(FOTOGALERIJA) DAN VATROGASACA: Riječkim herojima povećane plaće, stižu regres, božićnice i – nova vatrogasna vozila!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke dan sv. Florijana obilježila je potpisom novog kolektivnpg ugovora kojim su osigurani bolji uvjeti za sve radnike

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke potpisan je novi kolektivni ugovor kojim je vatrogascima povećana plaća za 3%, osigurana su sredstva za isplatu stimulativnih otpremnina, regresa za godišnji odmor te božićnice.

Ugovore su na dan vatrogasaca i njihovog zaštitnika sv. Florijana potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zapovjednik JVPGR Hinko Mance te predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeka Goran Hibler.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Današnjem potpisivanju ugovora nazočili su i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić, predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Rijeka Damir Mlinac, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac i članovi Upravnog vijeća JVPGR.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Obersnel:  Poboljšani uvjeti rada vatrogasaca

„Današnjim ugovorom definirali smo način obračuna plaća i poboljšanje uvjeta rada vatrogasaca“, kazao je Obersnel koji je ovom prilikom čestitao dan vatrogasaca te im zahvalio na njihovom radu, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

„Gradska profesionalna postrojba je jedina prava sila kojom Grad raspolaže za rješavanje svih problema, ne samo onih vezanih uz požare“, rekao je gradonačelnik i spomenuo prošlogodišnju hvalevrijednu akciju gašenja požara u Dalmaciji čime su riječki vatrogasci dokazali svoj profesionalan odnos, učenost i kvalitetu obuke i uvježbanost.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sukladno povećanju plaće od 3% ove je godine u proračunu Grada Rijeke osigurano za rashode za zaposlene spomenutih 8 milijuna kuna što je milijun kuna više u odnosu na 2017. godinu, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Povrh tih sredstava, iz gradskog se proračuna izdvaja dodatnih 3.5 milijuna kuna za gradske DVD-ove Sušak i Drenova, što za poslove Gradske vatrogasne zajednice Rijeka ukupno predstavlja oko 11.5 milijuna kuna koje Grad Rijeka izdvaja iznad propisanog državnog minimuma. Naime, sredstava za decentraliziranu funkciju vatrogastva iz državnog proračuna iznose nešto manje od 16 milijuna kuna godišnje.

Ugovor su potpisali: Hinko Mance zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Vojko Obersnel gradonacelnik i Goran Hibler predsjednik sindikata vatrogasaca Rijeke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zapovjednik postrojbe Hinko Mance kazao je kako će novi ugovor popraviti status riječkih vatrogasaca te osigurati održavanje operativne spremnosti koja osigurava uslugu svim građanima, dok je sindikalni predstavnik Goran Hibler izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, istaknuo kako je ovaj kolektivni ugovor temelj za budući rad postrojbe te iskazao nadu da će JVP ostati u vrhu RH kada je u pitanju opremljenost.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodatnih 11 milijuna kuna za vatrogasna vozila

„Otkako je Grad preuzeo postrojbu, podignut je standard voznog parka i osobne opreme koji je iznad razine prosjeka u Hrvatskoj“, rekao je Obersnel te dodao kako će Grad do kraja godine za povećanje učinkovitosti i sigurnosti izdvojiti dodatnih 11 milijuna kuna kojima će se financirati nabava manjih vatrogasnih vozila, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

JVPGR je prošle godine nabavio osobnu zaštitnu opremu u vrijednosti od milijun kuna, a ove se godine planira i obnova sustava za odsisavanje ispušnih plinova iz garaže VP Centar.

Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke danas broji 136 radnika od kojih je njih 133 zaposleno kao operativni vatrogasci, a u tekućoj se godini planira zaposliti još 9 novih vatrogasaca. Postrojba djeluje na području grada Rijeke i riječkog prstena te po potrebi i na prostoru cijele Hrvatske zbog čega je prošle godine bila na šest akcija ispomoći u drugim županijama radi gašenja požara na otvorenom prostoru.

Vatrogasci godišnje obave oko 1500 intervencija od kojih je 55% požara, najviše otvorenog prostora i stambenih objekata i 45% tehničkih intervencija od kojih je najviše intervencija uzrokovano vremenskim nepogodama i spašavanja u stambenim objektima i na otvorenom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari