PREDIVNO

Vrtić Kvarner proglašen pobjednikom akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!”

Vrtić Kvarner proglašen pobjednikom akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!”

U dječjem vrtiću Kvarner održano je svečano uručenje nagrade za najzabavniju sadnju u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!”.

Akciju „Vi sadite, mi nagrađujemo“ je među odgojno-obrazovnim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji provela Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!”. Akcija je provedena u okviru 3. Nacionalne kampanje sadnje stabala u Republici Hrvatskoj u suradnji s tvrtkom AliteRi d.o.o. Kastav. U akciji su mogli sudjelovati svi vrtići i škole koji zasade barem jedno stablo, a najbolji su proglašeni temeljem lajkova na Facebook stranici akcije.

Nagradu u kategoriji najzabavnije sadnje zaslužili su polaznici mješovite odgojno-obrazovne skupine “Program održivog razvoja” – skupina Račići iz dječjeg vrtića Kvarner, koji djeluje u sklopu ustanove Dječji vrtić More. Za svoju najzabavniju akciju vrtić je nagrađen 20 godina starom ukrasnom maslinom.

Djeca s odgajateljicama Jasminom Pamuković i Nikolinom Đečaj i roditeljima su krajem studenog prošle godine posadila jednu sadnicu trešnje, simbola grada Rijeke, te šest sadnica smreke. Djeca su svojoj trešnji pisala poruke, ali i pjesmu, poručivši „Zato zasadi stablo i nemoj panj biti, za bolju budućnost potrudi se i ti!“.

Ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić naglasila je kako u podcentru Kvarner djeluje osam odgojnih skupina, a osim skupina za djecu iz spektra autizma i za rano učenje engleskog jezika, djeluje i skupina u kojoj se provodi program održivog razvoja.
„U toj skupini odgojiteljice s djecom i njihovim roditeljima žive održivi razvoj od najranije dobi, i djeca od tri godine do polaska u škole svakodnevno kroz igru djecu uče i stječu navike važne za život u suvremenom društvu. Redovno jednom mjesečno odlaze na izlete u prirodu, u svom dvorištu vode brigu o biljkama, o voću i povrću koje oni sami sade, prateći rast i razvoj svojih rajčica, brokule, blitve, salate…,“ kazala je ravnateljica Crnčić, izrazivši ponos što su u akciji sudjelovali i drugi podcentri Dječjeg vrtića More – djeca i odgajateljice vrtića Vidrice, Bulevard, Delfin i Đurđice.

Zahvalila se odgajateljicama, roditeljima te KD Čistoći, koja vrtiću u različitim prigodama donira sadnice različitih biljaka, cvijeća, zemlju te edukativne materijale.

Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj!” prvi put je održana 2019. godine, kao građanska akcija na inicijativu Mateje Angeline Kramar, koja je putem društvenih mreža potaknula građane diljem Hrvatske na kolektivnu sadnju tijekom listopada.
„U svega tjedan dana smo se uspjeli organizirati sanju, u kojoj su sudjelovali ne samo građani, već i odgojno-obrazovne ustanove, a uključili su se i brojni donatori, koji nas prate sve ove tri godine. Tada je u svega tri dana zasađeno preko 60 tisuća stabala i učestvovalo je preko 150 tisuća sudionika. Shvativši da je akcija prihvaćena i prepoznata, prerasli smo u udrugu za zaštitu okoliša i prirode i ove smo godine proveli 3. nacionalnu kampanju sadnje „Jesen 2021.“ diljem Hrvatske“, kazala je Andreja Zuzić, regionalni voditelj za zapadnu Hrvatsku i koordinator za Primorsko-goransku županiju Udruge za zaštitu prirode i okoliša “Zasadi stablo, ne budi panj!”.

U sklopu akcije „Vi sadite, mi nagrađujemo“ dodijeljene su dvije nagrade, pa je tako osim najzabanije akcije, proglašena i najuspješnija sadnja, koja je provedena u OŠ Milan Brozović iz Kastva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari