VRIJEDNE NAGRADE

Fotografski natječaj Općine Mošćenička Draga „Krajolik u objektivu“; Fotkajte i osvojite vrijedne nagrade

FOTO: Riportal.hr

Općina Mošćenička Draga, u suradnji s Ekomuzejem Mošćenička Draga, poziva sve fotografe, profesionalne i amatere, na sudjelovanje na fotografskom natječaju pod nazivom „Krajolik u objektivu“ za izbor najljepših fotografija krajolika općine Mošćenička Draga.

Cilj natječaja je promocija i valorizacija bogatstva i raznolikosti krajolika općine Mošćenička Draga. Stvarano tisućljećima u sintezi čovjeka i prirode, stvoren je prepoznatljiv krajolik na obroncima i podno Učke koji kao takav predstavlja prepoznatljiv identitet općine.

Pojam „krajolik“ – „Prirodni elementi (klimatski, reljefni, geološki sastav, tla, vode, biljni i životinjski svijet) jesu podloga, a čovjek je svojim tipovima i oblicima naselja, poljodjelskim površinama, prometnicama, uporabnim prostorima i ostalim aktivnostima djelovatelj u prostoru. Krajolik stoga definiramo kao kulturnu tvorevinu nastalu u suživotu čovjeka i prirode, kao sustav stvoren međudjelovanjem prirodnog okoliša te društvenih, gospodarskih i kulturnih snaga određene društvene zajednice.“ (Biserka Dumbović Bilušić, Krajolik kao kulturno naslijeđe, 2015.)

Prijavnica_Krajolik u objektivu

Opća pravila i uvjeti natječaja:

  • svaki autor može sudjelovati sa najviše 5
  • format datoteke JPG ili JPEG, minimalna rezolucija 300 dpi i minimalna duljina duže stranice dimenzije cca. 3000 pixela.
  • naziv fotografije sadržava redni broj i naziv
  • fotografije se šalju u digitalnom obliku putem servisa za slanje velikih količina podataka na e-mail info@moscenicka-draga.hr ili se pohranjene na CD-u ili DVD-u dostavljaju do roka završetka natječaja u pisarnicu, osobno ili poštom, Općine Mošćenička Draga (Trg slobode 7, 51417 Mošćenička Draga).
  • rok za prijavu na natječaj je lipnja 2021.
  • fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke niti potpise, a obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
  • na natječaj se prihvaćaju fotografije snimljene 2020. i 2021.
  • uz odabrane fotografije se dostavlja ispunjeni i potpisani obrazac, kojim autor garantira autentičnost fotografije te da je fotografija snimljena na lokaciji u općini Mošćenička Draga.
  • autor fotografija prepušta ostvarivanje autorskog prava u dijelu reproduciranja, distribucije i predstavljanja javnosti navedenih fotografija Općini Mošćenička Draga i njezinim partnerima i medijima, vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno, u bilo kojem elektroničkom, tiskovnom ili inom mediju u svrhu promidžbe natječaja i općine Mošćenička Draga te se za takovo korištenje autorskog djela odriče honorara u bilo kojem obliku, kao i prava na potraživanje autorske naknade. Fotografije i digitalni materijal se ne vraćaju.
  • fotografije koje ne zadovoljavaju sve propozicije Natječaja i čije prijave ne sadrže sve potrebne informacije neće biti uvrštene u selekciju radova za natječaj.
  • slanjem prijava na natječaj autori pristaju na sve navedene

Izložba fotografija:

Najbolje ocijenjenih 15 fotografija, prema ocjeni stručnog žirija/Povjerenstva bit će postavljeno i predstavljeno na izložbi dana 13. lipnja (lokacija: Mošćenička Draga) koja će biti organizirana od strane Općine Mošćenička Draga.

Nagrade:

Najbolje fotografije biti će nagrađene novčanim nagradama u iznosu:

  1. mjesto – 2.000,00 kn
  2. mjesto – 1.500,00 kn
  3. mjesto – 1.000,00 kn

Izbor najboljih fotografija vrši se kroz dvostupanjski postupak. U prvom dijelu između pristiglih fotografija stručni žiri odabire 15 fotografija te svakoj dodjeljuje po jednu bodovnu ocjenu od 1 do 15, pri čemu se najlošije ocjenjena fotografija dobiva 1 bod, najbolje ocjenjena fotografija od strane stručnog žirija dobiva 15 bodova. U drugom dijelu svaki posjetitelj može na dan izložbe dati svoj glas jednoj fotografiji. Izložene fotografije dobivaju po jednu bodovnu ocjenu od 1 do 15, pri čemu fotografija s najmanje glasova dobiva 1 bod, a fotografija s najviše glasova dobiva 15 bodova.

Bodovi iz oba postupka se zbrajaju te će novčanim nagrdama nagraditi tri fotografije s najviše dobivenih bodova. Ukoliko više najbolje ocjenjenih fotografija bude imalo isti broj bodova, stručni žiri će ih rangirati prema vlastitoj procijeni.

Predsjednik stručnog žirija je općinski načelnik i pjesnik, Rikardo Staraj.

Fotografski natječaj „Krajolik u objektivu“ dio je manifestacije Landscape Days koju Općina Mošćenička Draga organizira u sklopu projekta ADRILINK, financiranog sredstvima INTERREG V-B Jadransko- jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020.

Kontakt za dodatne upite vezane uz foto natječaj:

e-mail: projekti@moscenicka-draga.hr

mob: 091 618 9503

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari