(FOTOGALERIJA, VIDEO) Apokaliptične scene! Najpoznatiji turistički adut Fužina izgleda neprepoznatljivo!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bajer i šetnica do jučer su bili glavni turistički mamac. Pitanje je što će samo mulj, koji je ostao, značiti za ljetnu sezonu

Dno jezera Bajer nitko nije vidio već 17 godina. Iz njega se prazne posljednje litre vode što je bilo neizbježno jer jezero prvenstveno služi za proizvodnju električne energije.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Kako bi se napravio remont hidromehaničke opreme i čišćenje naplavina iz jezera. Do 31.7. bi trebali završit sa radovima i tada bi napunili ovu akumulaciju”, kaže nam direktor Hidroelektrane Vinodol Boris Glavan.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Filmski prizor izgleda zastrašujuće. Zato je oko jezera postavljeno stotinu tabli s upozorenjima i žutim trakama.

Kada bi se vodom ispražnjenom iz jezera napunili vagoni, kompozicija vlaka bila bi duga sto kilometara. Ipak, iz HEP-a upozoravaju kako korito nikada neće biti potpuno suho pa apeliraju na ljude da unutra ne ulaze jer je na pojedinim mjestima živo blato visine čovjeka.

Iz toga mulja i malo preostale vode, lokalni ribiči spašavaju desetak vrsta riba. Izvući će ukupno desetak tona i prebaciti u dva obližnja jezera.

“Onda se riba uglavnom spašava u potoku ispod brane, stavimo mrežu i sad su je dečki išli vadit, a tu ćemo kod brane, po vodi, po barama iz barke probat nešto s agregatom, na struju agregat, dignut ribu van”, kaže Josip Grgurić iz Fužina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bajer i šetnica do jučer su bili glavni turistički mamac. Pitanje je što će samo mulj, koji je ostao, značiti za ljetnu sezonu.

U normalno stanje vraća se za 50 dana

“Kada se malo ovaj mulj osuši, nakon što oteče voda, da je vrlo zanimljivo onda šetati uz obalu rijeke Ličanke i uz veliku poljanu koja je nekada bila odlika i koja je nekada bila glavni mamac za dolazak u Fužine”, tvrdi direktor Turističke zajednice Fužine Marinko Jakovljević.

Bilo je to prije 67 godina, prije izgradnje ovoga jezera dubokog između dva i sedam metara. Nije to jedini adut za turiste.

“Imamo i Roswell selo, Ličko polje, imamo šumsku bajku, adrenalinski park, imamo jako puno sadržaja da i otkriju te nove sadržaje”, nabraja načelnik Fužina David Bregovac.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bajer se u normalno stanje vraća za 50 dana. A to je samo zagrijavanje za posao koji HEP-ovce čeka za dvije godine kada će prazniti Lokvarsko jezero koje je čak 30 puta veće od ovoga u Fužinama.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: