U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka, evo svih najvažnijih informacija!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Najavljena je Međunarodna karnevalska povorka koja će u centar Rijeke u nedjelju, 23. veljače 2020. od 12 sati privući desetke domaćih i stranih maškaranih skupina.

Ulaskom u zadnji tjedan mesopusta, tzv. „petog godišnjeg doba“, završavaju se sve pripreme za centralni događaj Riječkog karnevala – Međunarodnu karnevalsku povorku, a kulminaciju maškaranih aktivnosti u Salonu Grada Rijeke najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid Zlatan Car te predstavnici sponzora, Ivan Kodrnja iz Erste banke i Nikola Praštalo iz INA-e.

„Karneval se bliži kraju, ali očekuje nas uzbudljiv vikend 37. Riječkog karnevala, najvećeg i najzanimljivijeg do sada, uz velik broj grupa, veselje, zabavu i prema prognozama dobro vrijeme“, rekao je gradonačelnik Obersnel, pozvavši sve da se priključe desetku tisuća ljudi u povorci i desecima tisuća posjetitelja u gradu, te da na Riječkom karnevalu budu ono što jesu i što žele biti.

U nedjeljnoj povorci sudjelovat će čak 116 grupa, među kojima se nalazi 14 hrvatskih grupa koje dolaze izvan Primorsko-goranske županije te rekordne 24 skupine iz inozemstva, među kojima se nalaze i gosti iz Rijeci prijateljskih gradova, bivših i budućih EPK gradova kao što su irski Galway, luksemburški Esch, litvanski Kaunas, srpski Novi Sad, mađarski Veszprem i talijanske pokrajine Matera, maškare iz drugih europskih gradova, ali i sudionici iz Indije, Japana i SAD-a.

Kretanje Međunarodne karnevalske povorke 23. 2. 2020.

Program povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

„Siguran sam da ćemo potvrditi da Riječki karneval spada među top manifestacije hrvatskog turizma i da ćemo opravdati brojne nagrade koje smo kroz godine dobili“, rekao je direktor TZGR Petar Škarpa koji je pozvao sve da dođu na Korzo i upoznaju različitost karnevalskih skupina iz cijelog svijeta na jednom mjestu. Maškaranu povorku najavili su i zaštitna lica Riječkog karnevala – Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić koji su naveli kako su, nakon prošlomjesečnog obilaska maškara u svim okolnim krajevima, konačno dočekali i veliku povorku ljubavi i veselja, pozvavši sve posjetitelje da dođu pozdraviti i podržati maškare koje se cijelu godinu pripremaju da bi se na Riječkom karnevalu mogle predstaviti pred tisućama ljudi.

Najavljen je i tradicionalni, 21. Humanitarni karnevalski bal, koji će se u održati u subotu, 22. veljače u Guvernerovoj palači. U organizaciji bala uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke sudjeluju i Rotary Club Rijeka – Sv. Vid te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a sredstva prikupljena prodajom ulaznica, koje se po cijeni od 400 kuna za dvije osobe mogu kupiti u Turističkom informativnom centru (TIC, Korzo 14), namijenjena su nabavci specijalno prilagođenog kombi vozila (minibusa) za prijevoz osoba s invaliditetom.

Prema riječima gradonačelnika Obersnela, na balu se očekuje dosad najveći broj uzvanika, uključujući i najavljenih 11 stranih veleposlanika te predstavnike Rijeci prijateljskih gradova poput Estea, Faenze, Kawasakija, Neussa, Karlsruhea, Rostocka, Cetinja.

Program vikend karnevalskih zbivanja započinje već u petak navečer glazbeno-zabavnim programom, a uz sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nakon što je u Čavlima održana „Zvončarska simfonija“ kao prvi Festival susjedstava, u Matuljima od 21. do 25. veljače slijedi još jedno zvončarsko okupljanje pod nazivom „Zvona su spona“, tradicionalna manifestacija koja će u riječkoj EPK godini doživjeti svoje prošireno i međunarodno izdanje.

Na najavnoj konferenciji za medije, predstavnici sponzora Ivan Kodrnja iz Erste banke i Nikola Praštalo iz INA-e naveli kako maškarana povorka utjelovljuje vrijednosti riječke luke različitosti te kako će ovi poslovni subjekti nastaviti svoju dugogodišnju podršku Riječkom karnevalu.

Prijenos Međunarodne karnevalske povorke s Korza već će se tradicionalno moći pratiti putem TV signala Kanala RI i online livestreama, a ove godine i na 4. programu HRT-a.

Zbog održavanja Međunarodne karnevalske povorke, u subotu 22. i nedjelju 23. veljače 2020. godine u centru grada bit će izvršeno preusmjeravanje prometa i režim zabrane parkiranja.

Zabrana prometovanja

Na dan održavanja Međunarodne karnevalske povorke u nedjelju, 23. veljače 2020. godine od 9:00 do 23:00 sata u cijelosti se zatvara za sav promet središte grada omeđeno slijedećim ulicama: Riva – Riva Boduli – Ivana Zajca – Fiumara – Scarpina – Adamićeva – Zadarska i u svim ulicama južno od Korza do obale.

Zabrana parkiranja

Subota, 22. 2. 2020. godine:

Parkiranje vozila bit će zabranjeno na slijedećim lokacijama:

  • Trg Riccarda Zanelle (ex Muzejski trg) od 7 do 24 sata
  • Putnička obala, parkiralište Delta, Grobnička riva i parkiralište „Pod voltun“ na Žabici od 22 sata do nedjelje 23. 2. do 23 sata.

Nedjelja, 23. 2. 2020. godine:

Parkiranje vozila bit će zabranjeno na slijedećim lokacijama:

  • Putnička obala, parkiralište Delta, Grobnička riva i parkiralište „Pod voltun“ na Žabici i parkiralište Riva Boduli od 0 do 23 sata
  • Zadarska ulica, Splitska ulica, Zanonova ulica, Ulica Riva, Riva Boduli, Verdijeva ulica (zapad), Zagrebačka ulica (zapad) i Ulica Ivana Zajca od 6 do 23 sata.

Mole se vozači da na mjestima zabrane parkiranje pravovremeno uklone svoja vozila. Vozila koja ostanu nakon zabrane parkiranja će se ukloniti paukom. Informacija o lokaciji na koju su premještena vozila može se dobiti u postaji Prometne policije na telefon 051 335 521 ili u Rijeka plusu d.o.o. na telefon 051 311-400.

Javni gradski prijevoz

Gradski autobusi vozit će po voznom redu, a zaustavljat će se na svim usputnim gradskim stajalištima. KD Autotrolej d.o.o. na dan Međunarodne karnevalske povorke u nedjelju, 23. 2. 2020. neće naplaćivati prijevoz na svim gradskim linijama. Tog će se dana ukrcaj i iskrcaj putnika za sve autobuse prigradskih linija u vremenu od 9 do 24 sata obavljati na terminalu Delta.

Taxi stajališta

U vrijeme zabrane prometa taxi stajalište na Jelačićevom trgu, Putničkom terminalu, Žabici i Ulici Riva neće biti u funkciji. Privremeno taxi stajalište nalazit će se u Ulici Ivana Pavla II, dok će taxi stajalište na Željezničkom kolodvoru biti u funkciji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari