(FOTOGALERIJA) U Gradu Rijeci upriličeno blagdansko primanje za predstavnike svih vjerskih zajednica

Predstavnici Grada Rijeke održali su tradicionalno predblagdansko primanje za predstavnike svih vjerskih zajednica koje djeluju u Rijeci

Čestitke na predstojećim blagdanima uputio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, uz kojeg su na prijemu bili prisutni i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat te zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je zajednički prijam za predstavnike svih vjerskih zajednica koje djeluju u Rijeci odraz odličnih kontakta i zajedničkog rada tijekom cijele godine u korist svih građana, posebice onih najpotrebitijih, što nije samo zajednički cilj, već i obveza.

 

Nadbiskup Ivan Devčić i imam Hajrudin Mujkanović.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Rješavajući različite prepreke, uvijek smo napravili iskorak u našim odnosima u interesu svih građana, od projekata hospicija do rada svih karitativnih institucija pri vjerskim zajednicama. Vrlo je važno da su sve inicijative, neovisno od koje vjerske zajednice potekle, uvijek otvorene svim građanima, neovisno o njihovoj vjeroispovijesti, i to Rijeku čini drugačijom i ističe ju na karti Hrvatske, na što svi možemo biti ponosni,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U svom obraćanju gradonačelnik Obersnel posebno se dotaknuo projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu kojeg će se Rijeka cijeloj Europi prezentirati kao luka različitosti, gdje uvažanje drugog nije samo fraza, već način života. Najavio je i projekt nastao kao rezultat rada Međureligijskog savjeta Rijeka 2020, odnosno realizaciju objekta s prezentacijom svih vjerskih zajednica, koji bi predstavljao simbol zajedništva i u kojem bi pripadnik svake vjeroispovijesti mogao pronaći djelić za sebe.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić istaknuo je kako su ovi tradicionalni susreti pokazatelj kako ekumenizam koji njeguju vjerske zajednice, aktivno podupire i gradska uprava. Istaknuo je kako među religijskim zajednicama postoje razlike u poimanju vjere, no ipak svih vežu zajedničke temeljne ljudske vrijednosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nadbiskup je izrazio podršku projektu EPK, koju su u ime ostalih vjerskih zajednica istaknuli i glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, predstavnik Srpske pravoslavne crkvene opštine jerej Jovan Galamić, pastor riječke Baptističke crkve te Ranko Špigl, predsjednik Židovske općine Rijeka.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari