U četvrtak na Delti otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata

Jedan od prijedloga uređenja Delte i Porto Baroša

U okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programski pravac Slatko i slano u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA), Društvom arhitekata Rijeka (DAR) i DeltaLabom (Sveučilište u Rijeci) organizira Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini.

Na otvorenju izložbe, u zgradi IVEX na adresi Delta 5, s početkom u 19 sati, 28. ožujka dodijelit će se i godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Izložba ostaje otvorena do 28.  travnja 2019.

Slatko i slano je jedan od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na revitalizaciju dijela grada u samom srcu Rijeke koji prati tok Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano). Cilj je obnova urbanih poteza ove zone, bivših industrijskih i lučkih sadržaja te iniciranje promjena kroz koje će se, inovativnim metodama prostornog planiranja i arhitektonske aktivacije u suvremenom kontekstu, oživjeti prazni te zanemareni prostori na Delti te ambijentalno atraktivne zone lukobrana i mora. Jedna od lokacija koja je uključena u programski plan je i zgrada IVEX.

Godišnja izložba realizacija arhitekata i arhitektica bit će postavljena upravo u zgradi IVEX, na prvoj etaži, u prostoru koji do sada nije imao funkciju izložbenog prostora te će ovo događanje biti premijerno aktiviranje ovog prostora u svrhu izložbenog i popratnog programa projekta Rijeka 2020, s ciljem dovođenja što većeg broja posjetitelja na javna događanja u zgradu na Delti.

Ususret samoj izložbi Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je dobitnike godišnjih nagrada za životno djelo te nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini u 4 kategorije, izabrane između 64 autorska rada koji će biti predstavljeni na izložbi.

Radove je ocjenjivao stručni žiri kojeg čine međunarodni gosti Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD), članovi Stručnog savjeta UHA-e Ana Šverko i Maroje Mrduljaš te Ana Mrđa kao koordinatorica. Svakako treba istaknuti da se među nominiranim projektima našao i jedan riječki, a to je upravo prostor RiHuba, nastao u sklopu predprogramskih aktivnosti projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Nagradu “Viktor Kovačić’ za životno djelo dobiva akademik Dinko Kovačić, a nagradu “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture posthumno dobiva dr.sc. Tomislav Premerl.

Popis svih nominiranih nalazi se na poveznici: https://rijeka2020.eu/u-rijeci-se-predstavlja-najbolje-od-recentne-hrvatske-arhitekture/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari