NATUP FOLKLORNE SKUPINE

Svečano obilježena 25. obljetnica osnutka Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorsko-goransku županiju

U prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice, prigodno je proslavljena 25. obljetnica osnutka

Proslava je otvorena nastupom Mješovitog pjevačkog zbora Sevdalije i nastupom foklorne grupe Riječki biseri.

Okupljene su na samom početku pozdravili predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorsko-goransku županiju Rasim Alijagić, zatim predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Grad Rijeku Mensur Ferhatović i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Za uspješnu suradnju ovih 25 godina, Rasim Alijagić gradonačelniku Filipoviću darovao je zahvalnicu, a kao čestitku ove obljetnice, u ime Grada Rijeke gradonačelnik je Zajednici uručio stakleni grb Grada na poklon.

Obljetnici su prisustvovali i Mustafa Porobić, jedan od osnivača BNZ-a za PGŽ i Sead Berberović, bivši predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske koji su predstavili povijest ove Zajednice kroz godine. Također su prisustvovali predstavnici Bošnjačke nacionalne zajednice Istre Senad Pršić i Mirela Čaušević.

Gradonačelnik Marko Filipović čestitao je ovu važnu obljetnicu i zahvalio na predanom radu.

„Kroz ovih 25 godina aktivnosti vaše zajednice uspjeli ste svojim djelovanjem, programima i aktivnostima obogatiti naš grad, a ujedno sačuvati sve vrijednosti koje su karakteristične za Bošnjake. Svoju različitost ne skrivate, već ju potičete, ističući kako je upravo različitost ono što nas čini posebnima i kako baš ta različitost sjedinjuje građane ovoga grada. I upravo je to ono što čini bogatstvo našega grada, što je važan i nezaobilazan dio posebnosti identiteta Rijeke“, zaključio je gradonačelnik.

O Zajednici

BNZ za PGŽ osnovana je prije 25 godina. Okuplja Bošnjake i provodi programe koji se bave kulturnim amaterizmom te njeguje baštinu, kulturu i tradiciju naroda BIH.

U redovima BNZ-a više od 10 godina aktivno djeluje Mješoviti pjevački zbor Sevdalije te, od nedavno, folklorna skupina Riječki biseri. Mješoviti pjevački zbor Sevdalije njeguje i čuva prvenstveno Sevdalinku kao jedinstveni muzički izraz Bosne i Hercegovine s dugom i bogatom tradicijom, dok folklorna grupa Riječki biseri njeguje narodne igre naroda Bosne i Hercegovine.

Tijekom dugogodišnjeg rada obilježavaju značajne datume za Bosnu i Hercegovinu kao što su Dan Nezavisnosti, Dan državnosti, Dan Bošnjaka u RH i njeguju vjerske blagdane – Kurban Bajram i Ramazanski Bajram, ali i mnoge programe i projekte kao što su Vezemo sjećanja, Hodoljubi Bosnom hode, Sevdalinka kao most povezivanja. Održavaju prijateljske veze s Bosnom i Hercegovinom točnije s našim prijateljima iz Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe, te održavaju kulturno povezivanje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ponosno ističu i odličnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom koji su tijekom svih ovih godina podrška njihovom radu.

„Želja mi je da i dalje nastavimo s isticanjem posebnosti svih kultura, različitosti, tradicija i baština kojih u našem gradu nikako ne manjka, a po čemu jesmo i trebamo ostati drugačiji i posebni”, dodao je gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari