TEMA DANA: Korzo „okupirali“ skupljači potpore za bolesnu djecu – evo što bi trebali znati o njima!

Pristojni, uviđavni, lijepo dotjerani i pričljivi, s naglaskom na temu na koju smo svi slabi. No što se krije iza toga?

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena na Korzo su se vratili šetači „svih boja“, a među njima sve je više onih „humanitaraca“, aktivista koji vas sustižu na šetnici i ljubazno mole za pomoć „bolesnoj djeci“, „invalidima“, „potrebitima“…

No niti oni nisu više isti kao „molitelji za potrebite“ otprije nekih par godina. Modernizirali se i oni. Nema više nemuštih upita, bolećivih molbi i nejasnih odgovora na vaše upite. Sve se podiglo na jedan viši nivo, čemu smo svjedočili ovih dana i na riječkom Korzu.

 

Danas vas s molbama za pomoć bolesnoj djeci sustižu pristojni, uviđavni, lijepo dotjerani, pričljivi i kulturni mladići koji od vas traže „samo 20 kuna“ za bolesnu djecu, a za to vam na licu mjesta izdaju i – račun!

Doista nešto novo i za mnoge neočekivano. Sve legalno, sve popraćeno računima… No što stoji iza svega toga? Na bolesnu djecu svi smo „slabi“, tko ne bi pomogao bolesnom djetetu? Mnogi Riječani tako se odluče izdvojiti tih 20 kuna, no ono što nas zanima jest – gdje nakraju završi taj novac, i koliko od toga iznosa stvarno i završi u fondu za bolesnu djecu?

Stoga smo se s dvojiocom mladića upustili u razgovor na Korzu i saznali niz zanimljivih stvari!

Momci su zaposleni u jednostavnom društvu s ograničenom odgovornošću koje je između ostaloga registrirano i za poduzetništvo ovakve vrste. Za račun jedne humanitarne udruge prikupljaju novac za tu udrugu s čijeg računa se novac onda odvaja za bolesnu djecu. Kako su nam mladići sami rekli, oni primaju od svoje tvrtke fiksnu plaću, a ovisno o prikupljenom novcu u ovakvim humanitarnim akcijama visina te plaće može i varirati.

Udruga za čiji račun prikupljaju novac također izdvaja za primanja nekih svojih aktivista i djelatnika, tako da se oko prikupljanja humanitarne pomoći za bolesnu djecu zapravo stvorio mali „biznis“.

No pravo je pitanje koliko onda od tih vaših 20 kuna zaista i stigne do bolesne djece, ako je na tom putu toliko posrednika. To pak ne možemo izračunati u ovome tekstu, za to treba malo viša financijska matematika.

No nekako se bojimo da taj krajnji dio od vaših 20 kuna za bolesnu djecu i nije baš tako velik…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views