupinama, a koji je nastao u sklopu projekta Unaprjeđenje kapaciteta ženskih organizacija za učinkovit menadžment volontera, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, kojeg provodi SOS Rijeka zajedno s partnerskim organizacijama.

Tijana Tešija i Antonia Matković iz udruge „MI“ – Split govorile su o volonterstvu kao kanalu uključivanja u zajednicu te o volontiranju iz perspektive volonterskog centra.

Maja Opašić i Iva Horvat Maškarin iz udruge Portić predstavile su izazove volontiranja s hospitaliziranom djecom na primjeru programa „Pripovjedač/ica priča za laku noć“, nakon čega su izlaganja imale dvije predstavnice različitih jedinica za podršku žrtvama i svjedocima.

Daria Dušević predstavila je način na koji Odjel za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci uključuje volontere dok se Mateja Meštrović iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, osvrnula na izazove u radu i uspjehe volonterskog programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

U drugom dijelu konferencije govorile su riječke udruge koje već dugi niz godina u svoj rad uključuju volontere. Tihana Naglić iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter predstavila je njihov poznati projekt – Živu knjižnicu, a predstavnice/i dviju usko povezanih udruga Oaza i Terra govorili su o svojim volonterskim programima.

Konferencija je zaključena izlaganjem predstavnica Volonterskog centra Rijeka Udruge za razvoj civilnog društva SMART, o dobrobiti inkluzivnog volontiranja, kako za pojedinca tako i za širu zajednicu.

Biti organizator volontiranja s osjetljivim skupinama korisnika odgovoran je posao te je potrebno konstantno usavršavanje i evaluacija učinjenog. Za vrijeme trajanja konferencije sudionice su iznijele mnoge primjere dobre prakse te si međusobno prenijele entuzijazam i motivaciju za nastavak rada.

Također, zajedno su još jednom potvrdile kako je volontiranje plemenit način vraćanja zajednici čiji smo član.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari