(FOTO&VIDEO) TRIJUMF PROSVJEDA NA KONTU: Tisuće Riječana iskazalo podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi!

Riječki profesori, učitelji, učenici, sindikalisti, aktivisti udruga, glazbenici, književnici, osobe iz javnog života, građani zabrinuti za budućnost svoje djece… svi oni došli su podržati ideju o strukovnoj reformi obrazovanja u koju se politika ne smije miješati

Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ organizirala je danas prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi na kojem se u gradovima diljem Hrvatske okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Oko tri tisuće ljudi okupilo se danas poslijepodne i predvečer i u Rijeci, na mostu ispred Hotela Continental, kako bi iskazali podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

„Bez političkih govora“, kako su istaknuli predstavnici organizatora iz nekoliko riječkih udruga, ali s jasnom mišlju kako se našoj djeci želi osigurati kvalitetno i dogmama neopterećeno obrazovanje, počeo je program u kojem su se izmjenjivale poruke javnih osoba, djelatnika u obrazovanju i glazbenika koji su došli podržati prosvjed s posebno koreografiranim glazbenim točkama koje su podržavale ideju prosvjeda.

Nastupili su Rade Šerbedžija i zbor studenata koji su prosvjedno okupljanje otvorili skladbom “Kad bi svi”, zapjevao je i zbor VINS, Urban&4, Marinada i Jonathan.

“Za škole pune znanstvenih spoznaja a ne dogmi”, “Stop štancanju nesvjesnog šutljivog šljakerskog roblja”, “Struka ispred politike”, “Kakva škola danas takva Hrvatska sutra”, “Obrzovna reforma je domoljubni čin”, “Ni lijevo ni desno nego obrazovanje”… samo su neke od poruka koje su na transparentima nosili prosvjednici, a među neobičnije i provokativnije svakako spada i ona  – “Šućo, baci se u Rječinu i spasi nas!”.

IMG_1393 IMG_1398 IMG_1399 IMG_1400 IMG_1401 IMG_1403 IMG_1404 IMG_1405 IMG_1406 IMG_1407 IMG_1412 IMG_1413 IMG_1416 IMG_1417 IMG_1421 IMG_1422 IMG_1426 IMG_1427 IMG_1430 IMG_1432 IMG_1433 IMG_1439 IMG_1442 IMG_1444 IMG_1446 IMG_1447 IMG_1450 IMG_1453 IMG_1454

Prosvjednicima su se s pozornice obratili Jelena Lopatić i Nebojša Zelić koji su 1999. godine s kolegama branili integritet Filozofskog fakulteta.

– Hvala vam što ste došli i što vjerujete da možemo napraviti nešto za budućnost naše djece. Rekla je Lopatić a Nebojša Zelić naglasio da osjeća odgovornost i roditelj i kao građanin.  –Trebamo biti spremni izaći van, a ovo danas je jedan veliki odgojno-obrazovni čin, kazao je Zelić.

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, obratila se okupljenima ovim riječima:

– Boris Jokić i suradnici zaustavljeni su u radu na cjelovitoj kurikularnoj reformi pa na jesen nećemo imati eksperimentalni program, nećemo imati školu za 21. stoljeće. No Hrvatska može i mora bolje, rekla je Sušanj.

Sanja Polić Stevanović, članica Jokićeve radne skupine, podsjetila je da članove tima nazivali svakakvim imenima.

– Mi smo danas luzeri, dok je ozbiljnim zemljama učitelj ugledno zanimanje. A mi moramo iz vlastitih domova krasti nastavni materijal kako bi ga donijeli u školu i na fakulteteOvdje smo kako bi spriječili da neša djeca uđu u kuću i kažu: »Napravio sam IQ test i on je negativan«. Vrag je odnio šalu, hrabro naprijed, kazala je Stevanović.

Snježana Prijić Samaržija, prorektorica Sveučilišta u Rijeci naglasila je da je Cjelovita kurikularna reforma bila stručna, a ne politička.

– Zalagala se za autonomiju obrazovanja i znanosti, autonomiju od politike, svjetonazora i ideologije. Nikome ne pada na pamet da se petljaju u posao kada je riječ o drugim zanimanjima, a zašto to onda rade profesorima kada pokušavaju reformirati obrazovanje. Struka nije politika, zaključila je Prijić Samaržija.

Jasna Krstović, predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje došla je na pozornicu s transparentom: « Za škole pune spoznaja, a ne dogmi«:

– Ovako to radi Rijeka uvijek kada treba. Nismo bez razloga grad avangarde u svakom pogledu. Obrazovanje nema alternativu. No pasaran, zaključila je Krstović.

Podsjetimo, organizatori riječkog skupa podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi Riječane su na skup pozvali riječima: „“U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo”.

Akciju davanja podrške Rijeke inicijativi Hrvatska može bolje pokrenule su putem Facebooka riječke udruge Delta, PaRiter, Kombinat, Filmaktiv i SOS telefon-grad Rijeka, a akciji su se pridružile potom brojne druge udruge, organizacije i pojedinci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari