OČUVANJE TRADICIJE

Video | Gazile grožđe, nosile brentače s vodom, mljele kavu… Nova je Ružica Vinodola Karlovčanka Ivana Tropčić!

Krunu je pobjednici uručila dosadašnja Ružica Vinodola koja je svoju titulu, radi pandemijske stanke, obnašala i dulje od očekivanog

“Pa nisam se nadala ovome, evo iskreno. Tako da sam sretna sad. Meni je bilo super. Ni jedno jutro nisam došla prije jutra doma. Bilo mi je super, evo ostat će mi u lijepom sjećanju zasigurno.”, kaže o svom novom iskustvu Ivana Tropčić, Ružica Vinodola 2022. za Kanal Ri.

A da je Ivana zaslužila krunu odlučio je žiri nakon tri večeri natjecanja tijekom kojih su djevojke pokazale svoju spretnost u tradicionalnim vještinama poput gaženja i ručnog mašćenja grožđa, punjenja brentače vodom, mljevenja kave u starinskim mlincima, čepljenju i etiketiranju boca te otvaranju boca pjenušca.

Dodijeljene su nagrade i dvjema pratiljama. Prva pratilja je Hana Uremović iz Ledenica.

“Zadovoljna sam, i najmlađa sam tako da bilo mi je dobro. Zabavila sam se i evo prva sam pratilja tako da nemem šta reć. Zbližile smo se skroz. Svaku večer smo se cijelu večer družile. Bilo nam je zabavno.”, prepričava Hana Uremović, prva pratilja Ružice Vinodola.

Titulu druge pratilje ponijela je Ana-Maria Peica Butković iz Novog Vinodolskog.

“Pa moram priznati, dojmovi su odlični. Prvenstveno, nosim najveća prijateljstva i to je ono što je moja nagrada ovu večer. Ovo su igre, zezancija, da se cure podruže i sve tako da ni očekivanja nisu bila neka. Bilo je bitno samo zabavit se i upoznat nove ljude i to je to.”, kaže Ana-Maria Peica Butković, druga pratilja Ružice Vinodola.

Krunu je pobjednici uručila dosadašnja Ružica Vinodola koja je svoju titulu, radi pandemijske stanke, obnašala i dulje od očekivanog.

“Eto, došao je taj dan i sa zadovoljstvom ću predati krunu sljedećoj Ružici. Uopće nije bilo naporno, ali došlo je vrijeme da me naslijedi sljedeća Ružica.”, rekla je Neva Cuculić, Ružica Vinodola 2019.

Već 17 godina u organizaciji Ružice Vinodola sudjeluju Turistička zajednica Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog.

“Ponovno smo ovdje na našoj Ružici Vinodola, ja bih rekla za Novi Vinodolski stvarno jedna od najbitnijih, upravo zato što oživljava našu tradiciju, našu povijest. Branje grožđa, Novi Vinodolski dolina vina. I ove godine manifestacija je jako dobro posjećena. Zapravo to je ono po čemu smo prepoznatljivi i mislim da na tome trebamo još više graditi svoju prepoznatljivost.”, mišljenja je Tena Peričić, direktorica TZ Novi Vinodolski.

Posljednja izvorna „Ružica Vinodola“ – bila je izabrana 1888. godine u Novom Vinodolskom, o čemu govore muzejski zapisi kroničara toga kraja. Do tada su se ta natjecanja tradicionalno organizirala desetljećima, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari