NOVA VIZURA CRESA

U Gradu Cresu pred dovršetkom najveći lučki infrastrukturni projekt dogradnje zapadnog dijela luke

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima obišao je radove na najvećem lučkom infrastrukturnom projektu na otoku Cresu, dogradnje zapadnog dijela luke Cres. Projekt težak 37,5 milijuna kuna pred dovršetkom je i već sada je, prema riječima župana Komadine, Grad Cres dobio potpuno novu vizuru.

“Radi se o jednom od najvećih ulaganja ŽLU u Cresu, izgrađen je novi lukobran koji nudi siguran vez ribarima, izletničkim brodovima te siguran pristup svih plovila u brzobrodskoj liniji. Ovaj projekt sigurno će podići i nautički turizam u Cresu. Hvala našoj Županijskoj lučkoj upravi, ali hvala i resornom Ministarstvu koje je osiguralo sredstva putem europskih fondova. Ovo su kapitalni projekti za sadašnje i buduće generacije”, rekao je župan.

Realizacija ovog projekta financirana je sa 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok je ostatak financiran sredstvima PGŽ i kreditnim zaduženjem ŽLU Cres. „Projektom rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres izgrađen je vanjski lukobran s opremom dužine 185 metara i širine oko 6 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova. Također, uređen je kopneni dio luke dužine oko 280 metara što čini uski obalni pojas, u naravi pješačku vezu sa središtem grada„ rekao je tijekom obilaska ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.

Boravak na Cresu bio je prilika i za posjet palači Moise, edukacijskom centru Sveučilišta u Rijeci za čiji je rad Županija u 2021. godini izdvojila 100 tisuća kuna.

Župan Komadina susreo se i s članovima DVD Cres te im se zahvalio na njihovom angažmanu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Hvala vam što ste osvijetlili obraz našoj Županiji te među prvima krenuli pomoći stradalom stanovništvu u Banovini”, rekao je župan. Creski DVD inače ima 4 profesionalna vatrogasca i 20-tak dobrovoljaca, među kojima su i tri djevojke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari