RAZNI POPRAVCI

Grad Rijeka će u uređivanje riječkih plaža uložiti 860 tisuća kuna; Uredit će se i plaže kampa Preluk

22.04.2020., Rijeka - Napusten i devastiran autokamp Preluk. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Rijeke za 2021. godinu u održavanje plaža, pristupa plažama i zelenih površina uz plaže uloženo je 1,3 milijuna kuna.

Planom upravljanja pomorskim dobrom obuhvaćeni su oni radovi koji će se financirati iz sredstava naknada za koncesijska odobrenja i naknada za koncesiju. Osim tih sredstava, u 2021. godini iz županijskog proračuna, a temeljem Javni poziv za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, osigurano je dodatnih 150 tisuća kuna za sanaciju plaža.

Izvedeni su radovi dohranjivanja plaža škljunkom, a za radove izvedene na plažama Ploče, Igralište, Bivio, Vila Nora, S zavoj i plaže za pse na Kantridi utrošeno je 286 tisuća kuna.

VIDEO DANA:

Najviše sredstava, i to 467 tisuća kuna, utrošeno je na nužne građevinske radove za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama. Izveden je popravak obalnog puta Lungo mare, koji je i pristupni put plaži Kostanj, te popravak obalnog puta od plaže za pse do igrališta za odbojku na Kantridi. Na plaži Kostanj, koja je od posebnog interesa, obzirom se radi o plaži za osobe s invaliditetom, sanirana su oštećenja. Ova sredstva korištena su i za postavu opreme vaterpolskog igrališta na plaži Bivio, psiholoških brana te plašteva za montažnim svlačionicama.

Za održavanje hortikulture i uklanjanje otpada na pomorskom dobru od Pećina do Preluka u sklopu priprema za sezonu kupanja utrošena je 51 tisuća kuna, a održavanje platformi za osobe s posebnim potrebama na plaži u zoni Bazenima Kantrida stajalo je 104 tisuće kuna.

Radovi čišćenja otpada na području plažnog pojasa kampa Preluk stajali su 173 tisuće kuna.

Na početku 2021. godine završeni su godinu prije započeti radovi sanacije stjenskog pokosa na plaži Grčevo, vrijedni 148 tisuća kuna, dok su u sanaciju stjenskog pokosa na dijelu odrona na šetnici između plaže Bivio i hotela Hilton uloženo 24 tisuće kuna.

Na plaži hotel Park iz sigurnosnih razloga izvedeni radovi ograđivanja građevine te je nabavljena nova penjalice za pristup moru na plaži Lungo mare.

U 2021. godini Vijeće za koncesijska odobrenja izdalo je 24 koncesijska odobrenja, od čega 16 odobrenja za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine te 5 odobrenja za suncobrane i ležaljke, trampolin i masažu.

Izvješće o izvršavanju Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Rijeke za 2021. godinu prihvaćeno je na 12. gradonačelnikovom kolegiju te upućeno Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije.

Plan održavanja pomorskog dobra za 2022. godinu

U 2022. godini se za održavanje pomorskog dobra planira 860 tisuća kuna, a osim redovnih radova na dohranjivanju plaža, građevinsko-obrtničkih radova, uređenju hortikulture i održavanju platformi za osobe s invaliditetom, planirana su i sredstva za uređenje plažnog pojasa kampa Preluk.

Plan održavanja pomorskog dobra na području Grada Rijeke za 2022. godinu također sadrži i popis djelatnosti koje se mogu obavljati na pomorskom dobru na području Grada te mikrolokacije za obavljanje tih djelatnosti.

U ponudi su 64 lokacije na kojima se mogu obavljati ugostiteljstvo i trgovina, iznajmljivanje suncobrana, ležaljki, daski za jedrenje, sandolina i sl., nuditi skakanje na trampolinu, masažu i sl.

Koncesijsko odobrenje za obavljanje ovih djelatnosti daje Vijeće za dodjelu koncesijskog odobrenja Grada Rijeke, na temelju zahtjeva, s time da su koncesijska odobrenja za deset mikrolokacija izdana na više godina i uključuju 2020. godinu. Ako je za istu mikrolokaciju pristiglo dva ili više zahtjeva koji udovoljavaju uvjetima za davanje koncesijskog odobrenja, prednost ima podnositelj zahtjeva čiji je zahtjev zaprimljen ranije. Plan stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari