(FOTO, VIDEO) Brod Galeb dotegljen na remont u brodogradilište Dalmont u Kraljevici

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prevozio je banane, bio je ratni brod, a sad će biti muzej

Brod “Galeb” u četvrtak je, uz pomoć triju tegljača, otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gdje će se obnoviti i preurediti u brod muzej, a vrijednost radova je 46,9 milijuna kuna bez PDV-a.

(FOTO) Brod Galeb krenuo na remont u brodogradilište u Kraljevici

“Galeb” je otegljen iz Porto Baroša u riječkoj luci, gdje je bio privezan od sredine 2013. godine.

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Brodogradilište Dalmont dobilo je posao obnove temeljem javnog natječaja. Vrijednost radova je 46,9 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak radova 14 mjeseci.

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, i to u okviru europskog projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”, koji obuhvaća i uređenje Palače šećera za sjedište Muzeja grada Rijeke, za što je odobreno 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Autorice stalnog postava su djelatnice Muzeja grada Rijeke Nataša Babić i Ema Makarun, uz suradnju povjesničara Tvrtka Jakovine. Muzejski postav će se prostirati na 4500 četvornih metara broda. Multimedijalni i interaktivni stalni postav broda muzeja sastoji se od četiri cjeline: povijesti broda od 1938. do 1990., uloge Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, života na školskom brodu i predstavljanja broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predviđeno je da brod muzej bude privezan uz Molo longo u riječkoj luci.

Galeb izgrađen i porinut 1938. u Genovi

Brod je izgrađen i porinut 1938. u Genovi s imenom “Ramb III”, a prva namjena mu je bio prijevoz banana. Početkom Drugog svjetskog rata prenamijenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nijemci te je do kraja rata djelovao kao minopolagač “Kiebitz”.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na kraju Drugog svjetskog rata je potopljen u riječkoj luci, iz mora izvučen tek nakon tri godine te je postao školski brod “Galeb”. Uskoro je postao i ploveća rezidencija predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Na njemu je obavio niz državničkih putovanja te održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezanim uz Pokret nesvrstanih.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon raspada Jugoslavije je otplovio u Boku Kotorsku, prodan je grčkom brodovlasniku koji ga je povjerio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika. Otkupio ga je Grad Rijeka.
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari