30. SVIBNJA 1990.

U Guvernerovoj palači održana Svečana akademija u povodu Dana državnosti RH

Foto: Mateo Levak/Riportal

U prigodnim obraćanjima, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i Župan Zlatko Komadina osvrnuli su se na trnovit put stvaranja mlade hrvatske države

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, održana je svečana akademija u povodu Dana državnosti koju su zajednički organizirali Grad Rijeka i Primorsko – goranska županija. U skladu s epidemiološkim preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i nacionalnoga Stožera civilne zaštite održana je s ograničenim brojem sudionika.

U prigodnim obraćanjima, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i Župan Zlatko Komadina osvrnuli su se na trnovit put stvaranja mlade hrvatske države, a s posebnim pijetetom i zahvalom, te minutom šutnje istaknuli su hrvatske branitelje koji su uz velike žrtve u Domovinskom ratu, obranili suverenitet i slobodu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda. Naglasili su da je Danom državnosti ponovno proglašen 30.svibnja, datum kojeg je 1990.godine nakon prvih demokratskih izbora konstituiran prvi saziv višestranačkog Sabora Republike Hrvatske.

Svečanoj akademiji nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, dogradonačelnici Marko Filipović i i Nikola Ivaniš, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i drugi uzvanici.