OBNOVLJENI PROSTORI

Galerija | Župan Komadina otvorio nove prostore Insule -županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju na Rabu

Župan Zlatko Komadina otvorio je danas obnovljene prostore “Insule – županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju” na Rabu gdje je u rekonstrukciju paviljona kompleksa bolnice, Županija uložile 32 milijuna kuna

“Primorsko-goranska županija je najveći investitor na otoku Rabu. Ulaže se u Dom za starije u suradnji s Gradom Rabom, dograđuje se škola, ulaže se u pomorsko dobro, a kruna današnjeg posjeta Rabu je otvorenje, rekao bih nove bolnice za naše Rabljane, s novim djelatnostima kojima se okreće naša bolnica s perspektivom razvoja zdravstvenog turizma.

U ovaj bolnički kompleks smo u zadnjih 20 godina uložili 75 milijuna kuna, a ovo su zadnja dva presotala paviljona koja smo obnovili. Time smo omogućili značajan iskorak u pružanju zdravstvenih usluga, primarno građanima Raba kao i cijelog otoka. Ovo bolnica danas je “kućica u cvijeću” u odnosu na ono što smo zatekli pred 20 godina”, rekao je župan zahvalivši se ravnateljici i svim djelatnicima Bolnice kao i gradonačelniku Raba na podršci županijskim projektima.

Ravnateljica Vesna Šendula istaknula je da je kroz zadnjih 20 godina napravljen veliki iskorak ne samo kroz obnovu i uređenje objekata već i u kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga.

„ Naša je ustanova dominantno psihijatrijska bolnica no ovdje se liječe i oboljeli od različitih dualnih dijagnoza. Uređenjem ova posljednja dva paviljona očekujemo da će se standard liječenja, terapijske i zdravstvene ponude značajno proširiti i unaprijediti. Zahvaljujem se županu koji je imao viziju i hrabrost da prije 20 godina, od bolnice koja je bila pred zatvaranjem, krene zajedno s nama u veliki projekt temeljite i cjelovite obnove prostora ali i ulaganja u zdravstveni kadar i opremu, naglasila je ravnateljica.

U obnovljenim paviljonima otočanima i gostima otoka pružat će se usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i fizikalne rehabilitacije, neuro-kognitivne rehabilitacije, psihoterapije, logopedije, nutricionizma, neurologije i ostalo. Do sada su ove usluge bile smještene unutar samog bolničkog kompleksa, što je u uvjetima COVID-19 pandemije predstavljalo dodatni izazov u pogledu epidemioloških rizika.

Obnovljeni prostori su prilagođeni za nesmetan pristup osoba s invaliditetom, opremljeni su najsuvremenijom opremom, radi zasebnog prilaza omogućuju poštivanje strogih epidemioloških kriterija i višu razinu sigurnosti, te osim više razine kvalitete nude i znatno veći prostor za navedene usluge – specijalističke ambulante i dijagnostika, smještene u prizemlju obnovljenog paviljona, imaju na raspolaganju tri puta veću korisnu površinu nego što je to bilo do sada, a fizikalna medicina i rehabilitacija koje su smještene u potkrovlju također tri puta veću korisnu površinu.

Sada bolnica na jednom mjestu za svoje korisnike nudi čitav niz specijalističkih usluga dijagnostike i terapije iz dodatne tri specijalnosti – neurologije, interne medicine te fizikalne medicine i rehabilitacije – a također su raspoložive usluge logopeda, kliničkih psihologa i nutricionista. Bolnica raspolaže sa 480 kreveta te zapošljava 241 djelatnika.

Što se tiče ostalih ulaganja u zdravstvo na području grada Raba, PGŽ je također putem Doma zdravlja PGŽ uredila i opremila RTG ordinacije ispostave Rab, u vrijednosti od 1,35 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari