VAŽAN DAN ZA RIJEČKI MUZEJ: Izložbom Tomislava Gotovca MMSU u petak otvara vrata svog novog doma!

Nove prostore Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, čija je prva faza uređenja u sklopu kompleksa Benčić nedavno završena, otvorit će velika retrospektivna izložba performera i konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“, ujedno sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Muzej Moderne i suvremene umjetnosti uselio se u dio uređenog prostora tzv. H-objekta bivše tvornice Rikard Benčić, objekta izgrađenog početkom 19. stoljeća. Iz podstanarstva u zgradi Dolac 1, Muzej se preselio na 1550 m² opremljenog i preuređenog dijela prizemlja, zapadnog krila prvog kata, dvorane na prvom katu spojnog južnog volumena i dijelova središnjeg spojnog dijela na prizemlju i prvom katu. Riječ je o prvoj fazi radova vrijednih 6,8 milijuna kuna financiranih iz gradskog proračuna.

Bivša tvornica pretvorena u galerijski prostor

Puna funkcionalnost Muzeja sa svim potrebnim sadržajima realizirat će se nastavkom proširenja MMSU-a na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže, o čemu se vode dogovori s PIK-om o rješavanju vlasništva.

Nisu mijenjali gabariti i vanjski izgled objekta

Donji dio zgrade povezan je s prostorima na prvom katu, pa oni funkcioniraju kao cjelina i zadovoljavaju trenutne potrebe muzeja za smještaj izložbenog i radnog prostora. Adaptacijom za potrebe muzeja nisu mijenjali gabariti i vanjski izgled objekta, već je samo unutarnji dio uređen u moderni prostor namijenjen brojim sadržajima. Ulazni hol služit će kao dnevni boravak, mjesto za zadržavanje s info pultom, pogodan za manja kulturna okupljanja, ali primarno kao prostor iz kojeg će se posjetitelji usmjeravati prema izložbama i edukacijskim sadržajima na katu. Uređenjem je omogućen i pristup galerijskom prostoru za osobe smanjene pokretljivosti.

„Oko Benčića bilo je puno kontroverzi od trenutka kad je Grad Rijeka odlučili kupiti cijeli kompleks od tadašnje tvornice Rikard Benčić s namjerom da uređenjem postane novi dio grada s drugim sadržajima. Trajalo je dugo, ali je upravo činjenica da je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture ubrzala pretvaranje bivših industrijskih prostora u kvart kulture u Rijeci, koji će promijeniti način života u ovom dijelu grada, ali i stvoriti uvjete za rad većeg broja ustanova u kulturi,“ kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako se otvaranjem MMSU-a počinje ostvarivati vizija o art-kvartu u Rijeci.

Uređenje Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće započinje u narednih mjesecima, a pratit će ga i uređenje okoliša.

Kako je kazala Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020. d.o.o. osnovane za provedbu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, Rijeka je jedan od rijetkih gradova-prijestolnica kulture koji je, više od dvije godine prije početka programa, izveo prvi infrastrukturni zahvat.

„Iznimno nam je važno da i prije izgradnje čitavog kompleksa Benčić među građanima Rijeke i Primorksko-goranske županije stvorimo osjećaj da će im od projekta EPK u trajno nasljeđe ostati ovaj prostor,“ kazala je Višnić, dodavši kako je cilj mijenjanje percepcije o muzeju kao instituciji zatvorenoj u vlastitim zidovima.

Značajan  događaj za Rijeku

Retrospektivna izložba Toma Gotovca se u novim prostorima MMSU-a otvara u petak, 22. rujna u 20 sati.

Kako su kazali ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj te kustosice Ksenija Orelj i Nataša Šuković, velika retrospektivna izložba Toma Gotovca značajan je događaj za Rijeku, ali i znatno širu regiju jer kao prva Gotovčeva retrospektiva, sedam godina nakon njegove smrti, donosi do sada najobuhvatniji presjek umjetnikova opusa.

Izložba je postavljena u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac iz Zagreba i obuhvaća različite medije i umjetnikove faze, kombinira novije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa. Također, izložba se sa svojih stotinjak radova ne zadržava samo unutar galerijskih zidova, već se proteže u kino dvoranu i na ulicu.

Izložba donosi najsveobuhvatniji presjek umjetnikova rada

Naime, izložbu prati bogat dvomjesečni program koji će se održavati u muzeju, u Art kinu te dijelom i na drugim lokacijama u gradu. Široki spektar događanja uključuje mnoštvo programa, od Dana otvorenog performansa Rijeka pod nazivom „Akcija!“ i filmskog programa u Art kinu pod nazivom „Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!“, preko programa Art Kampa Empeduja pod nazivom „Nahranite spomenike dok su živi!“ posvećenog Tomislavu Gotovcu ili pak studentske izložbe „D-Day/Polazište: Gotovac“, sve do radionica namijenjenih djeci.

Gotovčeva retrospektiva ujedno je i prva najava programskog pravca “Doba moći” u okviru Europske prijestolnice kulture kojem je funkcija umjetničkim projektima istražiti svijet totalitarnih režima, struktura moći i straha. Navedeno je bilo u najužem fokusu Gotovčevog interesa.

Njegov anarhičan tretman svakodnevice, kontriranje kolektivnim mitovima i pisanju povijesti po receptu vladajućih struktura, pretresanje odnosa između pojedinca i autoriteta, linije su koje se provlače kroz većinu Gotovčevih radova, pa se čak i sam podnaslov izložbe („Kuda idemo ne pitajte“) referira na metaforu pojedinca zasićenog ideologijama.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari