STRAŠNO! Snježno bijela nova fasada Palače šećerane već je išarana grafitima!

Foto: Riječanin

Nije bolje prošla ni susjedna zgrada čija je fasada također nedavno obnovljena

Prolazeći pored zgrade bivše Palače šećerane u kompleksu Benčić, budućeg Muzeja grada Rijeke, Riječani su ovih dana užasnuti prizorom pred njima: pročelje Palače odnosno snježno bijela obnovljena fasada zgrade, već je išarano grafitima!

“Još ni skela nije skinuta a već su je uništili”, komentirali su danas neki prolaznici ne vjerujući u ono što vide.

Pogotovo kada se zna da je riječ o jednom od kapitalnih zahvata u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, zgradi budućeg Muzeja grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog ART-kvarta!

Podjetimo, cilj obnove Palače jest vjerno prikazivanje njenog nekadašnjeg stanja. Stoga se u radovima, vrijednim 44,5 milijuna kuna, koriste stari materijali, prvenstveno vapno, dok cijeli proces prati Konzervatorski odjel!

Palača izgrađena 1752. godine

Palača šećerane izgrađena je 1752. godine u neobaroknom stilu kao upravna zgrada poduzeća, a ne kao aristokratska palača, premda su na njenom drugom katu, tzv. „piano nobile“, živjeli njeni vlasnici.

Nakon njene primarne namjene za proizvodnju šećera koji je distribuiran društvenim elitama po cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji i značajne obnove zbog posljedica požara 1786. godine, ova je palača služila kao vojarna mađarske vojske, a polovicom 19. stoljeća otvorena je kao tvornica duhana.

Nije bolje prošla ni susjedna zgrada čija je fasada također nedavno obnovljena

Nakon Drugog svjetskog rata ondje se smješta Tvornica motora i traktora Rikard Benčić koja se zatvara 1995. godine.

Zgrada, zaštićena kao kulturno dobro,1970. godine, prostire se na unutrašnjih 1200 m2 na kojima će muzej s radom započeti u travnju 2020. godine.

A “zgrada-ljepotica” sada je postala meta vandala sa sprejem koji svoja umjetnička nagnuća mogu ostvariti sprejem i na drugim mjestima, predviđenima za to, ali nažalost to nije slučaj – namjerili su se baš na novu, snježno bijelu fasadu Palače šećerane…

Foto: Riječanin

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari