(FOTO, VIDEO) LNG terminal se diže iz mora kod Omišlja, prvi donosimo snimke radova!

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Lokalna zajednica kaže da nije protiv samog LNG-a, ali tvrde kako se projekt ne izvodi u skladu s propisima i zakonskim normama

Počeo je projekt izgradnje LNG terminala u Omišlju na Krku koji se najavljivao posljednjih 15 godina.

Investicija izgradnje plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin teška je ukupno 223 millijuna eura od čega Europska unija daje 101 i pol milijuna.

Lokalna zajednica kaže da nije protiv samog LNG-a, ali tvrde kako se projekt ne izvodi u skladu s propisima i zakonskim normama.

“Ovaj projekt nije u skladu sa prostornim planom Općine Omišalj nije u skladu sa Europskim direktivama. On se danas projektira čak protivno izdanoj pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, koja jeste nezakonita jer se ne temelji na prostornim planovima koje sam malo prije spomenula. Izvođač danas ne poštuje niti tu građevinsku dozvolu i na vrlo nesiguran način izvodi projekt. Ja ću biti i dalje oporba ovakvom projektu iz čistog razloga jer je on nezakonit i svijesna sam toga da iza njega stoje cijeli državni aparat”, kaže Mirela Ahmetović (SDP), načelnica Općine Omišalj.

Gošća RTL-a Danas bila je Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatska. S njom je razgovarao reporter RTL-a Boris Mišević.

“Riječ je o plutajućom brodu. Brod je i skladište i postrojenje gdje se taj LNG pretvara u prirodni plin. Brod se proizvodi u Njemačkoj. Pojedini dijelovi se proizvode u Kini i SAD-u. Brod će doći sljedeće godine u desetom mjesecu a do tada svi radovi moraju biti gotovi”, kazala je Dorić.

Više u VIDEOPRILOGU: