(FOTOGALERIJA) Sinoć u „Zajcu“ desetominutne ovacije za svjetske operne zvijezde!

„Prekrasna publika u Rijeci!” ganuti reakcijama nakon koncerta, komentirali su vrhunski operni solisti Yusif Eyvazov, Maria Guleghina, Lucio Gallo, Kristina Kolar i Rossana Rinaldi

Veliko slavlje operne umjetnosti, „Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert” zamišljen kao dvosatni koncert, uz iznimno moćne, izražajne i emotivne nastupe svih solista, dirigenata Villea Matvejeffa i Marca Boemija i orkestra Opere, trajao je gotovo 3 sata!

Yusif Eyvazov, Maria Guleghina, Marco Boemi, Lucio Gallo, Kristina Kolar, Rosanna Rinaldi, Ville Matvejeff 

Yusif Eyvazov s „Nessun dorma”, kao posljednjim od tri bisa, izazvao je snažnu reakciju publike – povici oduševljenja, glasni „bravo!” pa desetominutne stajaće ovacije!

Koncert podijeljen u dva dijela, Verdi i Verizam, premašio je ionako visoka očekivanja, kako izvođača, tako i publike koja je svaki duet i svaku ariju srčano nagrađivala snažnim pljeskom.

Lucio Gallo, Maria Guleghina, Kristina Kolar, Rossana Rinaldi, Yusif Eyvazov, Marco Boemi, Ville Matvejeff

„Vrhunski doživljaj”, „Sjajno, predivan koncert!”, „Odličan koncert, solisti, orkestar, dirigenti, publika!”, „Riječani mogu biti ponosni, ovo je vrh”, „Bravurozni svi! Svaka čast organizaciji, hvala svima koji su se potrudili da se ovakav koncert dogodi u našem gradu”, „Gospodin Eyvazov je zaista tenor nevjerojatne snage, čistih fraza i ljepote glasa. Ono što me kod njega fascinira osim sigurnog glasa je iskrenost i proživljenost baš svake riječi. On je svaku ariju donio svojim stavom, licem i snažnom emocijom”, „Čisti užitak!”, „Još u pozitivnom šoku, ne mogu vjerovati da su oni doista ovdje, ispred nas, u Rijeci. Pa oni su pjevači s najpoznatijih svjetskih opernih scena”, „Divim se svakome, zaista svakome – svakom glazbeniku iz orkestra, preko dirigenata, do čudesno zadivljujućih opernih umjetnika. Pitam se može li uopće više od ovoga”, „Definitivno najbolji koncert u zadnjih pola stoljeća”, samo su neki od dojmova što su ih oduševljeni posjetitelji podijelili s nama.

Na početku, prije no što je pozdravio suprugu Yusifa Eyvazova, opernu divu Annu Netrebko koja je koncert pratila iz gledališta, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević obratio se riječkoj publici:

„U dugoj povijesti našeg kazališta, nikada do sada nismo imali prilike čuti niz solista s vrha opernog svijeta u istoj večeri. Koncert koji će trajati dva sata, pamtit ćete do kraja života.”

Potvrdilo se to kasnije u dojmovima i komentarima s kojima je publika, nakon čak tri dodatka, napuštala gledalište.

Osim onih koji su već osvojili pozornice svijeta, Yusifa Eyvazova, Marie Guleghine, Lucia Galla, Rossane Rinaldi te naše operne zvijezde Kristine Kolar, nastupili su i istaknuti solisti riječke Opere Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, redovni gost Aljaž Farasin, Robert Kolar, Marko Fortunato, Sergej Kiselev i Dario Bercich, na kraju prvog dijela koncerta, u finalu Verdijeve opere „Falstaff” – „Tutto nel mondo è burla”.

Yusif Eyvazov

„Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert“, zajednički projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i HNK Ivana pl. Zajca, na impresivan je način najavio niz glazbenih i kazališnih projekata u sklopu programa Europske prijestolnice kulture te pokazao standard kojem će EPK 2020 i riječki HNK težiti: vrhunskoj umjetničkoj kvaliteti te suradnji ponajboljih domaćih i svjetskih umjetnika.

Yusif Eyvazov, Maria Guleghina, Marco Boemi

Koncert je pomogla ostvariti Ina, generalni sponzor. Za proljetni ugođaj u Kazalištu pobrinuo se Vrtni centar MBM koji je pozornicu, atrij i foyer ukrasio cvijećem, a za crveni tepih Tepih centar Rijeka.

Rossana Rinaldi, Marco Boemi

Prije početka koncerta su se u foyeru HNK Ivana pl. Zajca okupili poslovni ljudi Rijeke kojima je predstavljen Poslovni klub EPK s ciljem okupljanja poduzetnika koji žele aktivno pridonijeti projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulure, s idejom da se filantropsko ulaganje u kulturu i umjetnost nastavi i nakon 2020. godine.

 

Na primanju su govorili intendant riječkog Kazališta Marin Blažević, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 – EPK Irena Kregar Šegota i predsjednik Savjeta za konkurentnost UA Rijeka Boris Popović.

Kristina Kolar, Ville Matvejeff

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views