Sve je spremno za 23. Homo si teć! Čak 8 utrka kreće u nedjelju s riječkog Korza

Prije više od 20 godina, točnije 1998., održana je prva Homo si teć utrka, danas izrasla u trotjedni festivala sporta i rekreacije

Inicijalno ideja sportskog novinara Novog lista Orlanda Rivettija, nastala potpuno spontano s idejom promicanja rekreacije, prerasla je kroz godine u najveći domaći sportski događaj ove vrste. To se može zahvaliti Gradu Rijeci, Novom listu i brojnim sponzorima koji su uvidjeli značaj ovakve manifestacije i svake godine staju iza nje, ali i građanima koji su je prigrlili kao svoju, te svaki put preplave riječke ulice u prepoznatljivim Homo si teć majicama.

“Pred nama je završnica 23. izdanja festivala, u sklopu koje će nam se prvo u subotu na Gatu Karoline Riječke predstaviti niz klubova s područja Rijeke i Primorsko goranske županije, a potom smo u nedjelju na Korzu s kojeg starta čak 8 utrka: 4. riječki maraton, 18. riječki polumaraton, utrka štafeta 3x7km, Desetka powered by Heineken, Erste Petica, dm mići trk, Memorijalna utrka Milke Milinković i utrka građana Homo si teć”, najavila je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, dodavši kako se očekuje preko 17 000 trkača.

“Upravo u tom masovnom odazivu građana leži najveća vrijednost ovog događaja, stoga svakako pozivamo građane Rijeke da i ovoga puta ispune centar grada, potpuno zatvoren za promet, te stvore veličanstvenu sliku Rijeke koja trči,” nadovezao se v.d. pročelnika Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu Renato Kostović.

Prijave za natjecateljske utrke zatvorene su krajem prošlog tjedna i na njima će se naći gotovo 1400 trkača, od čega ih polovica dolazi izvan Hrvatske, odnosno iz okolnih zemalja, ali i dobrog dijela europskih država te SAD-a, Kanade, Kine, Irana, Brazila, Južne Afrike, Etiopije i Kenije. Utrke startaju s Korza u nedjelju u 9:30.

Festival ima i svoju humanitarnu notu: ovoga puta prodajom majica i narukvica građani doniraju Društvo za dječju kirurgiju Kantrida. Prodaja se odvija u šatoru postavljenom na Korzu sve do kraja festivala. Cijena majice i narukvice je 50 kn, od čega u donacije odlazi 10 kn. Službene majice mogu se naći i u Sport Vision trgovinama.

“Društvo za dječju kirurgiju Kantrida udruga je specijalizanata dječje kirurgije Kliničkog bolničkog centra Kantrida, osnovana radi pomoći u edukaciji i obrazovanju ljudi koji prate trendove u liječenju djece te im tako omogućuju vrhunsku zdravstvenu skrb,” naveo je predstojnik Klinike za dječju kirurgiju riječkog Kliničkog bolničkog centra doc. dr. sc. Harry Nikolić, pohvalivši organizatore za iniciranje donatorske akcije kroz festival posvećen svima potrebnoj rekreaciji.

Podržati Homo si teć za nas u Erste banci ima poseban značaj, kao i cijeli Rijeka Run, jer je riječ o posebnim utrkama, na kojima svi rado i s veseljem sudjelujemo. Ovim putem želim skrenuti pozornost i na Erste Peticu, dugu pet kilometara, koja prolazi kroz najljepše dijelove našeg grada. Sama utrka nije zahtjevna, i doista je mogu proći svi, naravno svatko svojim tempom, pa je i to odličan način kako provesti slobodno vrijeme s obitelji“, istaknula je Eleonora Jurasić Mataja, zamjenica direktora Regionalne direkcije Erste banke.

