Za programe zdravstvene zaštite i socijalne skrbi iz gradskog proračuna izdvojeno 5.1 milijuna kuna

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Potpisani ugovori o financiranju programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi za tekuću godinu

Grad Rijeka će za financiranje programa zdravstvene zaštite i socijalne skrbi koje provode ustanove i institucije u 2018. g. izdvojiti preko 5.1 milijuna kuna.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisao je danas s predstavnicima ustanova i institucija ugovore o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2018. godini.

Radi se o projektima koji su usmjereni na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i edukaciju, prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja, prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti, socijalnu i psihosocijalnu zaštitu građana, prevenciju i suzbijanje masovno nezaraznih bolesti, socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi za koje će Grad Rijeka iz proračuna izdvojiti ukupan iznos 5.176.000 kuna.

Ustanove koje će provoditi sufinancirane programe su Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Centar za rehabilitaciju “Fortica” Kraljevica, Dnevni centar “Slava Raškaj” Rijeka, Dom za odrasle osobe “Turnić”, Dom za starije osobe “Kantrida”, Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr. med. i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako Grad Rijeka već dugi niz godina kroz proračun financira najrazličitije usluge po sadržaju i financijskoj vrijednosti

„Potpisnici ugovora su naši dugogodišnji partneri u pružanju usluga zdravstvene zaštite i socijalne skrbi koji održavaju i podižu kvalitetu standarda usluge u Rijeci“, rekao je gradonačelnik te dodao kako fokus ne bi trebao biti na izdvojenim financijskim sredstvima, već na kreativnosti iskazanoj u osmišljavanju programa i projekata.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Obersnel je izdvojio par programa koji će se financirati, poput Pučke kuhinje pri Crvenom križu, palijativne skrbi terenskih timova pri Domu zdravlja PGŽ te Hospicij Marije Krucifikse Kozulić, koji se zbiva u suradnji s Županijom i Nadbiskupijom.

U ime potpisnika ugovora obratili su se Marija Vičić, ravnateljica Crvenog križa Rijeka, Martina Baiocco, ravnateljica Doma za odrasle osobe „Turnić“ te Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ koji su spomenuli neke od programa koji će se financirati ovim sredstvima te zahvalili Gradu stvaranju nadstandarda po pitanju zdravstvene i socijalne skrbi.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz programe definirane ovim ugovorima, Grad planira za programe u istom području koje provode udruge izdvojiti 3.660.000 kuna, a kroz posljednjih 5 godina za ovu je namjenu ukupno izdvojeno 42.3 milijuna kuna.

Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, Grad Rijeka izdvaja više od 25 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći. Naime, zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na što obvezuje Zakon.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Grad Rijeka je drugačije od države odredio cenzuse, odnosno minimalna primanja temeljem kojih netko može zatražiti socijalnu pomoć, a razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo više od osam i pol tisuća građana za što je izdvojeno više od 25.5 milijuna kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari