(FOTO&VIDEO) PROSVJED PRED POLICIJOM: Tridesetak prosvjednika tražilo oslobađanje Davida Šteke

S prosvjeda ispred PU primorsko-goranske zbog pritvaranja Davida Šteke

„Sloboda Davidu Šteki“, „Pustite Davida“ izvikivali su prosvjednici tražeći puštanje na slobodu 29-godišnjaka koji je putem društvenih mreža, kako tumače policija, tužitelj i istražni sudac, prijetio smrću policijskom djelatniku

Točno u 13 sati, kako je i najavljivano, započeo je pred zgradom Policijske uprave primorsko-goranske prosvjedni skup na kojem se okupilo 30-tak prosvjednika – bilo je tu pripadnika Pokreta otpora-Riječani protiv korupcije predvođenih kontroverznom poduzetnicom Slavicom Šotom, nekoliko članova riječke podružnice Živog zida te članovi obitelji i prijatelji 29-godišnjeg Riječanina Davida Šteke koji se otprije tjedan dana nalazi u istražnom zatvoru s kaznenom prijavom za kazneno djelo prijetnje po život zbog javno objavljene „prijetnje na društvenoj mreži Facebook“ upućene jednom policijskom dužnosniku.

IMG_1847

 

Prosvjednici, među kojima su pored Slavice Šote putem mikrofona, između ostalih, svoje zahtjeve izlagali i Marin Miočić Stošić i Mićo Antolović, tražili su puštanje na slobodu osumnjičenog Davida Šteke, ili barem dozvolu njegovim bližnjima da ga vide, jer – prema riječima govornika – „..roditelji ga nisu čuli od petka, i ne znaju je li živ“.

IMG_1841

Prosvjednici su u rukama nosili transparente s napisima „Riječku policiju u pritvor“, „Smrt fašizmu sloboda govoru“, „U Rijeci vlada NEsigurnost i NEpovjerenje“, „Rijeka europska prijestolnica diktature“… Oni staloženiji govornici, poput Marina Miočića Stošića, ponavljali su kako su prosvjednici došli „…u miru, bez kalašnjikova i topova… i nemaju ništa protiv poštenih policijskih službenika među onima koji sada stoje pred njima… ali da nešto ne štima u policiji kada mladić leži u zatvoru zbog facebook komentara“.

IMG_1839

Puno oštrija bila je Slavica Šota koja se nije libila izricati najoštrije kritike na rad (riječke) policije, prozivajući ju za grcanje u korupciji. „Građani imaju samo pravo da pune proračun, a policija, koja je plaćena od nas da nas štiti , postupa upravo suprotno i brani interese nekoga drugoga“, otprilike je poentirala Šota.

Cijeli skup pred zgradom Policije u Ulici Žrtava fašizma osiguravao je poveći broj policijskih službenika, njih negdje desetak, koji su između ostaloga brinuli i o nesmetanom odvijanju prometa tim dijelom Ulice Žrtava fašizma, kao i o nesmetanom prolasku građana u prostorije Policijske uprave.

IMG_1850

Iako prozivani od prosvjednika da se uključe svojim odgovorima na prozivke govornika, nijedan policijski službenik nije se uključivao u raspravu, a nisu reagirali niti oni višepozicionirani koje su prosvjednici zvali da „izađu i pruže odgovore i objašnjenje zašto je David Šteko u zatvoru, a ne samo da snimaju prosvjednike s prozora Policijske uprave“.

Iako su izvikivali kako se ne miču s tog mjesta dok im se netko iz redova policije ne obrati ili dok ne puste 29-godišnjeg osumnjičenika, prosvjednici su nakon pola sata krenuli prema zgradi Županijskog dsuda gdje su izvikivali pozive Davidu Šteki da im se javi, i kaže jesu li ga u zatvoru tukli i je li dobro.

Iako danas nisu dobili odgovor na nijedno od svojih pitanja niti reakciju na zahtjeve, prosvjednici su najavili nastavak prosvjednih akcija i ustrajanje na oslobađanju „mladića koji je u zatvoru samo zato jer je u Rijeci ponovno uveden verbalni delikt iz nekih drugih vremena“, objasnili su nam iz redova prosvjednika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari