(FOTOGALERIJA) Zavirite u veliku izložbu u MMSU koju je pripremio poznati Riječanin

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izložba umjetnika Davida Maljkovića transformirati će Muzej moderne i suvremene umjetnosti u živo kolektivno tijelo izlažući ga brojnim interakcijama s ljudima i događajima

U petak, 31. siječnja u 20 sati, samo dan prije službenog otvorenja Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorit će se prva velika EPK izložba„S kolekcijom“ vizualnog umjetnika Davida Maljkovića.

Vizualni umjetnik, Riječanin David Maljković uspostavlja dijalog s kolekcijom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Pri gradnji tog odnosa, u koji su osim umjetnika i kolekcije uključeni i brojni pozvani suradnici, radovi iz kolekcije postaju više od običnih artefakata.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Presloženi po Maljkovićevu ključu, a unutar postojećeg arhitektonsko-infrastrukturnog, programskog i simboličnog okvira muzeja, dobivaju novo značenje kojim se ističe njihova nova aktualnost i društvena relevantnost. Preslagivanje se događa s odmakom od uvriježenih muzeoloških sustava prezentacije i komunikacije umjetničkog rada, i u materijalnom i u simboličkom smislu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom procesa otvorene gradnje odnosa umjetnika i kolekcije, izložba transformira Muzej moderne i suvremene umjetnosti u živo tijelo, potencirajući u izložbenom prostoru i oko njega mnoštvo interakcija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Osim očekivanih interakcija kao što su razgovorni, radionički i izvedbeni programi, Maljković i njegovi suradnici, brojni umjetnici različitih izraza i generacija, priređuju i neočekivano, poput pop-up bara i začudnih umjetničkih intervencija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na izložbi sudjeluju: Dora Budor (US), Niko Mihaljević (HR), Nora Turato (NL), Petra Mrša (HR), Radio Roža (Rijeka), Damir Čargonja Čarli (HR), Branko Cerovac (HR), Klas Grdić (HR), Igor Rukavina (HR), Žarko Violić (HR),Theodor de Canziani (HR), WHW Akademija (HR) i Werkplaats Typografie (NL) te studenti i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U dijalogu s kolekcijom nastaje i vizualni identitet koji s njom uspostavljaju studenti, polaznici master-programa grafičkog dizajna Werkplaats Typografie iz nizozemskog grada Arnhema. S njima te s WHW Akademijom iz Zagreba i Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke od 22. do 29. ožujka ostvaruje se međunarodna studentska radionica čija je polazišna točka kolekcija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu i Tate kolekcije u Londonu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kustosica izložbe je Ivana Meštrov (HR). Asistentica kustosice je Katerina Jovanović (HR).

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari