HVALA IM

Vrijedni volonteri EPK dobili mozaik „Mehanizam“ na Riječkom lukobranu!

Na Riječkom lukobranu, kod zgrade ex Dezinsekcije, jučer je održano predstavljanje mozaika „Mehanizam“ posvećenog volonterima Europske prijestolnice kulture.

Volonterski mozaik postavlja se u čast svim  volonterkama i volonterima koji su tijekom godina pripreme, a posebno u 2020. godini sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu poklonili tisuće volonterskih sati.

„Bez silne energije koju su volonteri uložili u projekt EPK njega bi bilo nemoguće realizirati. Naravno, bilo je tu puno profesionalaca, ali i strašno puno poslova koje bi bilo nemoguće u tako kratko vremenu i u tom broju događanja odraditi da nije bilo više od 400 volontera koji su tisuće i tisuće sati darovali svom gradu i projektu EPK. Ovaj mozaik upravo na neki način simbolizira njihovu aktivnost i brojne zupčanika koji funkcioniraju kao jedan mehanizam koji oslobađa energiju i omogućava da takva jedna priča funkcionira na najbolji mogući način“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, iskreno se zahvaljujući svim volonterkama i volonterima.

Volonteri uključeni u sve faze izrade mozaika

Voditeljica volonterskog programa Asja Brusić istaknula je svoj ponosni na sve učinjeno:
„Pogotovo što je bila godina izvan onog što je bilo planirano, bila je krizna i naši volonteri su se pokazali jako uspješnima i jako su se dobro snašli u tome. Jako smo ponosni što imamo ovako predivan poklon za same volontere, ali isto tako i za sve građane Rijeke koji će u njemu uživati i znati da je posvećen njima.“

Autor mozaika, koji je izrađen na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, je Radovan Kunić, a na izradi su sudjelovale i Tea Teodorović te Doria Valković, studentice 2. diplomske godine Likovne pedagogije. Mozaik na Molo longu dug je 9 i visok 2,2 metra.

Mozaik „Mehanizam“ je participativni projekt te su volonteri bili uključeni u sve faze njegovog nastanka, od ideja i odabira likovnog rješenja mozaika do izrade njegovih dijelova i samog postavljanja na Riječki lukobran.

Motiv zupčanika simbolički govori o zajedničkom radu volontera

Autor mozaika Kunić pojasnio je izbor motiv mozaika posvećenog volonterima. „Sam motiv mozaika, mehanizam i zupčanici je nešto što se odnosi na riječku industrijsku baštinu, kao jedno od važnih obilježja grad, ali simbolički govori o prijenosu energije među ljudima, o nekakvom zajedničkom radu gdje svatko daje svoj doprinos u ostvarenju većega cilja. Pošto podsjeća na satni mehanizam, može se govoriti i o slobodnom vremenu koje volonteri poklanjaju svom gradu da bi napravili nešto dobro“, kazao je Kunić.

U volonterskom programu Europske prijestolnice kulture koji je provodila gradska ustanova, Hrvatski kulturni dom na Sušaku od 2018. do 2020. godine sudjelovala su 432 volontera koji su ostvarili više od 9.000 tisuća sati volonterskih aktivnosti. Tijekom godine Europske prijestolnice kulture, 2020. godine, 363 volontera sudjelovala su na 130 događanja i ostvarili 5000 volonterskih sati.

Kregar Šegota: Volonteri su bili pokretačka snaga projekta EPK

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota kazala je kako je mozaik trajna uspomenu na program volontiranje u kulturi u sklopu Europske prijestolnice kulture. „Volonteri su zaista bili pokretačka snaga ovog projekta od samog dobivanja titule, posebno tijekom ove teške godine 2020. kada su pomogli da se realiziraju projekti u uvjetima Covida. Volonteri su aktivni građani koji su se uključili u ovaj projekt i oni će sigurno nastaviti i dalje pokretati ovaj grad“, poručila je Kregar Šegota.

Volonterski program Europske prijestolnice kulture nagrađen je dvjema iznimnim nagradama u 2020. godini: Voditeljici volonterskog programa Europske prijestolnice kulture Asji Brusić dodijeljena je Državna nagrada za volontiranje, najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva, u kategoriji: Fizička osoba – koordinatorica volontera.

Drugo veliko priznanje došlo je od strane Udruge za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskog centra Rijeka koji je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, u sklopu dodjele nagrade “Volonteri godine”, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku – provoditeljima volonterskog programa Europske prijestolnice kulture, uručio nagradu „Organizator volontiranja 2020.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari