PUTOVIMA FRANKOPANA

Frankopani dobili YouTube kanal! Još jedna uspješna promocija turističkog aduta Primorsko-goranske županije

U Primorsko-goranskoj županiji uređuje se osam interpretacijskih centara na Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana

Istodobno se s baštinom Frankopana upoznaje sve više građana putem interneta. Za to je posebno zaslužan YouTube kanal Putovima Frankopana.

Na njemu su tijekom koronakrize objavljene zvučne slikovnice nadahnute kaštelima Frankopana u kojima se nalaze interpretacijski centri. To su kašteli Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi.

„Plemićka obitelj Frankopana ostavila je snažan pečat ne samo na povijesti naše županije i Hrvatske, nego i ovog dijela Europe. Uređenjem 17 kaštela i tri sakralna objekta, povezanih s Frankopanima, njihovoj materijalnoj baštini želimo dati turističku valorizaciju, ali i u javnosti osvijestiti utjecaj Frankopana na mnoge grane ljudskog djelovanja – od prava i diplomacije preko kulture i umjetnosti do arhitekture. Zbog toga projekt prate kreativni i edukativni programi, vrijedna tiskana izdanja među kojima su monografija i slikovnice, te multimedijski sadržaji“, istaknuo je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Zahvaljujući projektu Putovima Frankopana povijesne činjenice i priče o Frankopanima interpretiraju se na nov, uzbudljiv način te potiču građane na istraživanje više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti koje je obilježila loza od 114 Frankopana u 17 naraštaja.

„Frankopane ne smijemo ostaviti srednjem vijeku. Njihove su vrijednosti svevremenske. Bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostali zakonici, statuti i druge važne isprave zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. Naša je obveza o njima stvarati sadržaje po mjeri današnjice“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Budući da su početkom koronakrize obustavljeni edukativni sadržaji o Frankopanima namijenjeni osnovnoškolcima, uključujući kvizove, pričaonice i kreativne radionice, odlučeno je da se izrađuju multimedijski sadržaji namijenjeni najmlađima.

„Multimedijske slikovnice nastale su za vrijeme rada od doma, u koronavrijeme, u tišini kada nije bilo nikakvih zvukova jer vani nije bilo ni automobila ni ljudi. Tako je moj stan postao savršen studio. Slikovnice su snimane na mikrofon slušalica mobitela. Bili su to potpuno amaterski uvjeti kućne atmosfere. Snimljeni tekst poslala bih Elvisu Staniću koji je za svaku slikovnicu stvorio cijelu skladbu. Svakoj je dao karakter, dinamiku i potpuno novu dimenziju. Luka je uredio i za video objedinio sve naše radove i jednim jednostavnim i čistim rukopisom zaokružio svaku priču. Bio je to kraljevski timski rad u kojem sam beskrajno uživala“, otkrila je Rajna Miloš, voditeljica snimanja zvučnih slikovnica.

Naslovi slikovnica su Tri brata i tri kule, Grobnički mlin, Bribirske djevojčice, Putovanje bakarskim jedrenjakom, Svojeglavi štapić, Trsatsko blago, Čabarski rudari i Puhova družina. Podno zvučnih slikovnica na YouTubeu nalaze se poveznice za preuzimanje slikovnica u pdf formatu, a na kanalu se mogu pogledati i stvarne snimke frankopanskih kaštela.

Posebnost zvučnih slikovnica jest da ih je montirao nadareni dvanaestogodišnjak.

„U današnje doba sve treba biti na YouTubeu, a imao sam osjećaj da bi slikovnice Putovima Frankopana mogle biti sjajan sadržaj za taj kanal. Zvučne slikovnice bile su dosta zahtjevne za napraviti. Za montažu nekih mi je trebao jedan, a nekih dva dana. Sve su mi slikovnice predivne, ali ipak mi je, zbog krasne poruke, najdraža Svojeglavi štapić“, kazao je Luka Zulian.

Zvučne slikovnice snimane su po tiskanim izdanjima slikovnica za koje je tekst napisao Velid Đekić, a ilustracije stvorila Margareta Peršić. Dio njezinih ilustracija sada je izložen u Kaštelu Grobnik.

„Zahvaljujući Putovima Frankopana uređene su sjeverna i južna kula Kaštela Grobnik, a u sklopu projekta Povežimo se baštinom koji je također sufinanciran sredstvima Europske unije, zaposlit će se voditelj interpretacijskog centra te nabaviti oprema za virtualnu stvarnost. Moderna će tehnologija tako pričati našu povijest domaćim i stranim gostima. Također u sklopu tog novog projekta preuredit će se Galerija suvremene umjetnosti Grobnik, a uređenje prizemlja omogućit će jačanje ugostiteljske ponude“, rekla je Ivana Cvitan Polić, načelnica općine Čavle u čijem je sastavu naselje Grobnik.

U sklopu projekta Putovima Frankopana uskoro će se izraditi pet odjevnih kreacija nadahnutih Katarinom Zrinski. Te će kreacije na jedinstven način povezati modu, povijest i umjetnost.

Putovima Frankopana projekt je Primorsko-goranske županije pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije. (Foto: PGŽ)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari