Radnici “3. maja” imaju jednu želju ovog Božića. Graditi brodove…

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ali dobili su drugačije darove – radnike Trećeg maja za Božić bi mogao dočekati stečaj njihovog brodogradilišta

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prošla su 122 dana od blokade računa, čime su već stvoreni preduvjeti za stečaj. Hoće li do toga doći, znat će se nakon sastanka kojeg trećemajci u petak imaju u Ministarstvu gospodarstva.

Iako razočarani, nadu ne gube. I dalje vjeruju da će svi kojih se to tiče shvatiti da stečaj nije rješenje.

”To je nešto najružnije što nam je moglo biti ove godine pod borom. Taj stečaj, bježimo od njega, bojimo ga se i smatramo da to nije rješenje za nas”, kaže predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović.

Da rješenje postoji, smatra i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji podsjeća da je do ovoga došlo zbog neodgovorne uprave Uljanika. Pomno prati što se događa. Procedura oko stečaja, kaže, može trajati 60 ili više dana. Vjeruje da se za to vrijeme može pronaći strateški partner: ”Prema naznakama koje sam do sad imao, takvi postoje, no naravno, to se ne može učinit bez suglasnosti Uprave Uljanike, koja je nominalno vlasnik i, naravno, bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske”.

Kao strateški partneri za 3. maj spominju se talijanski brodograditeljski div Fincantieri, ukrajinski Smart Holding, njemački ili nizozemski partneri, ali i Debeljakov Brodosplit.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić kaže: ”Imamo pet brodova u brodogradilištu koje treba završit i definitivno sami brodovlasnici su rekli da žele završiti ove gradnje koje su u 3. maju i da će Vlada, a samim time što je Vlada trebala kontrolirati cjelokupni proces oko restrukturiranja 3. maja i protoka novca iz 3. maja u Uljanik, da neće dozvoliti da 3. maj završi u stečaju”.

Todorović dodaje: ”Agonija traje i dalje, posla nemamo. Nekako su sad počeli stizati minimalci, zaostaci za 10. mjesec ljudima. Ti pokloni, darovi su došli iz Grada, nekako se dobio nekakav dinar pa će ljudi koliko toliko provest malo, nećemo reći veseliji Božić, ali ugodniji”.

Radnici u petak imaju sastanak u Vladi, nadaju se da država od njih neće odustati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari