KURIKULARNA REFORMA OD JESENI U SVIM ŠKOLAMA: Donosimo što sve čeka školarce i njihove roditelje

Foto: Ilustracija

Učionice će biti u potpunosti informatički opremljene, najavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Nakon istezanja, prvašići iz Bregane su jedva dočekali učenje na tabletu. Svatko u  razredu ima svoj uređaj i jako im se sviđa. Tableti stižu u sve škole, ne samo one koje su u eksperimentalnom programu Škola za život.

”Mnogo je platformi na kojima možemo raditi i koje su nam dostupne”, kaže Ružica Fabekovec, učiteljica u OŠ Milana Langa u Bregani.

No, u novoj reformi će ih biti četiri do pet na raspolaganju po razredu, najavila je resorna ministrica: ”Od prvog do četvrtog razreda u razrednoj nastavi, koriste se tableti u manjoj mjeri kako bi učenici imati priliku razviti tu finu grafomotoriku – crtati, pisati, računati”.

Digitalno neovisni trebali bi postati i nastavnici – svatko će imati svoje prijenosno računalo i projektor ili interaktivnu i pametnu ploču.

”Apsolutno podržavam tu ideju. Svi koji radimo u školi svjesni smo da promjene trebaju, hoće li se te promjene odviti baš u onom smjeru u kojem svi mi želimo, tek će vrijeme pokazati”, kaže Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani .

Pokazat će da reforma neće ući u sve razrede svih škola. Po novim kurikulumima radit će prvi i peti razredi osnovne škole, ali i sedmaši na satima iz prirodnih predmeta. Reforma se tiče i prvog razreda gimnazije kao i strukovne četverogodišnje škole čiji predmeti vode prema obveznoj državnoj maturi’.

”To znači da će se prvi put državna matura po novim kurikulumima održati 2022. i ona će biti prilagođena tim novim sadržajima”, najavljuje Divjak.

No, nisu svi nastavnici spremni za nove reforme,  tvrdi predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić: ”To je samo na tragu toga da rješenje nije u početku osmišljeno cjelovito, već od situacije do situacije, stvari se mijenjaju. Ja osobno ne vjerujem da improvizacije mogu išta dobro donijeti našem školstvu”.

O reformi školstva ministrica Divjak je razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem na sjednici posebnog Stručnog povjerenstva, a idućeg tjedna sastat će se s ravnateljima škola u sedam gradova diljem zemlje.

Autor: Donna Diana Prćić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari