(FOTOGALERIJA) TOUR OF CROATIA: Biciklisti projurili Korzom i uspeli se na Učku

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Današnja, peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnjeg toura, a organizatori ističu kako će istu ovu etapu u 2019. godini moći isprobati i rekreativci iz cijelog svijeta u organiziranoj utrci, zasad pod radnim nazivom Tour of Croatia Queen Stage Granfondo koja će startati samo tri sata prije kraljevske etape petog Toura of Croatia i okusiti osjećaj prolaska kroz ciljni luk prave utrke.

Uz to, krajem rujna ove godine svatko će moći testirati sebe na utrci King of Učka i okusiti zamke uspona na kojem su se gradile biciklističke generacije.

https://web.facebook.com/rijecanin.rtl.hr/videos/1970664716582967/

Dominacija Bahrain-Merida Pro Cycling Teama na Touru of Croatia se nastavlja. Bahreinska momčad nakon pete, kraljevske etape, koja se u subotu vozila od Rapca do Poklona na Učki u dužini od 156.5 kilometara, ima mnogo razloga za zadovoljstvo: Manuele Boaro uvjerljivo je finiširao do pobjede u završnici uspinjanja na Poklon, dok je Kanstantsin Siutsou lakoćom popratio poneki skromni napad Pietera Weeninga iz Roompot-Nederlandse Loterija, najbližeg pratitelja u ukupnom poretku, očuvavši time osam sekundi prednosti pred Nizozemcem u generalnom plasmanu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I ostale vršne pozicije generalnog plasmana ostale su nepromijenjene, tako da je hrvatski predstavnik Radoslav Rogina iz Adria Mobil Cycling zadržao četvrto mjesto. Pobjedničko, Boarovo vrijeme na vrhu Učke iznosilo je 4 sata 14 minuta i 54 sekunde.

„Na početku etape otišao sam u bijeg sa 17 vozača koji su nametnuli veoma jak tempo na prvim usponima. Otišao sam u bijeg kako bismo zaštitili našeg vozača u vodećoj majici ukupnog poretka Kanstantsina Suitsoua. Uspio sam izdržati u bijegu cijeli dan do posljednjeg uspona na Učku. Kad smo dobili informaciju da imamo dvije minute prednosti ispred glavne grupe probali smo izdržati do kraja. Na radiju sam dobio informaciju da je situacija za našeg vodećeg vozača isto veoma dobra i onda sam odlučio da ću probati pobijediti etapu. Došli smo na ovu utrku kako bismo se čim bolje pripremili za utrku Giro d`Italia, a ova nam je staza jako dobro poznata jer smo ovdje bili na trening kampu i zbog toga dobro poznajemo ove lokalne ceste. Sutra je posljednja etapa, trudit ćemo se držati sve pod kontrolom na vrhu glavne grupe i vidjeti kako će se situacija odvijati“, izjavio je Boaro nakon pobjede.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Michael Eduard Grosu.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na kraju je Boaro slavio sa sedam sekundi prednosti pred Lukaszom Owsianom iz CCC-a Sprandi Polkowice te deset pred Alessandrom Tonellijem iz Bardiani CSF koji je jučerašnjoj pobjedi pridružio još jedno penjanje na postolje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Niti pretposljednja etapa Toura of Croatia nije ostala prikraćena za mnoštvo akcije od samog početka. Na polovini dionice naprijed je bila skupina od 17 biciklista, s četiri minute i 25 sekundi prednosti pred pelotonom. Iz vodeće skupine potom se izdvojilo sedam biciklista, da bi im se ubrzo priključila četvorica.

Pedesetak kilometara do cilja 11-orica su imali minutu i 25 sekundi pred preostalom petoricom u potjeri te tri minute i 20 sekundi pred pelotonskom skupinom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Izlazeći iz Rijeke, na oko 25 kilometara do cilja, glavna je skupina imala dvije minute i 15 sekundi prednosti pred potjerom te pune četiri minute pred pelotonom. Konačno, na početku drugog uspona na Učku u istom danu, 15.5 kilometara do cilja, u napad se iz vodeće skupine otisnuo Mirco Maestri iz Bardiani CSF-a, za kojeg se pretpostavljalo da će pomagati Alessandru Tonelliju, pobjedniku u četvrtoj etapi koji se također nalazio u među vodećima.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

No, između timskih kolega nije bilo usuglašenosti i Maestri je ostao usamljen, došavši do 20 sekundi prednosti pred prvom pratećom skupinom na 12 kilometara do cilja. Svo to vrijeme vodeći dvojac u ukupnom poretku, Kanstantsin Siutsou iz Bahrain-Meride i Pieter Weening iz Roompot-Nederlandse Loterija, baš kao i preostali trojac iz petorice vodećih (Jevgenij Gidič, Radoslav Rogina i Niklas Eg), držali su se zajedno u pelotonu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na devet kilometara do cilja Maestri je ‘pustio’ i dočekao prateću skupinu, koja je u tom trenutku bila na dvije minute prednosti pred pelotonom. Kilometar kasnije u napad je, među vodećima, krenuo Johnatan Cañaveral, talentirani 21-godišnji Kolumbijac iz Bicicletas Strongmana, došavši do 15 sekundi prednosti unutar jednog kilometra, odnosno na sedam kilometra do cilja. Cañaveralov napad razbio je vodeću skupinu na dva dijela, a pratiti su ga ostali Lukasz Owsian, Alessandro Tonelli i Manuele Boaro. Kolumbijac je uhvaćen 3.5 kilometra prije cilja, te na kraju zauzeo četvrto mjesto s 12 sekundi zaostatka za pobjednikom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Daleko važnija nadmetanja u pozadini prošla su bez naročitih uzbuđenja. Dok je vodećem četvercu prepuštena slava borbe za etapni naslov, Weening nije imao snage ozbiljnije napasti Suitsoua. Pohvalu ponovno zaslužuje Niklas Eg iz Trek-Segafreda, koji se – inače petpolasiran u ukupnom poretku – jedini uspio odlijepiti od vodeće četvorke i spustiti zaostatak za Radoslavom Roginom na samo devet sekundi. Na Poklon je Danac stigao šestoplasiran, izgubivši sprinterski duel za peto mjesto od također odličnoga 19-godišnjeg Slovenca Mateja Pogačara iz Ljubljana Gusto Xauruma.

Emanuel Kiserlovski.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Posljednja, 151.5 kilometra duga etapa od Samobora do Zagreba, trasom Sv. Nedelja-Dugo Selo-Sv. Ivan Zelina do završnice na Trgu Sv. Marka, mogla bi ponuditi određenu neizvjesnost jer razmak između dvaju vodećih biciklista nije značajan.

Utrku svakodnevno prenosi Hrvatska radiotelevizija s ukupno 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Tour of Croatia podršku je dobio od institucionalnih partnera i sponzora pa utrka ima Visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od ostalih partnera i sponzora ističu se HEP, EnergyPlus, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Plitvička jezera, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Karlovačko, Škoda, Jamnica Pro Sport, Pipi, Valamar Hotels & Resorts, Maslinica Hotels & Resorts, Nalini, Vipnet, Uniline, Sixt, Croz, Vina Puhelek Purek, Europlakat, Sportske novosti kao medijski partner.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari