Trećemajcima sjele plaće za prosinac i siječanj, radnici sretni: ‘Mislili smo da neće doći do ovoga’

Radnici jedva čekaju da iduća vijest iz njihovog brodogradilišta bude porinuće

Radnicima 3. maja na račun su sjele plaće za prosinac i siječanj. Riječ je o novcu iz prve tranše kredita kojem je Vlada jamac, čiji je ukupni iznos 150 milijuna kuna.

U roku od osam trebali bi primiti plaće do srpnja, a iz sljedeće tranše za kolovoz. Prvi novac koji im je u ovoj godini isplaćen pokrenuo je među radnicima lavinu emocija.

Kroz što je sve Dalibor prošao nikada neće zaboraviti. Preteško je, kaže, kada novac morate tražiti od vlastite kćeri.

“Njezini su kolege iz razreda otišli na maturalno putovanje, ona nije išla ne iz razloga zato što se nije moglo skupit, skupilo bi se, nego je shvatila situaciju da je teško. Ja joj se ovim putem zahvaljujem, othranio sam jedno lijepo dijete. I njezinoj majci da je othranila jedno dobro dijete”, kaže nam radnik 3. maja Dalibor Čupković.

U osam dana radnici će dobiti plaće do srpnja, a od sljedećeg dijela novca kredita HBOR-a, koji ukupno iznosi 150 milijuna kuna, plaća za kolovoz.

Uskoro u 3. maju kreće i proizvodnja

“Odmah nakon toga, s obzirom da se radi o velikom broju naloga, jer je svaki radnik poseban nalog, krenut će se u isplatu vjerovnika u iznosu od 15 posto. Nadam se da ćemo do 26. rujna otkloniti sve razloge za otvaranje stečaja”, ističe predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

U radnicima vrtlozi osjećaja.

“Kako ste danas? Jako sretno i zadovoljno, nakon toliko vremena što je prošlo da nismo dobili te plaće. Jako lijepo, mislili smo da neće doć do ovoga, ali eto”, govori radnik 3. maja Mile Tuta.

Ruke žuljevite od gradnje brodova. U njima je utkana 31 godina teškog rada. Kroz njih će novci samo proći.

“Vratit dug koji smo dužni, znate kako, uvijek se novcima nađe put, to je tako”, ističe Jusuf Brković.

Uskoro u 3. maju kreće i proizvodnja, pri kraju su pripreme. Radnici jedva čekaju da iduća vijest iz njihovog brodogradilišta bude porinuće.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: