SVIMA ISTO! Koordinacija Srednjeg bloka zatražit će 200 kuna niže cijene boravka djece u vrtićima drugih osnivača

Foto: Ilustracija (Dječji vrtić Mavrica Pehlin)

Koordinacija Srednjeg bloka u Gradskom vijeću Grada Rijeke želi „progurati“ mjeru kojom se postepeno u pravima žele izjednačiti sva djeca bez obzira u koji su vrtić upisana

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća koordinacija Srednjeg bloka (RI-AM-ŽZ-HNS-Most-Nezavisni) predložit će amandman na Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju za pedagošku 2017./2018. godinu kojim bi se sudjelovanje roditelja u cijeni programa vrtića drugih osnivača smanjilo za 200-tinjak kuna.

Radi se o mjeri kojom se postepeno u pravima žele izjednačiti sva djeca bez obzira u koji su vrtić upisana. Uz prijedlog će biti predložen i zaključak prema kojem bi Odjel za školstvo u suradnji s Gradskim vijećem za pedagošku godinu 2018/2019. trebao predložiti rješenje koje bi u u pravima u potpunosti izjednačilo svu djecu, istaknuo je Danko Švorinić (Lista za Rijeku),

Objasnio je kako je u vrtiće drugih osnivača na području grada Rijeke prosječno smješteno oko 380 djece s područja grada Rijeke te za ovaj amandman neće biti potrebno osigurati dodatna proračunska sredstva. Naime, još je 2015. godine u proračunu amandmanom predviđeno dodatnih milijun kuna za privatne vrtiće ali su se od tada sredstva počela raspoređivati po maksimalnim kapacitetima vrtića umjesto po stvarnom broju djece.

– Na taj način godišnje je na toj poziciji ostajalo neutrošeno nešto manje od milijun kuna te je subvencija grada ostala identična kao i prije 2015. godine unatoč tome što je predstavničko tijelo donijelo drukčiju odluku. Ova mjera jedan je korak prema konceptu prema kojem bi se grad prema privatnim vrtićima počeo odnositi kao prema partnerima umjesto kao prema konkurenciji, zaključio je.

– Činjenica je da se putem suradnje Dječjih vrtića Rijeka i vrtića ostalih osnivača na najekonomičiniji i najfleksibilniji način može riješiti problem nedostatnih kapaciteta u gradskim vrtićima. Samo u 2017. godini je na stavku izgradnje novih zgrada utrošeno 40 od 120 mil kn predviđenih za predškolski odgoj. Da se taj novac utrošio u subvencije, vrtići bi ove godine za Riječane bili besplatni, tvrdi Švorinić.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev istaknuo je kako nije cilj donositi odluke ‘preko koljena’ pa je zato zaključkom predloženo razdoblje prilagodbe od godinu dana tokom kojeg će se predložiti rješenje kojim bi se u pravima izjednačila sva djeca.

Predstavnica vrtića ostalih osnivača Barbara Drezga istaknula je probleme u poslovanju privatnih vrtića, činjenicu da se nalaze na tržištu i mogu odrediti veću cijenu od one koju su do sada određivali. Upozorila je da se zbog problema nedostatnih kapaciteta pojavio i problem crnog tržišta usluga čuvanja djece koje ni na koji način nije regulirano niti podliježe standardima koje moraju zadovoljiti svi vrtići bez obzira na vlasnika.

Ukoliko u četvrtak Gradsko vijeće usvoji predloženi amandman, cijene u vrtićima bi za 200 kuna bile smanjene u vrtićima „Mala vila“, “Mali princ“, „Mala sirena“, “Snjeguljica“, „Nazaret“, „Zvjezdica mira“, „Luna“, „Žirafa“ i „Zlatan“. Na taj način bi za isti iznos bila ublažena razlika koju za usluge vrtića plaćaju roditelji djece koji se nisu uspjeli upisati u gradske vrtiće.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari