PGŽ BEZ PRORAČUNA: Jedan glas oporbe presudio Prijedlogu proračuna PGŽ za 2019. godinu

Foto: Ilustracija

Za su glasala 23 vijećnika, 19 protiv, a jedan je bio suzdržan

Oporba u Skupštini odbila je podržati prijedlog Proračuna za 2019. godinu. Traže drugi krug rasprave na idućoj sjednici Županijske skupštine. Za su glasala 23 vijećnika, 19 protiv, a jedan je bio suzdržan.

Na dnevnom redu 16. sjednice Županijske skupštine je ukupno 11 točaka među kojima i glavni Plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, koncesijski prijedlozi te ono najvažnije – Prijedlog proračuna Primorsko-goranske županije za 2019. godinu.

Župan Zlatko Komadina se, uoči početka sjednice, osvrnuo na proračun PGŽ koji je, kako ističe, uvijek bio održiv, a u planu za iduću godinu je izvršenje brojnih projekata. Jučer je svečano otvorena Područna škola Punat, kreće se u realizaciju sustava zasnježenja na Platku a kroz amandman će u proračun biti uklopljen i Fond solidarnosti.

„U okviru mogućeg učinili smo što smo mogli. Za iduću godinu u planu je početak izgradnje škole u Marinićima, u našoj najvećoj općini Viškovo, škola Jelenje-Dražice, dvorana Medicinske škole te dogradnja Psihijatrijske bolnice Rab,“ rekao je župan.

Kako je istaknuo pročelnik UO za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat, proračun za 2019. godinu nominalno pada u odnosu na posljednji Rebalans proračuna za ovu godinu, međutim prihodi su u trendu stalnog porasta, proračun je kao takav održiv i spreman za nove kapitalne projekte. Realizacija nekih EU projekata prenosi se u iduću godinu, a za iduću je godinu predviđena dogradnja škola na Rabu i u Matuljima, izgradnja novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom.

„Za Fond za Gorski kotar za iduću godinu planiran je iznos od 3 milijuna kuna, a kroz iduće 3 godine 10 milijuna kuna,“ zaključio je pročelnik Parat.

Proračun za 2019. godinu nominalno iznosi 894 milijuna kuna i u odnosu na usvojen Rebalans proračuna manji je za 10 milijuna kuna. Prilikom usporedbe prihoda i primitaka, bez prenesenih sredstava, prihodi i primici za iduću godinu rastu za 37,1 milijun kuna zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak i pomoći za EU projekte.

Oporba u Skupštini odbila je podržati prijedlog Proračuna za 2019. godinu. Traže drugi krug rasprave na idućoj sjednici Županijske skupštine. Za su glasala 23 vijećnika, 19 protiv, a jedan je bio suzdržan.

VIDEO DANA: