(FOTOGALERIJA) RIJEČKE PAMETNE KLUPE VEĆ IZAZVALE PRIJEPORE Andrija Čolak: “Ovo je vrlo loš proizvod, loš plagijat izvrsnog hrvatskog proizvoda koji se dokazao u svijetu”

Foto: Goran Kovačič/Pixsell

„Kada sam čuo vijest o klupicama bilo mi je logično pomisliti da je Rijeka kupila Steora klupice mladog Ivana Mrvoša koji je do sada prodao klupice u preko 135 gradova diljem svijeta. Međutim, Grad Rijeka se odlučio za kopiju Steore. Krajnje tužno…“, piše na svom Facebook profilu riječki poduzetnik Andrija Čolak

Odjel gradske uprave za komunalni sustav postavio je na pet lokacija u gradu pametne klupe sa 4 punjača mobitela (bežični i USB), brzim internetom, solarnim panelima i ambijentalnim svjetlom. Pametne klupe koje imaju čeličnu plastificiranu konstrukciju sa sjedalom od pleksiglasa, a za sada postavljene na 5 lokacija: Bazeni Kantrida, Dvorana mladosti, Dvorana Zamet, Jadranski trg i Park kazalište (OVDJE).

Početkom mjeseca prosinca postavit će se još dvije klupe na lokacijama Korzo i Kampus, a vrijednost dobave i postavljanja svih sedam pametnih klupa iznosi 183.500,00 kn.

Međutim, vijest o postavljanju pametnih klupa u našem gradu gotovo istog trena izazvala je prijepore. Premda je zbog kronično prazne gradske blagajne donekle razumljivo da se prilikom nabavke pametnih klupa išlo za što cjenovno povoljnijom varijantom a da se pretjerano ne narušava kvaliteta nabavljenog (premda je to najčešće vrlo nezahvalna zadaća), mnogi smatraju da je u ovakvim slučajevima politika „povoljnije kupnje“ pogrešna.

Naime, „jeftinije“ najčešće u praksi ne znači i „povoljnije“, jer jeftiniji proizvod vjerojatno ima i mane čije će ispravljanje u konačnici stajati skuplje nego da se odmah u startu išlo na skuplju ali provjerenu varijantu.

Takvo mišljenje dijeli i riječki poduzetnik Andrija Čolak koji nije zadovoljan kvalitetom novopostavljenih riječkih pametnih klupa, a svoje je mišljenje podijelio s javnošću na svojem Facebook profilu.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Zašto Rijeka neće napredovati ovakvim načinom razmišljanja?

Riječke klupice. Jučer sam vidio vijest kako su postavljene pametne klupice u Rijeci. Danas sam vidio jednu od njih. Nažalost. Kada sam na prvu čuo vijest o klupicama bilo mi je logično pomisliti da je Rijeka kupila Steora klupice od mladog Ivana Mrvoša koji je do sada prodao klupice u preko 135 gradova diljem svijeta. Međutim, Grad Rijeka se odlučio za kopiju Steore.

Krajnje tužno da jedan grad koji je slovio kao najinovativniji grad ovog područja i grad iz kojeg su kretali trendovi pada na plagijate i to poprilično loše. Najiskrenije mislim kako je dobro što postoji konkurencija i da se jača kategorija, međutim proizvod od lokalnog Euromodula je bitno lošiji i zaostaliji od Steore.

Karlo Babić koji se potpisao kao “exeptional design” (?!) na klupici nije odradio baš neki posao što se vidi po činjenici da je dizajn takav da nakon kiše na klupici ostaje voda pa se na njoj ne može sjediti.

Obzirom da je Rijeka kišniji grad od Londona valjda je to prva stvar o kojoj se trebalo razmisliti i naći rješenje. Estetski se bijela klupica generično minimalističkog dizajna gotovo nikako ne uklapa u ostatak riječke urbane vizure.

Tehnička izvedba je nažalost također vrlo upitna jer se već sada vrlo jasno vide tragovi ljepila gornje transparentne plohe te se vidi kako voda ulazi između plohe i konstrukcije klupice. Otvor za punjenje mobitela je iznimno loše izveden jer nema dobro napravljene klizače već se radi o komadu lima koji se šlampavo povlači prema gore.

Meni posebno iznenađenje je bilo kada sam vidio popriličnu količinu vode ispod poklopca kod samih USB utičnica za punjenje, što nikako ne bi trebalo biti tako obzirom na koroziju itd. Uglavnom, po mom objektivnom mišljenju ovo je vrlo loš proizvod, još gore, ovo je loš plagijat izvrsnog hrvatskog proizvoda koji se dokazao u svijetu. Inače Steora već predstavlja novi model klupica koji je kud i kamo napredniji od inicijalnog dok evo Grad Rijeka postavlja lošiju plagijat verziju već sada zaostalog modela.”

 

 

“Izgleda mi sve to da Rijeka pokušava zadovoljiti neku formu modernog i naprednog/pametnog grada, međutim taj sadržaj je vrlo loš. Baziran je na solarnim/pametnim stanicama koje su postavljene u sjeni i na kojima treba mjesec dana kako bi proradio običan touch screen, klupice koje su loše i zaostali plagijat itd. Očito ima neka konekcija između Grada Rijeke i klupica jer se uvijek sjetim klupica “bova” na Molo Longu koje su bile kompletno besmislene i ispuhane vrlo brzo pa samim time i neiskoristive, pa onda čeličnih klupica na istom Molo Longu koje su se nalazile na lukobranu i bile su vrlo brzo pretvorene u komade ruzine zbog djelovanja mora.

Ne znam… Jednostavno se ne mogu načudit i ne mogu shvatit šta je to toliki problem napraviti nešto kako treba, nešto originalno, nešto što je ispred ostalih? Ivana Mrvoša ne poznajem osobno, ali mi je neugodno vidjeti da moj grad ide putem plagijata i znam jako dobro koliko boli kada vidiš da ti netko drugi kopira tvoj rad i to na bitno lošiji način”, piše u svom statusu Andrija Čolak.

https://www.facebook.com/andrija.colak/posts/10159883161195495?pnref=story

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari