(FOTO VIDEO) U riječkom KBC-u revolucionaran zahvat – ženama vratili glas ubrizgavanjem botoksa u glasnice!

Foto: Riječanin

Pacijenti iz Hrvatske na takav zahvat do sada su morali odlaziti u Sloveniju

U riječkom KBC-u, na Zavodu za audiologiju i fonijatriju u suradnji s Klinikom za neurologiju KBC-a Rijeka, prvi put u Hrvatskoj uspješno je izveden zahvat kojim je ubrizgavanjem botoksa u glasnice dvjema pacijenticama vraćen glas!

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Riječ je o uspješnom liječenju spazmodične disfonije u Rijeci. Pacijenti iz Hrvatske na takav zahvat do sada su morali odlaziti u Sloveniju, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na na Zavodu za audiologiju i fonijatriju u riječkom KBC-u.

Više u VIDEOPRILOGU:

Na konferenciji za novinstvo je bila i jedna od dviju pacijentica na kojima je prvima obavljen inovativni zahvat, Ćazima Badovinac iz Rijeke. Kazala je da joj je stanje s glasom bilo sve lošije te da joj je vrlo drago što je obavila taj zahvat. Poboljšanje u njenom glasu je očito, a pun efekt se očekuje za tri tjedna, te tijekom naknadnih primjena toksina botulinuma.

Spazmodična disfonija, znana i kao laringealna distonija, poteškoća je u govoru koja nastaje zbog spazma mišića koji kontroliraju glasnice. Radi se o fokalnoj distoniji koja pripada bolestima pokreta. Točan uzrok spazmodične disfonije nije poznat, no svakako narušava govorne sposobnosti oboljelih, njihov posao i kvalitetu života. Bolest zahvaća više žene i češća je u dobi od 30. do 50. godine života.

Foto: Riječanin/Mateo Levak

U izvođenju zahvata sudjelovale su predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju prim. mr. sc. Tatjana Šepić, fonokirurginja dr. Dijana Maržić i glavna sestra Astrid Rodin te predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić, dr. Barbara Zadković i glavna sestra Sanja Milinković.

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Dijagnoza i liječenje je multidisciplinarno. Liječenje može samo smanjiti simptome. Zato se i koristi botoks odnosno toksin botulinuma – u malim dozama, olakšava spazam mišića. Botoks se u glasnice ugrađuje kad pacijent ima nepomičnu glasnicu i ima prostora između glasnica, što rezultira šumnim glasom koji je promukao i nerazgovjetan.

Zahvat u riječkom KBC-u obavljen je u suradnji neurologa, audiologa i fonijatara. Predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju Tatjana Šepić naglasila je kako dobar tim uz kvalitetnu suradnju i pozitivnu energiju može postići izvrsne rezultate.

Predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić rekla je da jedino toksin botulinuma pomaže pri uklanjanju ovih spazama te liječenju bolesti. Istaknula je važnost suradnje više specijalista u ovom zahvatu, navevši da se danas u medicini zahvati, posebno složeniji, mogu izvoditi isključivo multidisciplinarno.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Fonokirurginja koja je izvela zahvat Dijana Maržić rekla je da se botulinum unosi izravno u mišić glasnica preko kože. Sam zahvat traje samo nekoliko minuta, ali su pripreme dugotrajne i detaljne, kazala je.

“To je, nažalost, postupak koji se mora ponavljati radi prolaznog efekta botoksa. Toksin botulinuma uglavnom se ugrađuje kako bi se pojačala masa glasnice tako da zdrava glasnica dotiče bolesnu i na taj se način pacijentu vraća glas. Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka”, kazala je predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju prim. mr. sc. Tatjana Šepić.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari