U Rijeci otvoren 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske

Svečano otvorenje 8. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na razini Hrvatske održano je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka

Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizira 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Manifestaciju kojom se želi popularizirati botanički vrtovi kao institucije te istaknuti njihova uloga u edukaciji, promociji, zaštiti i istraživanju biljnih vrsta otvorio je zamjenik župana Petar Mamula naglasivši važnost očuvanja bioraznolikosti Primorsko-goranske županije, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Željka Modrić Surina.

Nakon svečanog otvorenja, ravnateljica, Željka Modrić Surina, ukratko je predstavila u sklopu europskog projekta LIKE preuređen stražnji dio Botaničkog vrta Muzeja namijenjen uzgoju biljaka u trajnom režimu ex-situ zaštite.

Pozvala je zamjenika župana Mamulu i gradonačelnika Obersnela da u režim zaštite stave prve dvije biljke i time otvore ovaj dio vrta. Zamjenik Mamula stavio je oznaku na teglicu s velebitskom degenijom u stražnjem dijelu preuređenog Botaničkog vrta Namijenjenog uzgoju biljaka u trajnom režimu ex-situ zaštite.

Mali Primorski botanički vrt samoga Muzeja osnovan je 2005. godine, kao jedan od stalnih postava Muzeja.

Upravo je u tijeku preuređenje stražnjeg dijela Vrta, koje se provodi kroz europski projekt LIKE, gdje će se urediti uzgojjne gredice kao nadomjesni habitat kojemu je cilj osigurati trajno preživljavanje ugrožene i rijetke NATURA 2000vrste Moehringia tommasiniana (Tommasinijeva merinka), a ujedno će pružiti mogućnost za ex situ zaštitu mnogih drugih vrsta. Također, kroz projekt CLAUSTRA+ u vrtu Muzeja uredit će se i mali Rimski vrt, u sklopu kojeg će se pokazati biljne vrste koje su imale značajnu ulogu u životu starih Rimljana.

Cilj Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki je promovirati djelatnost botaničkih vrtova, koja obuhvaća i stručan rad, znanstvena istraživanja, zaštitu prirode, edukaciju i promociju i približiti je javnosti, povezati djelatnike Vrtova međusobno te skrenuti pažnju na mnogobrojne aktivnosti otvorene za posjetitelje.

U Tjednu 2018. godine sudjeluje više od 20 suorganizatorskih ustanova, različitih botaničkih vrtova. arboretuma i zbirki, među kojima su sveučilišni botanički vrtovi, vrtovi unutar zaštićenih područja i mnogi školski vrtovi.

Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske traje do 17. svibnja, a u okviru njega održat će se raznovrsni programi, predavanja, radionice za djecu predškolske dobi, te stručna vodstva kroz vrt i muzej.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views