PROJEKT VRIJEDAN 3 MIL. EURA

U Mošćeničku Dragu stigla mobilna ribarska kućica u sklopu projekta „Adri.SmartFish“

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

U ribarskim lukama u Malom Lošinju i Mošćeničkoj Dragi postavljene su mobilne ribarske kućice namijene lokalnim ribarima za spremište alata i granuliranog leda te njegovu proizvodnju s ciljem što boljeg učinka na održivost malog ribarstva

Na današnjem predstavljanju u Mošćeničkoj Dragi, zamjenica župana Marina Medarić navela je da su kućice nabavljene u sklopu Interreg projekta „Adri.SmartFish“ vrijednog 3 milijuna eura od čega budžet PGŽ-a iznosi 259 tisuća eura. Provodi ga konzorcij od pet talijanskih i pet partnera iz Hrvatske, a vodeći partner je regija Venetto. Podsjetila je da je u sklopu projekta postavljen i umjetni riblji greben radi očuvanja podmorskog života na području Valunskog zaljeva.

Pogledajte VIDEO Kanala Ri:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj:
IGOR PAULIĆ
Montažer:
DORIAN CAR FLAVIANO

Načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji i istaknuo da kućice mogu biti poticaj daljnjim ulaganjima.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

„Mi smo ribarsko pomorska općina i ova kućica je došla na pravo mjesto i u pravo vrijeme, nakon završetka prve faze projekta produljena luke i blizu lučice. Ovo nam može biti poticaj da ulažemo dalje u ribarstvo te se zahvaljujem našem partneru Primorsko-goranskoj županiji s kojom imamo odličan odnos“, rekao je načelnik.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Predsjednik Udruženja ribara Opatija Vjekoslav Galović kazao je da je za male selektivne ribare danas veliki dan jer im kućica olakšava poslovanje u ljetnim mjesecima kad je potreba za ledom očigledna, a poboljšat će kvalitetu proizvoda koje plasiraju na tržište i oplemeniti Mošćeničku Dragu.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ribarske kućice veličine 15m2 podijeljene su u dva dijela. Oblikovanje je prilagođeno tipologiji primorskog ribarskog mjesta, korištenjem tradicionalnih materijala i boja. Lokacije su određene u suradnji s Lučkim upravama Mali Lošinj i Opatija-Lovran-Mošćenička Draga koje su osigurale priključke vode i struje, a upravljanje su preuzele na pet godina od dovršetka projekta. Ukupna vrijednosti iznosi 765 tisuća kuna.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Događaju su prisustvovali privremeni pročelnik Mladen Brajan UO za turizam, poduzetništvo, ruralni razvoj, i v.d. ravnatelja ŽLU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga Alessandra Selak, Stjepan Nedoklan, predsjednik Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore PGŽ, Ronald Milanja, predstavnik isporučitelja iz tvrtke EOL-EKOS d.o.o, Eliana Zec Solina, voditeljica LAGUR-a „Vela Vrata“ te Robert Mohović i Đani Mohović.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari