VEĆINA GLASOVA "ZA"

U Centru Zamet 29. sjednica Županijske skupštine: Najžešća rasprava o koncesioniranju gradske plaže u Crikvenici

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Sportskoj dvorani Zamet održana je 29. sjednica Županijske skupštine, uz poštivanje svih mjera Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnoga stožera Republike Hrvatske te uvažavanje preporuka o održavanju socijalne distance.

Sjednica je započela aktualnim satom u okviru kojeg je otvoreno više tema, od naplate pristojbi za izdavanje izvoda iz državnih matica do procjene vrijednosti postojeće zgrade Doma zdravlja u Opatiji, čijom bi se prodajom osigurao dio sredstava za izgradnju novog objekta. Kako je izvijestila resorna pročelnica Đulija Malatestinić, procjena tržišne vrijednosti tog objekta je oko 30 milijuna kuna.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Također je postavljeno pitanje i početka energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Crikvenici. Prema riječima pročelnice spremni su projekti energetske obnove ne samo Doma zdravlja Crikvenice, već i još četiri objekta u Delnicama, Ravnoj Gori, Krku i Loparu te će biti prijavljeni čim se raspiše javni poziv za sufinanciranje iz EU fondova. Taj natječaj zbog korona krize prolongiran je za jesen.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U međuvremenu je u Domu zdravlja Crikvenica ugrađen lift što je investicija vrijedna 370.000 kuna, čime je olakšan pristup ordinacijama osobama teže pokretljivosti.

Postavljeno je i pitanje aktualne situacije u Centru za gospodarenje otpadom Marišćini, gdje su se dogodila dva incidenta uslijed kojih je bilo i povreda na radu. Kako inspekcijski nalazi o tim incidentima još uvijek nisu okončani, direktor Centra Miodrag Šarac nije iznosio detalje te je rekao da će javnost biti upoznata čim svi izvidi budu gotovi.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Postavljeno je i pitanje financiranja javnih potreba u kulturi, nakon provedenog i okončanog natječaja. Resorna pročelnica Sonja Šišić, rekla je da će taj program biti na dnevnom redu slijedeće sjednice Županijske skupštine te da neće biti smanjenja ukupnih sredstava za financiranje javnih potreba kako u kulturi tako i u sportu, usprkos smanjenju prihoda u županijskom proračunu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na sjednici je za novog potpredsjednika Županijske skupštine jednoglasno izabran Viktor Ivaniš. On je na toj funkciji zamijenio Roberta Maršanića koji je zbog preuzimanja funkcije ravnatelja ŽUC-a svoj mandat člana Županijske skupštine stavio u mirovanje. Prisegu je položila i nova županijska vijećnica Ingrid Kršulja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Članovi Skupštine usvojili su i godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna PGŽ za 2019. godinu. Utvrđen je konsolidirani višak prihoda / primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 54.327.683,57 kuna. Od navedenog iznosa 29.502.328,77 kuna se odnosi na višak Županije dok se 24.825.354,80 kuna ódnosi na višak Županijskih proračunskih korisnika.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Čisti proračunski višak iznosi 17,4 milijuna kuna što će, prema riječima resornog pročelnika Parata pomoći da se amortizira pad prihoda u ovoj godini kao posljedica mjera za ublažavanje korona krize kao i pada gospodarskih aktivnosti. Izvještaj je usvojen većinom glasova.

Na Skupštini je podržan i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju Primorsko-goranske županije. Kako je protumačio pročelnik Parat, PGŽ koristi mogućnost koju je država dala jedinicama lokalne i regionalne samouprave zbog pada izvornih prihoda. „Mi je do sad nismo koristili iako smo imali pad prihoda od poreza na dohodak u protekla dva mjeseca. No, u lipnju očekujemo veći pad jer će se u tom mjesecu isplaćivati povrat poreza po godišnjim obračunima. To zaduženje je preventivna mjera kojom želimo zaštiti sami sebe i naše proračunske korisnike, a plan je vratiti ga do kraja godine“, rekao je Parat.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Usvojen je i izvještaj o radu ŽUC-a za prošlu godinu kao i izvješće o provedbi Programa javno-zdravstvenih mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika za okoliš. Prema tom izvještaju kvaliteta zraka kao i voda u najvećem dijelu Županije visoke je kvalitete, a postoji nekoliko točaka u okruženju industrijskih postrojenja, gdje je kvaliteta zraka niže kategorije (Rafinerija u Urinju, Marišćina) te se na tim lokalitetima provodi pojačani monitoring od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prihvaćena je i odluka o određivanju morskih plaža na području Županije na kojima će se provodit praćenje kakvoće mora za kupanje u ovoj godini. U pitanju je 214 plaža i ukupno 269 lokacija monitoringa. U izvještaju je istaknuto da je svih proteklih godina koliko se provodi kontrola kvalitete mora na plažama, utvrđeno da je na preko 94 posto lokacija more izvrsne kvalitete.

Članovi Skupštine raspravljali su i o više odluka o dodjeli koncesija, a najviše polemike bilo je oko prijedloga odluke o davanju koncesije na pomorsko dobro za izgradnju i gospodarsko korištenje gradske plaže u Crikvenici.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik povjerenstva za dodjelu koncesija Loris Rak podsjetio je da se upravo na prijedlog Grada Crikvenice pokrenut postupak koncesioniranja gradske plaže, premda je lokalna samouprava mogla nastaviti upravljati tom plažom bez koncesije.

„Cijeli postupak proveden je sukladno zakonskim uvjetima, a drugi ponuditelj umjesto medijskog pritiska, može pokrenuti žalbeni postupak pri resornom Ministarstvu mora. Oba ponuđača dostavila su svu potrebnu dokumentaciju, a pri odabiru isključivo smo se držali zakonom propisanih kriterija, odabira onog ponuđača koji nudi veća ulaganja, rekao je Rak.

Također je dodao da je evidentna neusklađenost zakonskih propisa iz područja pomorskog dobra i koncesioniranja, na što se već godinama ukazuje, ali nije bilo volje zakonodavca da se ide u izmjene predmetnih zakona.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Župan Komadina rekao je da se on u pravno formalnom smislu na ovu temu ne može izjašnjavati jer nije predlagač te da je upravo on cijeneći važnost ove plaže za Grad Crikvenicu tražio dodatnu provjeru ponuda od strane Ekonomskog fakulteta:

“Kao što ste vidjeli u materijalu ta provjera utvrdila je valjanost ponude. Također sam svih ovih godina inzistirao da se ne ide u koncesioniranja bez suglasnosti lokalnih samouprava. U ovom konkretnom slučaju Grad Crikvenica bio je aktivni sudionik pripreme, a problem je nastao kad je došlo do odabira povoljnije ponude privatne tvrtke. Kao što je rečeno postoje pravne procedure koje omogućuju pokretanje žalbenih postupaka. Osobno sam oko ove teme suzdržan, a na vijećnicima je da donesu odluku“, rekao je Komadina.

U konačnici prijedlog o dodjeli koncesije za gradsku plažu u Crikvenici usvojen je s većinom glasova članova Županijske skupštine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari