"SVE JE CRNO I PRLJAVO"

Video | GOSTI IM ODLAZE U Bakru uznemireni zbog prašine s brodova, svakodnevno prlja kuće i okućnice

Bakrani upozoravaju na svakodnevnu prašinu s brodova. Više u videoprilogu

Bakar se već dugi niz godina suočava sa zagađenjem okoliša i mora, poručuju zabrinuti građani. Posljednje vrijeme posebno ih brine prašina koja se širi gradom prilikom istovara sipkog tereta s brodova.

“Pa to je problem svakodnevno, stvarno svakodnevno. Ovo je počelo baš bitI svakodnevno zagađivanje. Od zraka, faune, stanovnika… Evo imamo snimke da ta prašina nemilo ide i preko brda na druge strane.”, kaže Dorijan Curač za Kanal Ri.

Brodovi koji uđu u bakarsku luku na prekrcaj ruda konstanto izbacuju velike količine prašine.

“Nedopustivo je da jedan brod koji stoji sedam dana kod prekrcaja radi ovakvu prašinu, radi ovakvu nečistoću. Opet ponavljam, ne samo zraka, nego i morske faune, ali i stanovništva.”, dodaje Curač.

“Znači vi brod ne vidite, on je apsolutno u jednoj magli. Najčešće se i zapali pa onda vidite ogroman dim jer dolazi do samozapaljenja te rude. Znači ogroman dim, a poslije toga vidite na moru velike ogromne masne mrlje.”, svjedoči Nela Long.

Nelina se kuća nalazi blizu luke pa joj prašina koja se diže tijekom prekrcaja svakodnevno ostavlja tragove na kući i okućnici.

“Dođite jedan put pa vidite kako čistim auto ili prozore… Bit ćete stvarno iznenađeni koliko crne prašine ima odnosno koliko ima crnila na svim djelovima naše kuće.”, dodaje Nela.

Osim Bakrana, na dim i fleke u moru žale se i turisti pa je čest slučaj da iznajmljivačima u Bakru gosti – odlaze, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari