SREDIŠNJE MISNO SLAVLJE

FOTO U Trsatskom svetištu proslavljen blagdan Velike Gospe, vjernika manje no obično

Foto: Mateo Levak/Riportal

Blagdan Velike Gospe proslavljen je u Trsatskom svetištu, kojeg je zbog epidemije koronavirusa ipak pohodilo manje vjernika nego prethodnih godina.

Blagdan Marijina Uznesenja na Nebo tijekom jutarnjih sati obilježen je brojnim euharistijskim slavljima, a središnje misno slavlje u Trsatskom perivoju u večernjim je satima predvodio riječki nadbiskup msgr Ivan Devčić.

Središnju misu predvodio riječki nadbiskup Devčić

Zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, ove godine svetoj misi nije prethodila hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske, već samo kratka svećenička, a stolci su bili razmaknuti na način da se može poštivati fizička distanca.

Novi gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan na početku mise pozdravio je sve hodočasnike, kao i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Misi je prisustovao i zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš.

Proslavi prisustovali i premijer Plenković, ministar Butković te zamjenik riječkog gradonačelnika Ivaniš (Grad Rijeka)

Nadbiskup je u propovijedi okupljenima objasnio značaj Marijina primjera i uznesenja.

„Crkva to smo, braćo i sestre, mi koji vjerujemo i trudimo se nasljedovati svoga Spasitelja Isusa Krista, kojeg je Marija rodila. To znači da smo, dok kročimo ovom zemljom, pozvani biti slični Mariji Majci Crkve, a to znači i nebeskoj Majci svakog vjernika. Zbog toga je blagdan Marijina uznesenja na nebo blagdan naše nebeske Majke, blagdan njezine proslave, zbog čega ga, kao njezina duhovna djeca, s posebnom radošću i ljubavlju slavimo.

Upravo jer u Mariji prepoznaju i štuju svoju duhovnu Majku, kršćanski se vjernici o svetkovini njezina uznesenja na nebo posvuda u njezinim svetištima u velikom broju okupljaju, da bi joj iskazali sinovsku odanost i zahvalnost za njezino posredovanje kod svoga Sina Isusa Krista, kojega je ona, začevši ga po Duhu Svetom, rodila i nama za Spasitelja darovala.“

Nadbiskup je podsjetio i na proglašenje dogme o Marijinu uznesenju, 1. studenoga 1950. od strane pape Pia XII. Time je Crkva službeno potvrdila od davnine prisutno vjerničko uvjerenje o Marijnu nebeskom uznesenju.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari