(FOTO, VIDEO) Jeste li znali? Na području PGŽ rimsko “blago”! Ovom aplikacijom možete do njega…

Foto: Riječanin/Mateo Levak

U Rijeci je predstavljena mobilna aplikacija CLAUSTRA – vodič kroz vrijedne arheološke lokalitete iz rimskog doba

Na riječkom Principiju, nekadašnjem vojnom zapovjedništvu rimske Tarsatike, predstavljena je mobilna aplikacija CLAUSTRA koja će domaćem stanovništvu, ali i turistima, dati mnoštvo informacija te im olakšati obilaženje najvećeg kasnorimskog građevinskog i vojno-obrambenog sustava.

Kako je naglasila zamjenica župana Marina Medarić, Primorsko-goranska županija jedan je od partnera na projektu.

„Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, akronimom „Claustra koji obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom.

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Claustra Alpium Iuliarum predstavlja niz kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja uz ceste koji se proteže od Rijeke (Principij) preko Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i Austriju do Italije, a izgrađen je u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara.

Riječ je o desecima kilometara duge isprekidane crte sustava obrambenih zidina, tornjeva, stražarskih postaja i većih utvrđenja postavljenih na ključnim komunikacijama i uzvisinama, sa zadatkom zaustavljanja barbarskih provala prema Italiji kao središtu Rimskoga Carstva.

Projektom Claustra + nastojalo se arheološkim istraživanjima, zaštitom, restauracijom i popularizacijom kulturne baštine Claustre senzibilizirati stanovništvo za njenu vrijednost te stvoriti nove turističke proizvode koji će brojnim gostima Kvarnera ponuditi dodatne sadržaje.

Na području Primorsko-goranske županije točke Claustre su Principij u Rijeci, Solin iznad Kostrene, Jelenje, Studena, Pasjak i Prezid-Babno Polje, a snalaženje po ostacima Claustre svakako će olakšati mobilna aplikacija koja je izrađena u okviru projekta Claustra+”, zaključila je Medarić te istaknula kako je aplikaciju izradila tvrtka »Oxygen-Tech“.

Predstavnik tvrtke »Oxygen-Tech“ Renato Poljak istaknuo je kako je aplikacija namijenjena posjetiteljima obrambenog sustava Claustra koje će informirati i voditi po ostacima obrambenog sustava i informirati ih o povijesnim, kulturnim, arheološkim, prirodnim, turističkim i drugim vrijednostima područja rimskog obrambenog pojasa.

Aplikacija će biti korištena u svrhu promocije i prije dolaska na destinaciju, ali će služiti i kao aktivni vodič kroz prekogranične rute Claustra. Sadržava virtualne 3D rekonstrukcije arheoloških struktura, fotografije i snimke arheoloških istraživanja i nalazišta, a nudi i informacije o prirodnoj baštini te bogate opise i vizualne prikaze flore i faune određenog prostora.

Aplikaciju možete skinuti na linku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari