U RIJECI NOVI HOTEL I PARK: Gradsko vijeće usvojilo dopune DPU Potok

Gradsko vijeće Grada Rijeke  jednoglasno je usvojilo Strateški plan Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.-2020. godine te pokrenulo izmjene Prostornog i Generalnog urbanističkog plana

Sjednici su prisustvovali članovi Kluba vijećnika SDP-Laburisti-SDSS, Kluba vijećnika HSU-IDS, Kluba HNS-a, Kluba Liste za Rijeku, nezavisni vijećnik Marinko Koljanin te Hrvoje Burić, član Nezavisne liste Bura.

Nakon aktualnog sata, a prije početka rasprave po točkama dnevnog reda, sjednicu su napustili Hrvoje Burić te vijećnik Zvonimir Peranić koji je, iako vijećnik Mosta, član Kluba vijećnika Liste za Rijeku. Sjednici od početka nisu prisustvovali članovi Kluba vijećnika HDZ-a, Kluba vijećnika Akcije mladih i Živog zida te vijećnika MOST-a.

S dnevnog reda izostavljena je točka o imenovanju Savjeta mladih Grada Rijeke. Naime, uoči sjednice povučene su kandidature 5 od 15 osoba predloženih za članove Savjeta mladih, a kako Savjet mladih čini 11 članova, više nije bilo uvjeta za izbor ovog savjetodavnog tijela čija je svrha promicanje i zagovaranje prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini.

Sjednica se održala bez vijećnika HDZ-a, Živog zida, Akcije mladih i Mosta

Većina točaka dnevnog reda sjednice, koja je zaključena nešto prije podne, usvojena je jednoglasno. Tako je jednoglasnu podršku dobio Strateški plan Rijeka Pametan grad, koji se temelji na konceptu Pametnog grada, eng. Smart City, koji definira razvoj grada putem korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Plan sadrži i listu 13 projekata realno ostvarivih u narednom dvogodišnjem razdoblju, s time da će se popis dodatno usklađivati s mogućnostima proračuna Grada Rijeke i raspoloživim europskim sredstvima.

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja područja Potok, u čiji su konačni prijedlog uvrštene primjedbe građana, vezane uz želje za zadržavanjem dječjeg igrališta, umjesto planirane izgradnje zgrade, kao i mijenjanje uvjeta izgradnje hotela na mjestu bivšeg Elektromaterijala u Cambierijevoj ulici.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat

Klub vijećnika SDP-Laburisti-SDSS te predstavnici Odbora za promet posebno su istaknuli činjenicu kako će izmjenama ovog plana Rijeka ne samo dobiti novi hotel, već se investitor obvezao i na uređenje javnog parka a u sklopu investicije izvest će se i djelomično proširenje Cambierijeve ulice.

Na sjednici su donesene još dvije odluke koje se tiče prostorno-planske dokumentacije, odnosno odluke o pokretanju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Rijeke.

Kako je pojasnio pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, izmjene su prije svega potaknute planovima oko uređenja Porto Baroša u luku nautičkog turizma. Izmjene se odnose na redefiniranje područja na kojem se planira urediti novi gradski sadržaj, a sve s ciljem da nadležno ministarstvo krajem godine pokrene natječaj za izbor koncesionara.

Jednoglasnu podršku vijećnika dobila su izvješća o radu u 2017. godini, dviju gradskih ustanova u kulturi, HNK Ivana pl. Zajca i Gradskog kazališta lutaka, kao i dva materijala o kojima zbog nedostatka kvoruma nije provedena rasprava na protekloj sjednici, a tiču se rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz gradska zemljišta namijenjenih prodaji.

Gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i odluke čije su izmjene proizašle iz novog Zakona o komunalnom gospodarstvu. Tako je donesena Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade, s time da vrijednost boda ostaje ista kao i do sada, samo što će biti iskazana na godišnjoj razini i iznosit će 15,24.

Također, donesene su i odluke o određivanju djelatnosti koje se smatraju komunalnim djelatnostima te onih koje se obavljaju na temelju ugovora te ugovora o koncesiji. Primjerice, komunalnim djelatnostima proglašeno je i provođenje mjera obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, sakupljanje napuštenih i izgubljenih životinja te njihovo zbrinjavanje i usluge higijeničarske službe te čišćenje mora.

S izmjenama zakona i novim Statutom, donesenim ljetos, usklađen je Poslovnik Gradskog vijeća. Najveće izmjene tiču se rješavanja pitanje prava članova predstavničkih tijela na izostanak s posla radi sudjelovanja u radu predstavničkog tijela i njegovih radnih tijela te pravo vijećnika na predlaganje donošenja odluke o raspisivanju referenduma za opoziv gradonačelnika. Manje izmjene odnose se na promjene vezane uz status Savjeta mladih te način privremenog financiranje u slučaju nedonošenja proračuna.

Najviše rasprave vodilo se oko Akcijskog plana Grada Rijeke za mlade za 2019. godinu, koji je na kraju usvojen sa 16 glasova za, 4 protiv i jednim suzdržanim. Naime, vijećnica Morana Jokić (HNS) istaknula je kako ima jednake primjedbe kao i na prošlogodišnji akcijski plan ocijenivši ga nedovoljno dobro terminološki i metodološki obrađenim da bi iz njega vijećnici mogli prosuditi što se iz prošlogodišnjeg plana ostvarilo.

Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić istaknuo je kako je sadržaj plana nejasan, bez predviđenih teškoća pa time i ponuđenih rješenja, a u nekim dijelovima i kontradiktoran s drugim planovima, poput onih RRA Porin te da nije dovoljno povezan s projektom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Stoga je predložio da se prijedlog Akcijskog plana doradi i pošalje na usvajanje na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj istaknula je kako u ovom akcijskom planu i nije moglo biti govora o napravljenom u 2018. godini, jer će to biti predmet izvještaja koji će se pred gradskim vijećnicima naći početkom 2019. godine. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako neće povući prijedlog, ističući da su izrečene primjedbe više lektorske nego suštinske primjedbe.

Donesena je i odluka o pokretanju postupka zamjene nekretnina između Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije koja se tiče stambenih i poslovnih prostora u Starom gradu. Također, donesena je odluka o odbijanju ponude tvrtki Transadria u stečaju i Trans RI za korištenje prava prvokupa poslovnih udjela Kanala Ri.

Kako je izvijestio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, sljedeća sjednica, na kojoj će se raspravljati o najvažnijem dokumentu za funkcioniranje grada, proračunu za sljedeću godinu, održat će se u utorak, 18. prosinca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views