“Uključivanje mališana u organizirane sportske aktivnosti donosi mnoge dobrobiti i zato želimo potaknuti što veći broj djece na bavljenje sportom, kako bi već od malih nogu usvojili dobre i zdrave navike. Već osam godina za redom dm je organizator utrke dm mići trk na kojemu nam se svake godine pridruži veliki broj predškolaca i njihovih obitelji. Veliko nam je zadovoljstvo biti dio festivala Homo si teć i zajedno s našim kupcima promicati zdravi natjecateljski duh i zajedništvo,” naglasila je Anđelka Ramljak, područna menadžerica dm-a.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u festivalu izrazio je i regionalni direktor prodaje A1 Klaudio Rajković: “Kao kompanija uvijek smo podržavali događanja koja promoviraju zdrav život tako da se rado i dalje uključujemo u ovako značajan projekt s pozitivnim predznakom. Trčanjem se bavi sve veći broj ljudi, to možemo primijetiti i u našoj bliskoj okolini, pa gotovo da svi znamo barem nekog kolegu, prijatelja ili člana obitelji koji se počeo baviti trčanjem. Posebno smo ponosni na članove našeg A1 running tima i pobjednički duh polaznika interne škole trčanja u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.”

Sve dodatne informacije mogu se naći na službenoj stranici www.rijeka.run.

PROGRAM DOGAĐANJA

Subota, 13.04.2019. Gat Karoline Riječke
10:00 – 14:30 Prezentacija sportskih i rekreativnih udruga PGŽ
10:00 – 19:00 Homo si teć Expo, sajam sportske opreme
10:00 – 19:00 Preuzimanje startnih brojeva @ RijekaRun šator

Nedjelja, 14.04.2019. Korzo u 9:30h
18. riječki polumaraton (21.0975 km)
4. riječki maraton (42.195 km)
utrka štafeta 3 x 7 km
Desetka powered by Heineken 0.0 (9.65 km)

Nedjelja, 14.04.2019. Korzo u 9:35h
Erste petica (5 km)
Homo si teć, utrka građana (1.5 km)

Nedjelja, 14.04.2019. Korzo u 9:40h
dm mići trk, utrka za klince i klinceze iz vrtića (520m)
memorijalna Utrka Milke Milinković, utrka za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe (520m)

Nedjelja, 14.04.2019. Gat Karoline Riječke
06:30 – 08:30 Preuzimanje startnih paketa za sportaše
08:00 – 17:00 Homo si teć Expo: prodajno-promotivni sajam
09:00 Službeno zagrijavanje
09:45 Dolazak utrke do mići trk
09:45 Dolazak utrke MM
09:45 – 12:00 Andrej Škedl magic rock show i
09:45 – 12:00 Nastup zborova: Mali Riječani i Morčići
12:00 – 16:00 Josip Forenbacher big band
13:00 Dodjela nagrada apsolutnim pobjednicima
15:00 Preuzimanje medalje i nagrada za kategorijske pobjednike
Nedjelja, 14.04.2019. Kostrena
10:00 Dolazak prvih atletičara
10:00 – 12:00 Šajeta Band, navijački corner, food corner

INFO ZA TRKAČE:
Presvlačenje i čuvanje robe
Organizator je za sve trkače osigurao muške i ženske šatore za presvlačenje u neposrednoj blizini startne linije na trgu 111. brigade HV. Ulaz u šator dozvoljen je isključivo trkačima sa startnim brojem.. Šatori će biti čuvani od strane naših volontera. Organizator ne odgovara za ukradene i nestale stvari stoga molimo sve trkače da ne ostavljaju vrijednu imovinu u šatoru.

Hrana i piće
Od 12h na Gatu Karoline Riječke počet će se posluživati topli obrok za sve trkače. Uzmite svoj bon za topli obrok, na miru pojedite i nastavite se družiti s nama do službenog proglašenja pobjednika. Popijte i koje piće, zaslužili ste!

Proglašenje pobjednika
Dodjela pehara i nagrada za apsolutne pobjednike održava se na pozornici Gata Karoline Riječke u 13.00h
Podizanje medalja i nagrada za kategorijske pobjednike počinje od 15h u šatoru organizatora na Gatu Karoline Riječke
Rezultate možete pronaći uživo na www.protime.si i na službenom webu odmah po objavi www.rijeka.run

Nestale stvari
Nestale stvari koje pronađemo ili ih vi pronađete, donesite kod naših hostesa u expo šator na Gatu Karoline Riječke.

Prva pomoć
Ukoliko se nađete u situaciji na Korzu gdje smatrate da je potreba intervencija liječnika, javite se na Trg Republike Hrvatske gdje će biti dežurna jedinica Hitne pomoći ili se obratite nekom od organizacijskog osoblja, zaštitara ili volontera.

Službeno zagrijavanje
Na Gatu Karoline Riječke od 09:00 do 09:15 možete se pridružiti zagrijavanju koje vode naša Mirta i Ivana iz Snatch Centra.

Mapu sa svim lokacijama možete pronaći na: http://tiny.cc/infomap2019

INFO ZA ŠTAFETU:

Šatori za presvlačenje nalaze se na Trgu 111 brigade HV
Trkači 2. i 3. izmjene štafete ukrcavaju se na autobus koji u 09:00h kreće iz ulice Riva pored Gata Karoline Riječke na 7 i 14 km trase, odnosno na pozicije 1. i 2. izmjene štafeta
Nakon što završe svoju dionice na 7 km ili 14 km, trkači se mole da pješice dođu do cilja utrke Desetka by Heineken 0.0 gdje ih čeka okrepa i autobusi koji će ih voziti nazad u centar grada
Dodjela pehara i nagrada za 3 najbolja tima štafeta održava se na pozornici Gata Karoline Riječke u 13.00h
Rezultate možete pronaći uživo na www.protime.si i na službenom webu odmah po objavi www.rijeka.run

Mapa za izmjene štafete koje pješače na cilj Desetke:
Mapa za pješačenje 7km na cij Desetke:
http://tiny.cc/7to10km
Mapa za pješačenje 14km na cilj Desetke:
http://tiny.cc/14to10

INFO ZA DESETKU:

Šatori za presvlačenje nalaze se na Trgu 111 brigade HV
Cilj Desetke je u Kostreni
Torbu s robom za presvlačenje možete ostaviti u autobusima (prema startnom broju) koji će do 09.00h biti parkirani u ulici Riva pored Gata Karoline Riječke
Nakon utrke možete se presvući (ako ste u autobusu ostavili svoju torbu s robom) i pričekati do 11.30h kada će vas autobus vratiti u centar Rijeke
Dodjela pehara i nagrada za apsolutne pobjednike održava se na pozornici Gata Karoline Riječke u 13.00h
Podizanje medalja i nagrada za kategorijske pobjednike počinje od 15h u šatoru organizatora na Gatu Karoline Riječke
Rezultate možete pronaći uživo na www.protime.si i na službenom webu odmah po objavi www.rijeka.run

Veliko finale 23. HOMO SI TEĆ – Rijeka Run

U nedjelju, 14. travnja u središtu Rijeke trčat će se čak 8 utrka. Očekuje se više od 17.000 trkača koji će sudjelovati na 18. riječkom polumaratonu, 4. riječkom maratonu, utrci štafeta 3×7, Desetki, Erste Petici, utrci građana “Homo si teć”, dm mićem trku i Memorijalnoj utrci Milke Milinković.

18. izdanje Riječkog polumaratona, poznate međunarodne utrke i jedne od najvećih u Hrvatskoj, kao i 4. izdanje Riječkog maratona, utrka štafete 3x7km i Desetka trčat će se po novoj trasi uz more do Kostrene. Utrka Desetka ujedno i završava u Kostreni, gdje će u suradnji sa suorganizatorom, Općinom Kostrenom, biti organiziran doček trkača, navijački korner, okrijepa te prijevoz trkača natrag autobusima u Rijeku.

Nova utrka, Erste Petica, vodi trkače u lagano razgledavanje grada preko Korza do kraja šetnice Molo Longo i natrag.

Maraton i polumaraton nositelji su međunarodnog AIMS certifikata i 5 zvjezdica za kvalitetu i sigurnost krovne europske atletske udruge “European Athletics”, što ih ne samo stavlja u uzak krug domaćih utrka s tim priznanjem, već i atraktivnim utrkama za sve veći broj trkača iz inozemstva. Do sad su se za trčanje po riječkim ulicama prijavili trkači iz Hrvatske i svih zemalja regije, ali i SAD-a, Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Švedske, Italije, Belgije, Poljske, Češke, Slovačke, Švicarske, Mađarske, Portugala, Kanade, Južne Afrike, Irana, Islanda, Malezije i Tajlanda.

dm mići trk
Naši mališani i njihovi roditelji ne propuštaju ovu utrku koja svake godine okuplja sve više više klinaca. Po završetku 540 metara dugačke utrke, od Korza do Gata Karoline Riječke utrke naši najmlađi natjecatelji dobivaju prigodne poklone sponzora ove utrke, tvrke dm, kako bi se nagradio njihov zdrav odabir.

Memorijalna utrka Milke Milinković
Svoju će utrku i ove godine istrčati osobe s invaliditetom te slabovidne osobe, čija nas snaga volje i motivacija iz godine u godinu oduševljavaju te nam pokazuje da je moguće sve što god naumimo i poželimo. Utrka nosi naziv Memorijalna utrka Milke Milinković, u čast naše proslavljene paraolimpijke koja je svake godine sudjelovala na festivalu.
05.04.2019. zaključene su prijave na sve utrke. Na natjecateljskim utrkama ukupno učestvuje 1380 natjecatelja.

Foto si teć
I ove godine Fotoklub Rijeka i Riječki sportski savez raspisuju Natječaj za najbolju fotografiju “Homo si teć 2019.” Krajnji rok slanja fotografija je 18. travnja, a za autore koji snime najbolje fotografije osigurane su vrijedne nagrade. Detalje natječaja potražite na stranicama www.fotoklubrijeka.hr

Obavijest o preusmjeravanju prometa

Nedjelja, 14.4.2019. od 8:00 do 15:00 sati

U nedjelju 14.4.2019. od 8,00 do 15,00 sati u gradu Rijeci i od 08,00 do 12,00 sati u općini Kostrena privremeno se zatvara promet na sljedećim prometnicama:

Ulica Fiumara – Scarpina – Jelačić trg – Ribarska – Hinka Bačića – Slavka Cindrića (otvorena jedna traka u smjeru Krimeje) – Šetalište XIII. divizije – D8 do rotora u Kostreni – Šetalište Kostrenskih boraca – ulica Žurkovo – Lungo mare Kostrena – ulica Stara Voda – Ivana Zajca – Riva boduli – Molo longo – ul. Riva – Žabica – Krešimirova – Zvonimirova – Liburnijska – Istarska – Opatijska – Preluk

Privremena regulacija prometa uspostavlja se sjevernim koridorom grada Rijeke .

Parkiralište “Putnička obala” neće biti dostupno za korištenje, a parkiralište Delta moći će se koristiti uz pristup isključivo iz Šetališta A. K. Miočića bez mogućnosti izlaza do 15h. Međugradski javni prijevoz preko Autobusnog kolodvora Žabica prometovat će s kraćim zakašnjenjima.

Linije gradskog i prigradskog javnog prijevoza prometovat će privremenim trasama kako slijedi:

LOKALNE LINIJE
SMJER: ISTOK – ZAPAD
» Linija 1 Titov trg – Grohovčeva – „Sjeverni koridor“– Vukovarska- Čandekova – Nova cesta
– Lozičina (Baredice) – okretište linije 2A
» Linija 1A Grohovčeva – „Sjeverni koridor“– Vukovarska – Čandekova – Nova cesta –
Lozičina (Baredice) – okretište linije 2A
» Linija 2 Titov trg – „Sjeverni koridor“ – Vukovarska – Čandekova – Nova cesta – Lozičina
(Baredice) – Srdoči
» Linija 3 Grohovčeva – „Sjeverni koridor“ – Vukovarska– Čandekova – Nova cesta –
Drnjevići – Bezjaki.
» Linija 4 prometuje redovitom trasom do križanja Žrtava fašizma – Fiumara. Na križanju
se uključuje na privremenu trasu: „Most-spomenik“ – Titov trg – Grohovčeva – sjevernim
koridorom do križanja s Prvomajskom, gdje se uključuje na redovitu trasu.
» Linija 5 Grohovčeva – „Sjeverni koridor“ – Prvomajska, gdje se uključuje na redovitu
trasu.

» Linija 6 Titovo trg – Grohovčeva – „Sjeverni koridor“ –Vukovarska – Čandekova – redovi-
tom trasom do Krnjeva.
» Linije 7, 7A Titov trg – Grohovčeva – „Sjeverni koridor“ – Vukovarska – redovitom trasom
do Hosti/Pehlina.
» Linija 8 prometuje skraćeno i to na relaciji Trsat-Školjić, u polasku sa Školjića kretat će
prema prolaznom vremenu sa stajališta na Titovom trgu. Prva stanica je Grohovčeva.
» Linija 13, prometuje s Školjića, prva početna stanica je „Most-spomenik“ – Titov trg i dalje
redovitom trasom.
Sve linije koristit će postojeća autobusna stajališta na „Sjevernom koridoru“ i stajalište na
Most spomenika.

SMJER: ZAPAD – ISTOK
» Linija 1, Most spomenik – Cindrićeva – Kumičićeva – Radnička rotor – J.P. Kamova.
Od 13:00 sati linija 1 u smjeru istoka prometuje redovnom trasom.
» Linije 2, 6, 7 i 7A Most spomenik – Cindrićeva – Kumičićeva i dalje redovitim trasama.

ŽUPANIJSKE LINIJE
Od 8:00 do 13:00 sati sve prigradske linije polaze s Školjića te kao početno stajalište koriste stajalište Grohovčeva u smjeru zapada i Most spomenik u smjeru istoka.
Od 13:00 do 15:00 sati sve prigradske linije prometuju s Delte privremenim trasama prema
zapadu, a redovitim trasama prema istoku.

PRIVREMENE TRASE
LINIJE 10, 10A, 12, 14, 15, 16, 25, 26, 27 i 29
POLAZAK
» Linije 10 i 10A „Most-spomenik“ – Cindrićeva – Kumičićeva – Podvežica – Z.Kučića- zaobilaznica – čvor Sv.Kuzam – Jadranska magistrala- podvožnjak (skretanje desno za Randiće) – Plodine (okretanje na parkiralištu).
POVRATAK
» Linija 10 i 10A Plodine parkiralište – Sv.Lucija groblje (skrećemo desno na magistralu) –
stanica Žuknica – Jadranska magistrala – Urinj – Šoići – zaobilaznicom za Rijeku.
Na linijama 10 i 10A prometuje minibus.
» LINIJE 27 i 29 „Most-spomenik“ – Cindrićeva – Kumičićeva – Podvežica – Z.Kučića – zaobilaznica – čvor Sv.Kuzam – Jadranska magistrala i dalje redovitom trasom u polasku i
povratku.

» LINIJE 25 i 26 „Most-spomenik“- Cindrićeva –Kumičićeva i dalje redovitom trasom. U povratku prometuje redovitom trasom do Školjića.

» LINIJE 12, 14, 15 i 16 „Most-spomenik“- Titov trg i dalje redovitom trasom. U povratku prometuje redovitom trasom do Školjića.

LINIJE 11, 18, 18B, 19, 20, 21, 22, 23, 28, 30 i 32
POLAZAK
Autobusi polaze s Školjića te prometuju: Grohovčeva – Žrtava fašizma – Pomerio – F. la
Guardie:
» Linije 11 i 19 uključuju se Prvomajskom na redovitu trasu,
» Linije 20 i 21 prometuju ulicom V.C. Emina i Vukovarskom na redovitu trasu,
» Linije 18, 18B, prometuju ulicama V.C. Emina – Vukovarskom – Čandekovom – Nova cesta
– Baredice i dalje redovitom trasom. Privremena stajališta: Tehnički fakultet, Turnić
» Linije 22, 23, 30 prometuju V.C. Emina – Vukovarskom – Čandekovom – Nova cesta
– Baredice – Diračje – Belići – Matulji i dalje redovnom trasom. Privremena stajališta:
Tehnički fakultet, Turnić, Zamet centar, Diračje i sva naredna stajališta do Matulja.
POVRATAK
» U povratku autobusi prometuju istom trasom do križanja Žrtava fašizma/Fiumara na
„Most spomenik“ – Školjić.
» Na svim linijama koristit će se postojeća autobusna stajališta na „Sjevernom koridoru“

LINIJA 32
» Linija 32 polazi s Školjića trasom: Grohovčeva – Žrtava fašizma – Pomerio – F. la Guardie
– V.C. Emina – Vukovarskom – Čandekovom – Nova cesta – Baredice – Diračje – Belići –
Matulji – Kuk (rotor) –Kvarnerska – ul.Pavlovac – I.M.Ronjgova i dalje redovitom trasom.
U povratku linija 32 prometuju istom trasom do križanja Žrtava fašizma/Fiumara na „Most spomenik“ – Školjić
Privremena stajališta: Tehnički fakultet, Turnić, Zamet križanje, Diračje i sva naredna
stajališta do Matulja.

O 23. FESTIVALU SPORTA I REKREACIJE Homo si teć

Prije više od 20 godina, točnije 1998., održana je prva Homo si teć utrka, danas izrasla u najpopularniji riječki Festivala sporta i rekreacije. Broj utrka ubrzo je nadmašio humanitarnu utrku građana, po kojoj i dolazi naziv “Homo si teć”, pa tako sada manifestacija traje tri tjedna, od 30. ožujka do 14. travnja 2019., broji preko 17.500 trkača i 20.000 gledatelja – što ju čini najvećom uličnom utrkom u Hrvatskoj.

Festival uključuje ukupno deset utrka. Sportaši, rekreativci, školarci, studenti, djeca, građani, invalidi, slijepi i slabovidni, svi mogu pronaći svoju idealnu trasu i kilometražu, pri čemu je na raspolaganju sedam natjecateljskih (539 skok, Molo Longo, Erste petica, 10K powered by Heineken 0.0., utrka štafeta 3x7km, 18. riječki polumaraton i 4. riječki maraton) i tri nenatjecateljske utrke (humanitarna utrka građana – Homo si teć, dječja utrka – dm mići trk i utrka invalida – Memorijal Milke Milinković). Tako centar grada Rijeke i ovoga proljeća slavi sport i trčanje, započevši u subotu 30. ožujka jedinstvenom utrkom 539 skok po Trsatskim stubama, potom smo nastavili 06. travnja utrkom Molo Longo trk po riječkom lukobranu, te završavamo velikim finalom festivala u nedjelju 14. travnja 2019. kada su na rasporedu sve preostale utrke.

U subotu 13. travnja na Gatu Karoline Riječke od 10.00 do 14.00 sati na rasporedu su prezentacije sportskih i rekreativnih klubova i udruga.

Kao i svake godine, Homo si teć ima humanitarni karakter, pa tako i ovaj put možete kupiti našu majicu i time donirati Društvu za dječju kirurgiju Kantrida. Humanitarna prodaja majica odvija se u šatoru koji je postavljen na trgu 128. Brigade HV sve do zadnjeg dana Festivala. Majica i narukvica koštaju 50 kn, od čega 10 kn ide kao donacija za spomenuto društvo. Širite pozitivnu energiju, trčite na “Homo si teć” i pomozite onima koji to najviše treba!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari